Η απραξία της κυβέρνησης επηρεάζει αρνητικά 140 χιλιάδες συνταξιούχους

398

Μέχρι σήμερα η ΕΚΥΣΥ καταγγέλει ότι δεν έχει πάρει  καμία απάντηση από  το Υπουργείο Εργασίας και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας  σε ότι αφορά την εισήγηση που υπέβαλε με επιστολή της από τις αρχές Μαρτίου  για να ζητήσουν  από την εταιρεία λεωφορείων Λευκωσίας  να αναστείλει άμεσα την εφαρμογή των αλλαγών που εφάρμοσε,  ώστε να δοθεί χρόνος  για να ενημερωθούν γραπτώς οι συνταξιούχοι και να μπορέσουν να εκδώσουν τις προσωποποιημένες κάρτες. Τονίζει παράλληλα  πως το κόστος έκδοσης των καρτών που είναι 5 ευρώ  δεν πρέπει να το επωμίζονται οι ηλικιωμένοι.

Η απραξία  ή η  απροθυμία της κυβέρνησης να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα επηρεάζει αρνητικά  σχεδόν όλους τους συνταξιούχους οι οποίοι είναι  γύρω στις 140   χιλιάδες από το γεγονός ότι επειδή δεν είχαν ενημέρωση και  δεν έχουν καταφέρει να εκδώσουν τη προσωποποιημένη πλαστική κάρτα  και ενώ είναι δικαιούχοι για δωρεάν διακίνηση, καλούνται  και πληρώνουν το κόστος το οποίο είναι 2 ευρώ για την κάθε διαδρομή, σημειώνει η ΕΚΥΣΥ.

Στην επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας και την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας  που απέστειλε ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης  μεταφέρει τις έντονες διαμαρτυρίες των συνταξιούχων οι οποίοι με έκπληξη και χωρίς καμιά ενημέρωση από τα Υπουργεία πληροφορήθηκαν  από τους οδηγούς των λεωφορείων Λευκωσίας και Λάρνακας ότι από την 1η Μαρτίου όσοι δεν πρόλαβαν να εκδώσουν την προσωποποιημένη πλαστική κάρτα (motion) θα έπρεπε να αγοράζουν το εισιτήριο για μονή διαδρομή το οποίο κοστίζει 2 ευρώ ενώ το κόστος έκδοσης της κάρτας που είναι 5 ευρώ θα το επιβαρύνονται οι ίδιοι. Ταυτόχρονα στην επιστολή της η ΕΚΥΣΥ αναφέρεται και στις διαφοροποιήσεις που γίνονται στα δρομολόγια, γεγονός που δυσκολεύει και ταλαιπωρεί τους ηλικιωμένους.

Στην επιστολή σημειώνεται ακόμη πως η εταιρεία λεωφορείων ζητά από τους συνταξιούχους βεβαίωση ότι είναι χαμηλοσυνταξιούχοι για να τους εκδώσει τις κάρτες. «Είναι ευθύνη της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα, είτε με την αποστολή σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους σχετική βεβαίωση είτε με την αποστολή καταλόγου στην εταιρεία λεωφορείων με τα ονόματα και τα στοιχεία όλων των χαμηλοσυνταξιούχων», αναφέρεται στην επιστολή.

Τέλος, η ΕΚΥΣΥ ζήτησε  την βελτίωση των δικαιωμάτων από την κοινωνική κάρτα και την επαναφορά του δικαιώματος που είχαν όλοι οι συνταξιούχοι μέχρι το καλοκαίρι του 2013 για δωρεάν μετακίνηση με τα λεωφορεία. Την ίδια στιγμή εισηγείται την παραχώρηση εκπτώσεων στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, της ΑΤΗΚ, της Υδατοπρομήθειας κτλ μέσω της κοινωνικής κάρτας.

Για την συζήτηση των προβλημάτων αυτών η ΕΚΥΣΥ ζητά τον καθορισμό συνάντησης ενώ αντίγραφο της επιστολής απέστειλε και στον Υπουργό Μεταφορών.