Η Βουλή ψήφισε κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα

251

Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων υπερψήφισε χθες τις προτάσεις νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και για να τεθεί πλαφόν στις τιμές των καυσίμων. Κατά των προτάσεων νόμου ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ.

Ο Υπεύθυνος του Τμήματος Καταναλωτών της ΠΕΟ Πιερής Πιερή σχολιάζοντας την υπερψήφιση των νομοσχεδίων υπενθύμισε πως τόσο η επιβολή πλαφόν στις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων και στις τιμές των καύσιμων όσο και η κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα ήταν ανάμεσα στα μέτρα που κατέθεσε η ΠΕΟ.

«Γνωρίζουμε ότι  το πλαφόν από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα όμως   η ψήφιση του  νομοσχεδίου που δίνει την δυνατότητα στον Υπουργό να εκδίδει διάταγμα  με το οποίο να καθορίζει πλαφόν στις τιμές για όλα ή μερικά από τα πετρελαιοειδή είναι  ένα από τα εργαλεία που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την  ακρίβεια και  να περιορίσει την αισχροκέρδεια», είπε.

Συνεχίζοντας, επανέλαβε την πάγια θέση της ΠΕΟ για πλήρη απόδοση της ΑΤΑ και διεύρυνσή της για όλους τους εργαζόμενους ως το ελάχιστο μέτρο  που πρέπει να ληφθεί για να προστατευτεί το εισόδημα και η αγοραστική δύναμη  των εργαζομένων. «Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός καλπάζουν εδώ και πολύ καιρό και οι εργαζόμενοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και γενικά οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού υποφέρουν. Οι  καταναλωτές βιώνουν ένα τεράστιο κύμα  αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά,  στα καύσιμα και στον ηλεκτρισμό που   όχι μόνο συνεχίζεται αλλά ήδη  διογκώνεται με τις προβλέψεις να είναι πολύ δυσοίωνες για το άμεσο μέλλον.  Δυστυχώς χιλιάδες νοικοκυριά έχουν κυριολεκτικά γονατίσει και αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες  επιβίωσης και κάλυψης των καθημερινών τους αναγκών», είπε τονίζοντας πως εδώ και καιρό η ΠΕΟ είχε προειδοποιήσει για την εξέλιξη στην αυξητική πορεία των τιμών και του πληθωρισμού  και πρότεινε μέτρα  προς την κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας και για  να περιοριστεί το πρόβλημα. «Παρά όμως την μεγάλη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και παρά τις προειδοποιήσεις, η κυβέρνηση με διάφορες δικαιολογίες  παρέμεινε  αδρανής ή εξάγγειλε  κάποια ημίμετρα που δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα», κατήγγειλε ο Υπεύθυνος του Τμήματος Καταναλωτών της ΠΕΟ.

Σε ότι αφορά τις προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ αξίζει να αναφέρουμε ότι η πλειοψηφία της ολομέλειας τις ενέκρινε ενώ οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ τάχθηκαν εναντίον.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, πρόθεσή του είναι να προχωρήσει σε αποπομπή των νόμων.