Επιμέλεια-Έρευνα: Μαρί-Κωνστάνς Κων/νου
Είναι σημαντικό για τη νέα γενιά να γνωρίζει τους αγώνες των παλαιότερων για να παραδειγματίζεται και να είναι σε θέση να τους συνεχίζει μέσα από την πρώτη γραμμή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Οι πρωτοπόροι συνδικαλιστές καταδιώχθηκαν, μαυροπινακίστηκαν και φυλακίσθηκαν πολλές φορές για τους αγώνες τους για ένα καλύτερο μέλλον. Παρόλες τις δυσκολίες και τους διωγμούς όμως, παρέμειναν εκεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα με αποτέλεσμα να δικαιωθούν και να κατατακτήσουν τα εργατικά τους δικαιώματα.
Με αφορμή το θάνατο ενός από των ιστορικότερων στελεχών του συνδικαλιστικού κινήματος, Φυλακτή Παρτασίδη ανατρέχοντας μέσα από το Ιστορικό Αρχείο ΠΕΟ, παραθέτουμε άρθρο του που γράφτηκε στις 5 Οκτωβρίου το 1946 και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ».
«Επ΄ευκαιρία της Ά Συνδιάσκεψης των Μεταλλωρύχων της Κυπριακής Μεταλλευτικής Εταιρείας.
Σήμερα συνέρχεται στη Λεύκα η πρώτη Συνδιάσκεψη των εργατών της Κυπριακής Μεταλλευτικής Εταιρείας για τη μελέτη και προώθηση όλων των βασικών και γενικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτό το τμήμα της κυπριακής εργατικής τάξης.
Εργάτες από όλους τους κλάδους των δουλειών της ΚΜΕ και απ΄όλα τα χωριά της μεταλλευτικής αυτής περιοχής -μεταλλωρύχοι και τεχνήτες, ειδικευμένοι και ανειδίκευτοι- θα συνέλθουν όλοι μαζί για να βοηθήσουν στη λήψη των πιο καλών αποφάσεων, για να θέσουν τις νέες βάσεις και να στερεώσουν το νέο συντεχνιακό τους οικοδόμημα, που θα στεγάσει και θα περιλάβει όλους τους εργάτες και μεταλλωρύχους της ΚΜΕ για να τους προστατεύσει και να τους υπερασπίσει από κάθε κίνδυνο και εκμετάλλευση που τους απειλεί.
Κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει τη τεράστια σημασία που έχει η σημερινή συνδιάσκεψη για τους αδικημένους αυτούς εργάτες, που ξεκληρισμένοι και κατατρεγμένοι από την άδικη αυτή κοινωνία αναγκάζουνται να καταφύγουν στις μεταλλευτικές περιοχές για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί και να μην πεθάνουν από την πείνα.
Η σημασία και η σπουδαιότητα της Συνδιάσκεψης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που θα μελετηθούν τόσο γενικά και τόσο πλατειά τα διάφορα προβλήματα των μεταλλωρύχων της ΚΜΕ, στο ότι για πρώτη φορά θα γίνει μια πλήρης ανασκόπιση της δράσης και των αγώνων των εργατών της ΚΜΕ στο παρελθόν, από τους οποίους οι σημερινοί εργάτες έχουν να αντλήσουν αρκετά μαθήματα και πείραν. Στο ότι για πρώτη φορά θα τεθούν οι βάσεις ενός νέου προγράμματος που θα βγει μέσα από την πείρα του παρελθόντος, ενός προγράμματος καλού και σχεδιασμένου.
Αναμφίβολα η σημερινή κατάσταση των εργατών της ΚΜΕ και το βιωτικό τους επίπεδο δεν είναι ικανοποιητικό. Χρειάζεται λοιπόν προσπάθεια, συνεχής και εντατική για την βελτίωση της θέσης των εργατών και την ανύψωση του βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου. Για να πετύχει όμως αυτό πρέπει να υπάρχει μια γερή και ισχυρή οργάνωση, πρέπει να οργανωθούν όλοι οι εργάτες της Εταιρείας, πρέπει ο κάθε εργάτης να νοιώσει τις ευθύνες του και να προσφέρει στο δυνάμωμα και την ανάπτυξη της συντεχνίας εργατών ΚΜΕ. Και ας είναι βέβαιοι οι εργάτες της ΚΜΕ ότι μέσον της οργάνωσης των, μέσον μιας γερής και ισχυρής συντεχνίας θα μπορέσουν σύντομα να επιβάλουν τα δίκαια τους και να απολαύσουν περισσότερα ωφελήματα, όπως συνέβη και με τόσα άλλα οργανωμένα επαγγέλματα σε άλλα μέρη της Κύπρου. Πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες, μακριά από τους εχθρούς, τους διασπαστές και τους όψιμους «φίλους» των εργατών, οι μεταλλωρύχοι της ΚΜΕ έχουν υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους, την οικογένεια τους και την τάξη τους να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο που ακολούθησαν και τόσες άλλες χιλιάδες εργατών, τον δρόμο της οργάνωσης, της μελετημένης και μεθοδικής δράσης και του οργανωμένου αγώνα για την περαιτέρω βελτίωση της θέσεις των.
Νέοι ορίζοντες ανοίγονται μπροστά στο κίνημα των μεταλλωρύχων της ΚΜΕ και σοβαρά καθήκοντα πέφτουν στους ώμους της ηγεσίας και όλων των κατώτερων μελών της συντεχνίας εργατών ΚΜΕ. Ας προχωρήσουν μαζί ηγεσία και μέλη με σύνεση και αποφασιστικότητα για την εχτέλεση αυτών των τιμητικών καθηκόντων για να ανεβάσουν ακόμα πιο ψηλά το κίνημα των μεταλλωρύχων και να το καταστήσουν πολύ σύντομα το πιο συνειδητό, το πιο μαχητικό τμήμα της εργατικής μας τάξης.»
Φ.Παρτασίδης
Βοηθός Γ.Γ. της ΠΕΟ.
*Υπεύθυνη Ιστορικού Εργατικού Μουσείου & Ιστορικού Αρχείου ΠΕΟ