Νέοι περιορισμοί και αυστηρότερα μέτρα σε Λεμεσό-Πάφο

277

Νέα δέσμη έκτακτων μέτρων για αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού, που θα έχουν ισχύ παγκύπρια, αλλά και επιπρόσθετων μέτρων για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Τα μέτρα που λαμβάνονται εκτάκτως σε παγκύπρια βάση τίθενται σε ισχύ από σήμερα στις 8 το βράδυ και θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2020.

Παγκύπρια μέτρα

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Υγείας είπε συγκεκριμένα ότι πέραν από τα παγκύπρια μέτρα που ανακοινώθηκαν ήδη στις 4 Νοεμβρίου, για την περίοδο 12 – 30 Νοεμβρίου τίθενται σε εφαρμογή και άλλα μέτρα όπως η αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, θεματικών πάρκων και luna park, η απαγόρευση διεξαγωγής συνεδρίων, εμπορικών και εικαστικών εκθέσεων, συνελεύσεων και εκδηλώσεων και η απαγόρευση επισκεπτηρίων σε οίκους ευγηρίας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κέντρα ημέρας, δομές παιδικής προστασίας, εξαιρουμένων των επισκέψεων σε άτομα με αναπηρία, όπου κάθε ένοικος μπορεί να δέχεται δύο επισκέψεις τη βδομάδα και σε εξαιρετικά αναγκαίες περιπτώσεις θα εξετάζονται για περισσότερες επισκέψεις.

Επίσης, είπε ότι αναστέλλεται η λειτουργία των κατασκηνωτικών χώρων, ενώ θα απαγορεύεται η είσοδος και/ή έξοδος από τα κέντρα υποδοχής, φιλοξενίας και κράτησης αιτητών ασύλου οποιουδήποτε προσώπου, πλην της εισόδου των νεοεισερχομένων αιτητών ασύλου, ενώ νοείται ότι επιτρέπεται η είσοδος και/ή έξοδος από τα εν λόγω κέντρα για τους εργαζόμενους και η κατ’ εξαίρεση είσοδος και/ή έξοδος για ανθρωπιστικούς και/ή ιατρικούς λόγους κατόπιν σχετικής άδειας του Υπουργού Εσωτερικών.

Εξάλλου, σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων (υπεραγορές, μίνι – μάρκετ, κρεοπωλεία, κτλ) και τα φαρμακεία από την έναρξη της λειτουργίας τους και έως τις 10 π.μ. εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με αναπηρίες.

Επιπρόσθετα των πιο πάνω παγκύπριων μέτρων, και έχοντας αξιολογήσει τα επιδημιολογικά στοιχεία που διαμορφώθηκαν την περίοδο από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι και τις 7 Νοεμβρίου στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, ο Υπουργός Υγείας είπε πως αποφασίστηκε η εφαρμογή πρόσθετων τοπικών μέτρων.

Πιο αυστηρά μέτρα για Λεμεσό και Πάφο

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα με ισχύ στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου για την περίοδο από τις 12 Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020.

Μεταξύ άλλων τα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση μετακίνησης προσώπων από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, εξαιρουμένων των μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους (από/προς φαρμακείο, νοσηλευτήριο) ή για σκοπούς εργασίας, με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου,  καθώς και απαγόρευση μετακίνησης προσώπων από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, καθώς και μεταξύ των δύο Επαρχιών, εξαιρουμένων των μετακινήσεων εργαζομένων σε ουσιώδεις υπηρεσίες, μετακινήσεων για ιατρικό περιστατικό (με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού), μετακινήσεων για μεταφορά προσώπων από και προς τους Αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου και το Λιμάνι Λεμεσού.

Επίσης, ο κ. Ιωάννου είπε πως απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους (πάρκα, πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, παραλίες, πεζόδρομους και μαρίνες, κ.λπ.), πλην για σκοπούς άθλησης, νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων των γονέων που αθλούνται, ενώ επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων.

