Μαυρογιάννης: “Με την ΠΕΟ βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή πλεύσης”

288

«Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι ένας άνθρωπος που κατανοεί πλήρως τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας με θέσεις και προτάσεις που οδηγούν στο να έχουμε μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ισορροπημένη και στην οποία η εργασία να έχει το δικό της ιδιαίτερο βάρος. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μια κοινωνία που να μας παίρνει όλους μπροστά και δεν θα είναι η κοινωνία των λίγων αλλά κοινωνία των όλων», ανέφερε η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους μετά την συνάντηση που είχε το Εκτελεστικό Γραφείο της Ομοσπονδίας με τον υποψήφιο Πρόεδρο Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΕΟ στη Λευκωσία ο κ. Μαυρογιάννης αντάλλαξε απόψεις με τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ για τα θέματα της ακρίβειας, της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως άκουσε με χαρά τις θέσεις της ΠΕΟ στα βασικότερα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα. Με την ΠΕΟ, επεσήμανε, «βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή πλεύσης σε ότι αφορά την ανάγκη να έχουμε μια κοινωνία που να χαρακτηρίζεται από συνοχή, όπου θα διασφαλίζεται η αειφόρος ανάπτυξη και τα οφέλη της θα κατανέμονται δίκαια και ισορροπημένα». Για να το πετύχουμε αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται να εστιάσουμε σε πολιτικές που να επαναφέρουν την εργασία με δικαιώματα, σε ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την κατοχύρωση αξιοπρεπών όρων εργασίας για όλους. Ειδική έμφαση πρέπει να δοθεί στους νοεισερχόμενους, στην απασχόληση των νέων μας και στη δημιουργία προοπτικών με σεβασμό και εμπιστοσύνη, τόνισε.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι πρέπει να τεθούν φραγμοί στα φαινόμενα της υπόκρυψης της σχέσης μισθωτής εργασίας με την μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών. «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη διασφάλισης επαρκών και αξιοπρεπών συντάξεων για όλους και σταθήκαμε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ανατραπεί το μέτρο της μείωσης κατά 12% των συντάξεων όσων εργαζομένων μετά από πολλά χρόνια προσφοράς και εργασίας συνταξιοδοτούνται στα 63 τους χρόνια».

Η επαναδόμηση του κοινωνικού κράτους, πρόσθεσε, είναι απαραίτητη για μια κοινωνία συνοχής και ισορροπίας. Χρειαζόμαστε, είπε, το κοινωνικό κράτος με το κεντρικό κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει και στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, να είναι οι βασικοί φορείς και συντελεστές των κοινωνικών προγραμμάτων και πολιτικών. «Χρειαζόμαστε το κοινωνικό κράτος που να στηρίζει τις νέες οικογένειες στην απόκτηση στέγης, στο μεγάλωμα των παιδιών τους».

Σε ότι αφορά το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας είπε πως οι εργαζόμενοι και τα ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στα χέρια της, να μειώσει τον ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, να πάρει μέτρα για έλεγχο της αισχροκέρδειας, να μειώσει τις διπλές φορολογίες. Ανέδειξε εξάλλου, όπως είπε, την μεγάλη σημασία της ΑΤΑ προσθέτοντας ότι η πλήρης απόδοσή της και διεύρυνσή της σε όλους τους εργαζόμενους είναι απαραίτητη και αναγκαία.

Όπως ανέφερε, η ανταλλαγή σκέψεων και εισηγήσεων θα συνεχιστεί και με άλλα οργανωμένα σύνολα, κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς εργοδοτικούς φορείς με τους πολίτες ευρύτερα «με στόχο μέσα από το πρόγραμμά μας να εκφράσουμε τη γνήσια και προοδευτική αλλαγή».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Μαυρογιάννης τάχθηκε υπέρ του καθορισμού ενός πλαφόν στη φορολογία επί της τιμής των καυσίμων, έτσι ώστε να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων για τους καταναλωτές. Όπως είπε, υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την φορολογία στα καύσιμα.

«Δεν νοείται ως αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής των καυσίμων να προσκομίζει πολύ μεγαλύτερα έσοδα το κράτος απ’ ότι πριν, ενώ σε αυτή τη δύσκολη περίοδο θα έπρεπε, χωρίς να δημιουργούμε αναταράξεις, να υπάρχει τουλάχιστον, ένα πλαφόν στην φορολογία και να μην αυξάνονται τα έσοδα του κράτους και των εταιρειών επειδή υπάρχει αύξηση στην τιμή της πρώτης ύλης. Πρέπει να το σκεφτούμε και αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στην πολύ σημαντική μείωση της τιμής των καυσίμων», εξήγησε ο κ. Μαυρογιάννης.