Νέα επιστολή ΕΚΥΣΥ προς Υπ. Οικονομικών για τις χρεώσεις των τραπεζών

258

Νέα επιστολή απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη η ΕΚΥΣΥ διαμαρτυρόμενη έντονα για τις απαράδεκτες χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες στους πελάτες τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η Οργάνωση απέστειλε επιστολή τόσο στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών από τις αρχές του 2018 ζητώντας τη βοήθειά τους ώστε να τερματιστεί η απαράδεκτη συμπεριφορά των τραπεζών έναντι των πολιτών και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, οι οποίοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν και να χρησιμοποιήσουν τη νέα τεχνολογία, με αποτέλεσμα να τιμωρούνται από τις αυθαίρετες μεγάλες χρεώσεις που επιβάλλουν για υπηρεσίες που προσφέρουν.

Όπως αναφέρει η ΕΚΥΣΥ στην επιστολή της, έχει πληροφορηθεί ότι στις 7 Αυγούστου 2020 ο Υπουργός Οικονομικών εξέδωσε διάταγμα για την προστασία των καταναλωτών και των ηλικιωμένων από πιθανές αυξημένες χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες. Παρόλα αυτά δεν διευκρινίστηκε τί θα γίνει με τα προβλήματα που παρουσιάζονται και επηρεάζουν αρνητικά ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους. Για το λόγο αυτό η ΕΚΥΣΥ  ζητά να ενημερωθεί κατά πόσο με βάση το διάταγμα προστατεύονται οι ηλικιωμένοι από τις χρεώσεις που επιβάλλουν οι  τράπεζες  σε περίπτωση που ζητήσουν κατάσταση του  λογαριασμού τους για ενημέρωση ή για έλεγχο  εμβασμάτων-πληρωμών  που ανέμεναν  να γίνουν   ύστερα και από την κατάργηση εκ μέρους των τραπεζών των βιβλιαρίων καταθέσεων  που ήταν ένας   άμεσος τρόπος ενημέρωση τους όταν παραλάμβαναν με μετρητά το ποσό της μηνιαίας τους σύνταξης.

Άλλωστε, όπως αναφέρει στη επιστολή της  η ΕΚΥΣΥ, δέχτηκε καταγγελίες από συνταξιούχους που ζητούν κατάσταση των λογαριασμών τους τις οποίες υποχρεώνονται  να υποβάλλουν στο Υπουργείο Εργασίας όταν θα συμπληρώσουν την αίτηση τους ως χαμηλοσυνταξιούχοι και χρεώνονται  από τις τράπεζες 5 ευρώ για την κάθε σελίδα.  Αυτό σημαίνει για κάθε λογαριασμό συνταξιούχου 60 ευρώ , δηλ.120 ευρώ κόστος για κάθε νοικοκυριό 2 ατόμων συνταξιούχων. Αν έχουν περισσοτέρους λογαριασμούς η χρέωση είναι ανάλογη (το Υπουργείο Εργασίας ζητά κατάσταση  όλων των λογαριασμών των χαμηλοσυνταξιούχων  για τους τελευταίους 12 μήνες). Το ερώτημα της ΕΚΥΣΥ είναι αν στο διάταγμα που έχει εκδώσει ο Υπ. Οικονομικών έλαβε υπόψη  αυτή την απαράδεκτη ενέργεια  των τραπεζών και  αν προβλέπεται μηδενική χρέωση.

Επιπρόσθετα, η ΕΚΥΣΥ αναφέρει ότι οι τράπεζες επιβάλλουν χρεώσεις για την πληρωμή των λογαριασμών της Αρχής Ηλεκτρισμού, της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, της Υδατοπρομήθειας ή ακόμη και όταν  ζητήσουν να πληρωθούν με μετρητά την σύνταξη τους.

Ολοκληρώνοντας η ΕΚΥΣΥ ζητά να ενημερωθεί για το αν με το διάταγμα που εκδόθηκε προστατεύονται οι συνταξιούχοι από τις αδικαιολόγητες και  μεγάλες  χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες για διαχειριστικά έξοδα.