Ημίμετρο το “καλάθι του νοικοκυριού”

346

Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του λεγόμενου «καλαθιού του νοικοκυριού» εκφράζει η ΠΕΟ τονίζοντας ότι αποτελεί ημίμετρο.

Σε ανακοίνωση της για την πρόθεση του Υπουργικού Συμβουλίου να προωθήσει τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε να δίνεται η δυνατότητα έκδοσης διατάγματος με το οποίο κατάλογος προϊόντων θα περιλαμβάνεται στο λεγόμενο καλάθι του νοικοκυριού, η ΠΕΟ αναφέρει ότι διατηρεί επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού αφού, όπως συμβαίνει και σήμερα, ο καθορισμός των τιμών και των προϊόντων που θα ενταχθούν στο καλάθι επαφίεται στις επιχειρήσεις. Παράλληλα,  δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα γίνεται ο έλεγχος της αγοράς.

«Από την ενημέρωση που έχουμε λάβει για  την εφαρμογή του μέτρου στην Ελλάδα,  προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που εξ αρχής προσφέρονταν προς τους καταναλωτές σε τιμές προσφοράς, μπήκαν στον κατάλογο του καλαθιού», σημειώνει η ΠΕΟ τονίζοντας ότι σε μια κρίσιμη για τους καταναλωτές περίοδο, οποιαδήποτε πρόταση θα πρέπει να παρέχει  ουσιαστική κάλυψη προς τους καταναλωτές και όχι να επαφίεται στην “καλή προαίρεση” των επιχειρήσεων. 

Το πρόβλημα  των ψηλών τιμών δεν αντιμετωπίζεται με την προώθηση ημίμετρων  αλλά με την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων, σημειώνει η ΠΕΟ προσθέτοντας ότι ήδη μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί μια οριζόντια και χωρίς έλεγχο αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης και το τσουνάμι της ακρίβειας  το έχουν φορτωθεί οι καταναλωτές, ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι, μέσα από την διάβρωση της αγοραστικής τους δύναμης και της υποχώρησης του βιοτικού τους επιπέδου.

«Αν η κυβέρνηση είχε την πολιτική βούληση για να προωθήσει  την εφαρμογή  ουσιαστικών μέτρων που θα προστατεύουν την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες από το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας, διαθέτει στα χέρια της εργαλεία που της επιτρέπουν να το πράξει, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ   και η εφαρμογή ανώτατης τιμής πώλησης σε βασικά καταναλωτικά αγαθά», καταλήγει η ΠΕΟ.