Ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της ΕΚΥΣΥ για τις μετακινήσεις χαμηλοσυνταξιούχων

314

Ικανοποιημένη δηλώνει η ΕΚΥΣΥ αφού ύστερα από επιστολή της στις 4 Μαρτίου προς την Υπουργό Εργασίας, την Υφυπουργό Πρόνοιας και τον Υπουργό Μεταφορών, τελικά το Υφυπουργείο Πρόνοιας και το Υπουργείο Μεταφορών εισάκουσαν τα αιτήματά της σχετικά με τα νέα δεδομένα που επέβαλε η εταιρεία λεωφορείων Λευκωσίας και Λάρνακας.

Συγκεκριμένα, ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της ΕΚΥΣΥ για αναστολή της εφαρμογής της έκδοσης προσωποποιημένης κάρτας επιβίβασης των συνταξιούχων και τους δόθηκε χρόνος (μέχρι τέλος Μαΐου) να ενημερωθούν και να την εκδώσουν. Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΥΣΥ, το κόστος έκδοσης των καρτών δεν θα το επωμίζονται οι ηλικιωμένοι και τέλος, έγινε διευθέτηση για όσους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να παρουσιάσουν στα σημεία πώλησης των καρτών, θα μπορούν να απευθυνθούν  στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας  για  να τους τα αποστείλουν.

Ωστόσο, άλυτο και αδιευκρίνιστο παραμένει το ζήτημα για το τί θα γίνει με τις 100,000 συνταξιούχους του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων  του  Υπ. Εργασίας, οι οποίοι  δεν θεωρούνται χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά  έχουν δικαίωμα για μεταφορά πληρώνοντας το μισό κόστος αφού στην ανακοίνωσή τους δεν γίνεται καμιά αναφορά. Για το θέμα αυτό η ΕΚΥΣΥ ζητά να ξεκαθαριστεί το συντομότερο. Υπενθυμίζει ότι η Οργάνωση των συνταξιούχων με την επιστολή της προς την Υπουργό Εργασίας ζητά να δοθεί το δικαίωμα για δωρεάν μεταφορά για όλους τους συνταξιούχους. Το δικαίωμα αυτό το είχαν μέχρι το καλοκαίρι του 2013 και πρέπει να επαναφερθεί, ιδιαίτερα τώρα που η ακρίβεια είναι στα ύψη. Επίσης, μέσω της κοινωνικής κάρτας η ΕΚΥΣΥ ζητά εκπτώσεις για τους συνταξιούχους στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, της ΑΤΗΚ, της Υδατοπρομήθειας κτλ.