Μήπως μοιραστήκαμε και τα κέρδη κύριοι;

579

Εν μέσω της προσπάθειας όλων για αντιμετώπιση και περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού, οι εργοδοτικές οργανώσεις προέτρεξαν να θέσουν -με τον πλέον επίσημο τρόπο- θέμα για απολύσεις και μειώσεις μισθών. ΟΕΒ και ΚΕΒΕ επιχειρούν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις για να είναι έτοιμοι οι επιχειρηματίες μετά το πέρας της πανδημίας, να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και πρέπει να μοιραστεί το βάρος των επιπτώσεων για να μην κλείσουν επιχειρήσεις, να μην απολυθούν –κι’ άλλοι- εργαζόμενοι κ.ο.κ. Δεν γίνονται όμως πιστευτοί οι κύριοι εργοδότες. Γιατί δηλαδή να μοιράσουμε την απώλεια κερδών (περί μείωσης κερδών η ουσία και όχι περί ζημιών στις πλείστες επιχειρήσεις); Μήπως μοιραστήκαμε τα κέρδη την προηγούμενη περίοδο που γέμιζαν τις τσέπες τους και έδιναν πίσω στους εργαζόμενους ψίχουλα;

Και κάτι τελευταίο… Υποτίθεται ότι το κράτος θα στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις (κυρίως) με στόχο να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Είναι θράσος λοιπόν να έρχονται οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι και να θέτουν αυτή την ώρα θέμα απολύσεων και θα είναι μέγιστη υποκρισία εάν η κυβέρνηση δεν διασφαλίσει ότι η κρατική επιδότηση των επιχειρήσεων θα συνοδεύεται με διασφάλιση των θέσεων εργασίας.