Η κοινωνία αντιδρά και απαιτεί κατάργηση της μείωσης του 12% στις πρόωρες συντάξεις

239

Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η πίεση και η αντίδραση από τους  εργαζομένους  για κατάργηση  του πέναλτι 12% που επιβάλλεται σε  άτομα που επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ον έτος της ηλικίας τους. Θεωρούν δικαιολογημένα  άδικο και ισοπεδωτικό το μέτρο της μείωσης κατά 12% στο ποσό της σύνταξης που δικαιούται κάθε ασφαλισμένος ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και  επέλεξε ή θα επιλέξει συνταξιοδότηση στο 63ο έτος της ηλικίας του. Οι προϋποθέσεις για να δικαιούται  κάποιος σύνταξη στο 63ον έτος είναι να έχει πέραν από 33 χρόνια εργασίας. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ασφαλιστικών μονάδων της βασικής ασφάλισης ( πραγματικής και εξομοιωμένης) να μην είναι  λιγότερο από το 70%του αριθμού των χρόνων που εμπίπτουν στη σχετική περίοδο αναφοράς δηλ. από το 16ον έτος μέχρι το 63ον.

Το μέτρο αυτό όπως είναι γνωστό  είναι ένα από τα αντιδημοκρατικά, αντιλαϊκά   μέτρα που επέβαλε η Τρόικα  στη κυπριακή κοινωνία,  όπως και πολλά άλλα για να μας στηρίξει-δανείσει  μέσω του μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε,  μέσα στις γνωστές συνθήκες της τραπεζικής κρίσης.

Κυβέρνηση και Βουλή υποχρεώθηκαν αντί να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης στα 67-68 έτη στο πρώτο στάδιο και μετά να ρυθμίζεται  το έτος συνταξιοδότησης  αυτόματα, ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής ούτως ώστε το έτος συνταξιοδότησης να απέχει 10 χρόνια από το προσδόκιμο (μέσο όρο ζωής), να αποδεχτούν την τροποποίηση της νομοθεσίας όπως ισχύει σήμερα. Το συνδικαλιστικό κίνημα ανέχτηκε προσωρινά τη λύση αυτή, όπως και τον επηρεασμό για πολλά άλλα δικαιώματα που είχαν οι εργαζόμενοι και τα οποία επεδίωξαν και επανάφεραν σε μεγάλο βαθμό στα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση .

Να σημειώσουμε ότι με βάση την νομοθεσία για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Τ.Κ.Α.  σταδιακά οι εισφορές  για  τους μισθωτούς αυξάνονται – διαφοροποιούνται  ανά 5ετια ως ακολούθως:

Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 η συνολική εισφορά είναι 20,2%, από το οποίο 7,8% καταβάλλεται από το μισθωτό, 7,8% από τον εργοδότη και 4,6% από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας,

Από την 1η  Ιανουαρίου 2019, 21,5%, από το οποίο 8,3% καταβάλλεται από το μισθωτό, 8,3% από τον εργοδότη και 4,9% από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας. Η  επόμενη αύξηση θα είναι  την 1η Ιανουαρίου του 2024,και η  τελευταία διαφοροποίηση θα γίνει μετά την 1η Ιανουαρίου του 2039 όπου οι συνολικές εισφορές θα φθάσουν   στο  26,7%, από το οποίο 10,3%  θα καταβάλλεται από το μισθωτό, 10,3% από τον εργοδότη και 6,1% από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας. Παρόμοια διαφοροποίηση ισχύει και για τους αυτοεργοδοτούμενους.

Η τελευταία  αναλογιστική μελέτη που έγινε, έχει καταδείξει ότι το ΤΚΑ εξακολουθεί να είναι  εύρωστο και μακροχρόνια βιώσιμο, αφού  η μακροχρόνια βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών παροχών του ΤΚΑ παραμένει εξασφαλισμένη μέχρι το 2080.

