Κοινωνική απαίτηση η κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις

331

Μαζική κινητοποίηση για διεκδίκηση της κατάργησης του ισοπεδωτικού πέναλτι του 12% στις συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την επαναφορά του δικαιώματος για πλήρη σύνταξη, κάτω από τις υφιστάμενες προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος, στο 63ο έτος της ηλικίας τους, αποφασίστηκε σε πλατιά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΕΟ και της ΕΚΥΣΥ την Δευτέρα 22 Μαρτίου στο αμφιθέατρο της ΠΕΟ στη Λευκωσία.

Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν Συνδικαλιστικές και Κοινωνικές Οργανώσεις συστάθηκε η «Ομάδα Πρωτοβουλίας για Κατάργηση του 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στα 63» και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση Δημοσιογραφικής Διάσκεψης την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021 στην οποία θα κατατεθεί κοινή διακήρυξη των οργανώσεων και θα εξαγγελθεί η εκδήλωση διαμαρτυρίας. Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σειρά επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για συζήτηση του θέματος.

Σε ότι αφορά τη σύσκεψη της 22ας Μαρτίου, τονίστηκε ότι η μέχρι σήμερα άρνηση από πλευράς κυβέρνησης για θετική αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού αιτήματος αναγκάζει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη νέα γενιά στη λήψη δυναμικών μέτρων και την πραγματοποίηση κινητοποίησης με στόχο την μαζική και αποφασιστική διεκδίκηση αυτού του ώριμου κοινωνικού αιτήματος.

Στην εισήγησή του ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης επεσήμανε ότι οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αύξηση της ανεργίας και η αδυναμία επανένταξης στην εργασία πολλών εργαζομένων ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο αδράνειας ολόκληρων οικονομικών κλάδων, η καθυστέρηση ένταξης των νέων στην εργασία και οι συνεχείς διακοπές στον εργασιακό βίο,  το κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί για πολλούς αυτοεργοδοτούμενους επαγγελματίες, είναι παράγοντες που επαναφέρουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την απαίτηση της κοινωνίας για κατάργηση του ισοπεδωτικού και άδικου πέναλτι του 12% στις συντάξεις του ΤΚΑ.

Σημειώθηκε επίσης ότι το αίτημα αυτό έχει υποβληθεί αρκετές φορές και έχει συζητηθεί επανειλημμένα και στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής χωρίς ωστόσο να ικανοποιηθεί από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας το οποίο παραπέμπει συνεχώς σε νέες μελέτες.

Τέλος, στη σύσκεψη έγινε αναφορά και στην τελευταία αναλογιστική μελέτη η οποία κατέδειξε ότι το ΤΚΑ εξακολουθεί να είναι μακροχρόνια βιώσιμο, δηλαδή παραμένει εξασφαλισμένη η μακροχρόνια βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών παροχών του ΤΚΑ μέχρι το 2080.

Για το λόγο αυτό η «Ομάδα Πρωτοβουλίας για Κατάργηση του 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στα 63» ζητά από την Κυβέρνηση, το συντομότερο να προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο με στόχο την κατάργηση της μείωσης 12% στις συντάξεις, όσων συνταξιοδοτήθηκαν ή θα  συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους.