Νέο ρεκόρ ακρίβειας… ο κόμπος έφτασε στο χτένι

237

Οι τιμές των καυσίμων έσπασαν το φράγμα των 2 ευρώ δημιουργώντας νέο ρεκόρ ακρίβειας και η κούρσα των αυξήσεων φαίνεται ότι δεν έχει τερματισμό, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΠΕΟ προσθέτοντας ότι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός καλπάζουν εδώ και πολλή καιρό και οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, υποφέρουν.  “Μπροστά στην μεγάλη επιδείνωση του βιωτικού επιπέδου, η κυβέρνηση παραμένει αδρανής ή εφαρμόζει κάποια ημίμετρα που δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα”, υπογραμμίζει η ΠΕΟ σημειώνοντας ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

“Η επιβίωση για χιλιάδες νοικοκυριά έχει γίνει πολύ δύσκολη έως ακατόρθωτη. Πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση, χωρίς άλλες δικαιολογίες.”

Η ΠΕΟ υπενθυμίζει τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να διαφοροποιήσει τον τρόπο παραχώρησης της ΑΤΑ και ότι θα συνεχίσει να παρέχεται στο 50%  πέραν από επέμβαση στα εργασιακά θέσμια, σημειώνοντας ότι αυτή η δήλωση δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ως προτεραιότητα να προστατεύσει τους εργαζόμενους, αντίθετα στηρίζει τους εργοδότες. Η ΠΕΟ επαναλαμβάνει παράλληλα ότι η πλήρης απόδοση της ΑΤΑ και η διεύρυνση της για να καλύψει όλους τους εργαζόμενους είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει για να προστατευτεί το εισόδημα των εργαζομένων.

Η ΠΕΟ τονίζει επίσης ότι καταθέτει προτάσεις για αντιμετώπιση της ακρίβειας εδώ και ένα χρόνο αλλά δυστυχώς δεν εισακούγεται:

  • Αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας για να αντισταθμιστεί το αυξημένο κόστος διαβίωσης.
  • Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα.
  • Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων και στα καύσιμα.
  • Κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα
  • Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά με την ενεργοποίηση των μηχανισμών του Υπουργείου Εμπορίου με σκοπό την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

“Η ΠΕΟ θα συνεχίσει να κινητοποιεί τους εργαζόμενους διεκδικώντας την προστασία των εργαζομένων, των ευάλωτων ομάδων, των χαμηλοσυνταξιούχων, ενάντια στην αισχροκέρδεια και την ασυδοσία”, καταλήγει η ανακοίνωση.