Μαζική η κινητοποίηση κατά του πέναλτι στις συντάξεις στα 63

306

Μαζική ήταν η κινητοποίηση που διοργάνωσε το Σάββατο η Ομάδα Πρωτοβουλίας για κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στα 63 έτη. Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από την ΠΑΣΥΔΥ στο Προεδρικό.

Στο χαιρετισμό του ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε πως η Ομάδα Πρωτοβουλίας που διοργανώνει την κινητοποίηση έγινε με ένα στόχο: «Να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι, ενώ με τις εισφορές τους κατοχύρωσαν το δικαίωμα σύνταξης στο 63ο έτος της ηλικίας τους, όταν αποφασίσουν να το υλοποιήσουν στα 63, τους επιβάλλεται τιμωρία με μειωμένη σύνταξη.»

Αυτό το αίτημα γίνεται πιο έντονο τούτες τις μέρες, μετά την κρίση της πανδημίας που παρατείνεται και μετατρέπεται σε μια νέα οικονομική κρίση η οποία επιχειρείται ξανά να μεταφερθεί στις πλάτες των εργαζομένων και των αδύνατων, τόνισε προσθέτοντας ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι απαιτούν και φωνάζουν ότι είναι άδικο, ισοπεδωτικό, λανθασμένο. «Ενώ κατοχυρώνουν το δικαίωμα αυτό με τον ιδρώτα τους, τη δουλειά τους, με τις εισφορές τους τόσα χρόνια, όταν έρθει η ώρα να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα να τους επιβάλλεται τιμωρία.»

Τις τελευταίες μέρες κάποιοι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο ότι αν γίνουν αλλαγές που να επιτρέπουν υλοποίηση αυτού του αιτήματος, κινδυνεύει το Ταμεο, ανέφερε ο ΓΓ της ΠΕΟ σημειώνοντας ότι οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθόλου δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και ότι η βιωσιμότητα είναι διασφαλισμένη για πολλά ακόμη χρόνια, μέχρι το 2080.

«Από πότε αυτοί αναγορεύτηκαν σε φρουρούς του συστήματος των Κοινωνικών Ασφαλίσεων; Εμείς είμαστε οι φρουροί του συστήματος των ΚΑ. Και όποτε είχε πρόβλημα το σύστημα ΚΑ, είναι οι εργαζόμενοι που έβαζαν και εξακολουθούν να βάζουν την πλάτη τους για να στηριχτεί και μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα η οποία δεν μπορεί να στηρίζεται σε αδικίες, σε ισοπέδωση και δυσανάλογες εφαρμογές. Θα προστατεύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ αλλά και τη δίκαιη κατανομή, τη δικαιοσύνη, το κοινωνικό κράτος που θα στηρίζει αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.»

Να αφήσουν τις δικαιολογίες και τις κινδυνολογίες, τόνισε ο Π. Κυρίτσης. «Απαιτούμε διόρθωση εδώ και τώρα!»

Χαιρετισμοί έγιναν επίσης από τον ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στ. Κουρσάρη, το εκπρόσωπο της Κίνησης για Άμεση κατάργηση του 12% στις συντάξεις για όλους Αντρέα Μυλόρδο και τον εκπρόσωπο της Κίνησης συνταξιούχων Οικολόγων Σ. Αλαμπρίτη.

Στο τέλος της εκδήλωσης κατατέθηκε από τον Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστα Σκαρπάρη και εγκρίθηκε το υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

“Οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αύξηση της ανεργίας και η αδυναμία επανένταξης στην εργασία πολλών εργαζομένων ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο αδράνειας ολόκληρων οικονομικών κλάδων, η καθυστέρηση ένταξης των νέων στην εργασία και οι συνεχείς διακοπές στον εργασιακό βίο, το κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί για πολλούς αυτοεργοδοτούμενους επαγγελματίες, είναι παράγοντες που επαναφέρουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την απαίτηση της κοινωνίας για κατάργηση του ισοπεδωτικού και άδικου πέναλτι του 12% στις συντάξεις του ΤΚΑ και την επαναφορά του δικαιώματος για πλήρης συντάξεις, κάτω από τις υφιστάμενες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Έχοντας υπόψη τα ποιο πάνω, η ομάδα πρωτοβουλίας η οποία έχει δημιουργηθεί έπειτα από πλατιά σύσκεψη με την συμμετοχή Οργανώσεων, Κινημάτων, άλλων Φορέων και Εθελοντικών Οργανώσεων και συνδιοργανώνουν την σημερινή μαζική κινητοποίηση, απαιτούν αποφασιστικά την κατάργηση της μείωσης –πέναλτι μέχρι 12% στις συντάξεις για όσους συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν στο 63ον έτος της ηλικίας τους.

Το αίτημα αυτό έχει υποβληθεί αρκετές φορές και έχει συζητηθεί επανειλημμένα και στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής χωρίς ωστόσο να ικανοποιηθεί από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας το οποίο παραπέμπει συνεχώς σε νέες μελέτες.

Η τελευταία αναλογιστική μελέτη που έγινε, έχει καταδείξει ότι το ΤΚΑ εξακολουθεί να είναι μακροχρόνια βιώσιμο, δηλαδή παραμένει εξασφαλισμένη η μακροχρόνια βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών παροχών του ΤΚΑ μέχρι το 2080.

Για το λόγο αυτό, ζητούμε από την Κυβέρνηση, το συντομότερο να προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο με στόχο την κατάργηση της μείωσης μέχρι και 12% στις συντάξεις, όσων πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η σχετική νομοθεσία και συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν στο 63ον έτος της ηλικίας τους.

Περιμένοντας σύντομα την απάντηση σας,

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΝΑΛΤΙ 12% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:

ΠΕΟ

ΕΚΥΣΥ

ΠΟΒΕΚ

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 12% ΤΩΝ ΑΠΟΚΟΠΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 63 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΠΑΡΑΤΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΕΚΑ

ΠΟΓΟ

ΕΔΟΝ

ΝΕΟΛΑΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΛΩΝ ΛΑΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ”