Με βουρκωμένα μάτια υπογράφουν το βιβλίο συλλυπητηρίων

424

Με τη λύπη ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους και με βουρκωμένα μάτια, πολλής κόσμος πήγε στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για να υπογράψει το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια.

Όλοι είχαν ένα καλό λόγο να γράψουν για αυτόν. Για τον άνθρωπο, τον συναγωνιστή, τον σύντροφο, τον φίλο. Για τον Δημήτρη.

Το βιβλίο συλλυπητηρίων υπέγραψε και η ηγεσία της ΠΕΟ, αποχαιρετώντας τον Δημήτρη Χριστόφια με μια υπόσχεση.

Την υπόσχεση ότι η ΠΕΟ θα συνεχίσει και θα εντείνει τους αγώνες της για τους εργαζόμενους.

Εκ μέρους της ΠΕΟ ο ΓΓ Πάμπης Κυρίτσης έγραψε τα εξής:

«Σε αποχαιρετάμε σύντροφε Δημήτρη εκ μέρους του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τους αγώνες μας για ένα κόσμο καλύτερο, για μια κοινωνία ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης όπου ο άνθρωπος της εργασίας, αυτός που δημιουργεί τον πλούτο με το μόχθο του θα βρει πραγματικά τη θέση που δικαιούται και που του αξίζει.

Αιωνία να είναι η μνήμη σου».

ΓΓ ΑΚΕΛ: «Χιλιάδες θα ακολουθήσουν τον αγώνα σου»


 
Εκ μέρους της ηγεσίας του ΑΚΕΛ πρώτος υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
 


«Η Κύπρος έχασε ένα μεγάλο πατριώτη. Το Λαϊκό Κίνημα έναν μεγάλο ηγέτη έναν αγωνιστή κομμουνιστή, ένα διεθνιστή», έγραψε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
«Ο Δημήτρης Χριστόφιας τίμησε την εμπιστοσύνη των εργαζομένων και του ΑΚΕΛ με τον καλύτερο τρόπο τηρώντας μια στάση ζωής που κανένας και ποτέ δεν θα βρεθεί να την αμφισβητήσει στα σοβαρά. Έντιμος, συνεπής και ειλικρινής. Βάδισε όλα τα χρόνια της πορείας του με τη συνείδηση ότι εκπροσωπεί εκείνο το κομμάτι τη κοινωνίας που θέλει τους ηγέτες του καθαρούς. Πορεύτηκε για δεκαετίες στην πολιτική του ζωή με καθαρά χέρια και καθαρή καρδιά» πρόσθεσε ο Α. Κυπριανού.
 
«Πάλεψε για δεκαετίες ολόκληρες για το καλό της Κύπρου και των ανθρώπων της, για τη δικαίωση της Κύπρου και του λαού της, για την επανένωση του τόπου μας. Πάλεψε για δεκαετίες ολόκληρες για τον εργαζόμενο λαό,  για τους ανθρώπους του μόχθου, για τους εργάτες των χεριών και του μυαλού. Σήκωσε ψηλά το λάβαρο του σοσιαλισμού, του μαρξισμού-λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού και έμεινε πιστός στα ιδανικά αυτά μέχρι το τέλος».
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έγραψε επίσης ότι «ο Δημήτρης Χριστόφιας έκανε τη ζωή του μέρος της ιστορίας του ΑΚΕΛ, μέρος της ιστορίας του τόπου. Σήκωσε ακόμα ψηλότερα τον τίτλο του κομμουνιστή, τον τίτλο του ΑΚΕΛιστή, το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, του Προέδρου της Βουλής, το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας».
 
«Σύντροφε Δημήτρη αναπαύσου εν ειρήνη. Πάλεψες, πρόσφερες, δάκρυσες, μάτωσες, νίκησες, κράτησες ψηλά τα λάβαρα, μας έδωσες το καλύτερο παράδειγμα. Χιλιάδες θα ακολουθήσουν τον αγώνα σου», κατέληξε ο Α. Κυπριανού γράφοντας στο βιβλίο συλλυπητηρίων με βουρκωμένα μάτια.

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Τον διέκρινε ο πατριωτισμός, το ήθος και η εντιμότητα»

Τον Δημήτρη Χριστόφια τον διέκρινε ο πατριωτισμός, το ήθος και η εντιμότητα του, έγραψε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο Βιβλίο Συλλυπητηρίων, για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, το οποίο ανοίχθηκε στο ΑΚΕΛ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έγραψε τα εξής:

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη γιατί σήμερα αποχαιρετώ έναν πολιτικό άντρα, έναν φίλο, έναν πολιτικό «αντίπαλο» που τον διέκρινε ο πατριωτισμός, το ήθος και η εντιμότητα.

Η ιστορία είναι ο αδέκαστος κριτής και είμαι βέβαιος πως θετική θα είναι η αποτίμηση της για την προσφορά του Δημήτρη Χριστόφια, σαν ηγέτη της Αριστεράς, σαν Βουλευτή, Προέδρου της Βουλής, Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και σαν Ανθρώπου».

Το βιβλίο συλλυπητηρίων υπέγραψαν επίσης πολιτικά πρόσωπα, πρέσβεις ξένων χωρών, άνθρωποι του πολιτισμού, φίλοι και απλός κόσμος που ένιωσε την ανάγκη να αποχαιρετίσει το Δημήτρη Χριστόφια γράφοντας δυο λόγια αγάπης και εκτίμησης.