Σε ότι αφορά τις  συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αύξηση της ανεργίας και η αδυναμία επανένταξης στην εργασία πολλών εργαζομένων ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο αδράνειας ολόκληρων οικονομικών κλάδων, η καθυστέρηση ένταξης των νέων στην εργασία και οι συνεχείς διακοπές στον εργασιακό βίο,  το κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί για πολλούς αυτοεργοδοτούμενους επαγγελματίες, είναι παράγοντες που επαναφέρουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την απαίτηση της κοινωνίας για κατάργηση του ισοπεδωτικού και άδικου πέναλτι του 12% στις συντάξεις του ΤΚΑ και επαναφορά του δικαιώματος για πλήρης συντάξεις στο 63ο έτος της ηλικίας των ασφαλισμένων κάτω από τις υφιστάμενες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Η κατώτατη σύνταξη σήμερα  από το Τ.Κ.Α. είναι €375,28 και για να την δικαιούται κάποιος στο 63ον έτος της ηλικίας του πρέπει να εργάστηκε πέραν από τα 33 χρόνια και θα έχει πέναλτι- μείωση 12% δηλ. €45,03 με αποτέλεσμα το τελικό ποσό  της σύνταξης του να περιορίζεται στα €330,24. Την ίδια στιγμή θα πληρώσει και εισφορά στο ΓεΣΥ 2,65%  και η τελική του σύνταξη θα είναι μόνο €321,50. δηλ. πιο χαμηλή και από την σύνταξη της οικοκυράς που αποκτάται χωρίς εισφορές και είναι € 357,62 τον μήνα. Η αδικία μεγαλώνει ιδιαίτερα όταν άτομα εργάστηκαν 40-45- 47 ή και 49 χρόνια και επειδή κουράστηκαν και δεν αντέχουν άλλο, ή έχασαν την δουλειά τους να τιμωρούνται με μόνιμη μείωση –πέναλτι 12% από την σύνταξη τους.

Έχοντας υπόψιν ότι μέχρι σήμερα υπάρχει άρνηση από πλευράς της  κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπ. Εργασίας για την  θετική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου αιτήματος, η οποία επαναλήφθηκε το Γενάρη του 2021 με επιστολή του  στην Ένωση  Κυπρίων Συνταξιούχων ( ΕΚΥΣΥ) αλλά και σε πολλές συνεδρίες της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής η οποία ασχολήθηκε για το πρόβλημα αυτό πάρα πολλές φορές τα τελευταία  3 χρόνια,  οι οργανώσεις  που εκπροσωπούν μισθωτούς εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες, μικρομεσαίους, νέους και νέες, γυναίκες και γενικά όλο το φάσμα των ασφαλισμένων στο ΤΚΑ, ύστερα  από πρωτοβουλία της ΠΕΟ και  της ΕΚΥΣΥ, σε σύσκεψη τους   αποφάσισαν την πραγματοποίηση μεγάλης μαζικής κινητοποίησης, με στόχο την μαχητική και αποφασιστική διεκδίκηση αυτού του ώριμου κοινωνικού αιτήματος το οποίο καθίσταται πλέον κάτω από τις παρούσες κοινωνικές συνθήκες, απόλυτα επίκαιρο και αναγκαίο.

Η κινητοποίηση θα γίνει το Σάββατο, 17 του Απρίλη, ώρα 10.30 π.μ. και θα περιλαμβάνει συγκέντρωση στο χώρο έξω από το οίκημα της ΠΑΣΥΔΥ και πορεία η οποία θα καταλήξει στο Προεδρικό Μέγαρο. Η πρόσκληση για συμμετοχή στην κινητοποίηση είναι ανοικτή προς όλες τις οργανώσεις και προς όλους τους ενδιαφερομένους. Ο αγώνας για κατάργηση του πέναλτι 12% από τις συντάξεις αφορά όλους μας.

Κώστας Σκαρπάρης

Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