Κοινή δράση για την ειρήνη στον κόσμο

346

Η συνέχιση της διαίρεσης της χώρας μας, οι οικονομικές δυσκολίες, η συνεχιζόμενη ένταση στην περιοχή της Μεσογείου, ο κίνδυνος πολέμου και η μετανάστευση είναι οι πραγματικότητες που βιώνουν οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι εργαζόμενοι, τονίζουν σε κοινή διακήρυξη ε/κ και τ/κ συντεχνίες, οργανώσεις και κόμματα, με αφορμή την σημερινή Μέρα Δράσης των εργαζομένων για την Παγκόσμια Ειρήνη στη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού.
 
Στην κοινή διακήρυξη που αναγνώσθηκε από εκπροσώπους των υποστηρικτών σε συνέντευξη Τύπου στο Σπίτι της Συνεργασίας αναφέρεται ότι «το συμφέρον των λαών της περιοχής υπηρετείται με την συνεννόηση και την  συνεργασία για την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών, μέσα από διάλογο στη βάση της αμοιβαιότητας και των κανόνων του διεθνούς Δικαίου και όχι με την όξυνση και τις αντιπαραθέσεις».
 
Οι εξελίξεις στην Κύπρο αλλά και στην περιοχή μας, επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα για την επίτευξη λύσης στο κυπριακό, η οποία θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και στην επικράτηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνεται στην κοινή διακήρυξη.
 
«O κοινός αγώνας των Κύπριων εργαζομένων για λύση και επανένωση της Κύπρου, αποτελεί κομμάτι των αγώνων των λαών όλου του κόσμου για επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης», προστίθεται.
 
Επαναλαμβάνουν δε «την δέσμευση μας για συνέχιση του κοινού μας αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Για ένα κράτος με μια κυριαρχία , μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα και πολιτική ισότητα όπως ορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
 
Οι πολιτικές των εντάσεων και προκλήσεων, η αποφυγή  των διαπραγματεύσεων και τα παιχνίδια επίρριψης ευθυνών δεν συμβάλλουν στη λύση, προστίθεται. Οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, αναφέρεται, θα πρέπει το συντομότερο να επαναρχίσουν από το σημείο όπου έμειναν στο Κράν Μοντανά επαναβεβαιώνοντας τις  συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. «H απουσία διαλόγου, η δημιουργία νέων τετελεσμένων και οι ενέργειες που απομακρύνουν την μια κοινότητα από την άλλη οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας», σημειώνεται.
 
Προστίθεται δε ότι η πανδημία και οι πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί αναδεικνύουν  τα κοινά ταξικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων και την ανάγκη για εντατικοποίηση των κοινών αγώνων και της αλληλεγγύης των εργαζομένων.
 
«Με την ευκαιρία της 1η Σεπτέμβρη εκφράζουμε την διεθνιστική μας αλληλεγγύη με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο και απευθύνουμε μήνυμα ελπίδας και αγώνα για ειρήνη και κοινωνική πρόοδο, για εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα και για να μην φορτωθούν ξανά στις πλάτες των εργαζομένων  οι επιπτώσεις και αυτής της κρίσης».
 
Την κοινή διακήρυξη υπογράφουν: ΠΕΟ, DEVIS,  KTAMS,  KTOS,  KTOEOS, BES, KOOP-SEN, DAU-SEN, ΑΚΕΛ ,  ΡΤΚ, ΚΚΔ, ΚΕΚ,ΚΝΚ, τ/κ κίνηση «Ανεξάρτητος δρόμος», Δικοινοτική πρωτοβουλία ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος», τ/κ πλατφόρμα «Αυτή η χώρα είναι δική μας»,ΕΔΟΝ, ΠΟΓΟ,ΕΚΑ
 


Μετά την συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι των παρευρισκομένων οργανώσεων και συντεχνιών κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο Πεσόντων Ε/κ και Τ/κ στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δίπλα από το κτίριο της ΠΑΣΥΔΥ.