Σε σχέση με τον εκκλησιασμό και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους, είπε ότι θα τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών, ενώ σημείωσε πως θα επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.

Στο μεταξύ, είπε πως η  λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από τις 16 Νοεμβρίου του 2020 θα πραγματοποιείται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ τα νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Ανέφερε επίσης ότι οι δημόσιες υπηρεσίες (δημόσιος, ευρύτερος δημόσιος τομέας και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης) θα λειτουργούν με προσωπικό ασφάλειας για επείγοντα θέματα και εξυπηρέτηση των πολιτών για έκτακτες ανάγκες, ενώ νοείται ότι από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε ουσιώδεις υπηρεσίες, οι οποίες συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, με την τήρηση των σχετικών πρωτοκόλλων.

«Οι εργαζόμενοι που δεν απασχολούνται σε ουσιώδεις υπηρεσίες, θα εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία, εκ περιτροπής, ενώ απαγορεύονται τα επισκεπτήρια σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, κλινικές, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, είπε ότι αναστέλλεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, πιτσαρίες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ, μπαρ, καφενεία, και χώροι εστίασης εντός κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κοκ), με εξαίρεση τις υπηρεσίες που αφορούν την κατ’ οίκον διανομή και το take-away.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι μετά την ώρα απαγόρευσης μετακίνησης επιτρέπεται μόνο η υπηρεσία κατ’ οίκον διανομής, ενώ οι χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μέχρι τις 10:30 το βράδυ μόνο για την εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στους χώρους τους.

Στο μεταξύ, οι χώροι εστίασης εντός του Αερολιμένα Πάφου εξαιρούνται από την απαγόρευση.

Επιπροσθέτως, ο αρμόδιος Υπουργός είπε ότι αναστέλλεται η λειτουργία αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και ιστορικών χώρων, η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων και αιθουσών θεαμάτων, ενώ πρόσθεσε πως οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν με 50% πληρότητα, στη βάση του σχετικού πρωτοκόλλου.

Σημείωσε ότι οι δημόσιες μεταφορές θα λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητάς τους, ενώ θα αναστέλλεται η λειτουργία των κλειστών εμπορικών κέντρων, των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων καταστημάτων πέραν των πέραν των 500 τ.μ..

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα μέτρα, ο κ. Ιωάννου είπε πως αναστέλλεται η λειτουργία των κέντρων αισθητικής και δερματοστιξίας, η λειτουργία των κομμωτηρίων και των κουρείων, η λειτουργία των γυμναστηρίων, η λειτουργία των Σχολών Οδηγών, η λειτουργία επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, η λειτουργία των καζίνο και  η λειτουργία των κολυμβητηρίων, εξαιρουμένης της χρήσης από πρόσωπα με αναπηρίες για σκοπούς θεραπευτικής άσκησης ή για προπονήσεις μέχρι τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή.

Όπως σημείωσε θα επιτρέπεται η λειτουργία γυμναστηρίων, πισίνων και spa εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων μόνο για εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στα εν λόγω υποστατικά.

Για το Λιμάνι Λεμεσού, είπε πως θα λειτουργεί μόνο για εμπορικές συναλλαγές και δραστηριότητες, ενώ θα απαγορεύεται η αποβίβαση επιβατών κρουαζιερόπλοιων.

Είπε ακόμα ότι αναστέλλονται οι προπονήσεις και οι αθλητικές διοργανώσεις για πρόσωπα κάτω των 18 ετών, οι προπονήσεις και οι αθλητικές διοργανώσεις, εξαιρουμένων των πρωταθλημάτων Α’ Κατηγορίας και των αγώνων Εθνικών Ομάδων, ενώ θα απαγορεύεται η λειτουργία και η χρήση οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, με τις εξαιρέσεις που θα ορίζονται στο σχετικό Διάταγμα και οι ομαδικές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών, όπως καθορίζονται στις σχετικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.