Οι συνταξιούχοι απαιτούν τα δικαιώματα τους

311

Επαρχιακά Συνέδρια και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Κύπρο πραγματοποίησε η ΕΚΥΣΥ, με την ευκαιρία της 1ης Οκτωβρίου, παγκόσμιας Ημέρας για τα άτομα της τρίτης ηλικίας Συμβολικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η ΕΚΥΣΥ έξω από τα οικήματα της ΠΕΟ σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, στέλνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει με κοινωνική ευαισθησία τους συνταξιούχους και να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου στη Λεμεσό, στις 24 Σεπτεμβρίου στην Λάρνακα και Αμμόχωστο, στις 28 Σεπτεμβρίου στην Πάφο και χθες στις 29 του μήνα στην Λευκωσία, με την ευκαιρία της 1ης Οκτωβρίου, παγκόσμιας Ημέρας για τα άτομα της τρίτης ηλικίας στα πλαίσια των δράσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Συνταξιούχων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας προηγήθηκαν επαρχιακά συνέδρια στα οποία ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα συνεχιζόμενα προβλήματα των συνταξιούχων τα οποία δυστυχώς παραμένουν άλυτα παρόλες τις προσπάθειες και τα διαβήματα της ΕΚΥΣΥ προς την κυβέρνηση.

Όπως τόνισε, η ΕΚΥΣΥ δεν έχει άλλες επιλογές από το να συνεχίσει τον αγώνα που ξεκίνησε το 2013 και συνεχίζει μέχρι σήμερα για την επανάκτηση όλων των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και τη βελτίωση του σχεδίου ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα ώστε να μην υπάρχουν συνταξιούχοι φτωχοί. Στα συνέδρια έγινε ενημέρωση και για όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και εγκρίθηκε υπόμνημα προς την Υπουργό Εργασίας στο οποίο καταγράφονται 13 προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά τους συνταξιούχους με την απαίτηση να επιλυθούν.

Μεταξύ των αιτημάτων της ΕΚΥΣΥ είναι να καταργηθεί το πέναλτι 12% που επιβάλλεται στους συνταξιούχους 63 ετών, να αρθεί οριστικά η αδικία σε βάρος των χήρων ανδρών με την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να δικαιούνται σύνταξη χηρείας όλοι οι χήροι, την επαναφορά του πασχαλινού επιδόματος και του επιδόματος μάνας με βάση τα κριτήρια που ίσχυαν το 2012, την αντιμετώπιση προβλημάτων που παρουσιάζονται στο ΓεΣΥ κ.ά.

Το υπόμνημα προς την Υπουργό Εργασίας:

“Αγαπητή Κυρία Υπουργέ,

Με την ευκαιρία της 1ης Οκτωβρίου –παγκόσμιας μέρας για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (Ε.ΚΥ.ΣΥ.) πραγματοποίησε από τις 23-29 Σεπτεμβρίου 2020 επαρχιακά συνέδρια σε όλες τις πόλεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές που όρισε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών το 1990 οι οποίες στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι θα δοθεί προτεραιότητα από όλες τις κυβερνήσεις για μια αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και αφού μελέτησε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι μας, και έλαβε υπόψη τις έντονες φωνές διαμαρτυρίας τους από το γεγονός ότι 40-50 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι υποφέρουν και δεν αντέχουν να μένουν αβοήθητοι όπως και άλλα προβλήματα που αφορούν όλους τους συνταξιούχους σας υποβάλλουμε τα πιο κάτω:

1. Ζητούμε επανάκτηση και επαναφορά όλων των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν τη κρίση.

2. (α)Να βελτιωθεί το Σχέδιο της ειδικής χορηγίας για τους χαμηλοσυνταξιούχους, έτσι ώστε να μην υπάρχουν συνταξιούχοι φτωχοί που να έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Άμεσα, ζητούμε να εφαρμοστεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 4/12/2019 για αύξηση της χορηγίας σε όσους λαμβάνουν επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου. (β) Να μην υπολογίζονται στα ετήσια εισοδήματα τους η χορηγία από τον ΚΟΑΠ ούτε η συνδρομή προς το ΓεΣΥ.

3. Η διαδικασία εξέτασης αιτήσεων για φροντίδα και η αξιολόγηση τους εις το κατά πόσον χρειάζονται φροντίδα είναι αδικαιολόγητα χρονοβόρα με κίνδυνο την υγεία και την ζωή των ηλικιωμένων ή των ατόμων με σοβαρά προβλήματα υγείας . Γι’ αυτό άμεσα εισηγούμαστε να καθοριστούν σύντομα χρονοδιαγράμματά εξέτασης τους .

4. Να επανέλθουν τα εισοδηματικά κριτήρια και το ύψος του ποσού που ίσχυαν το 2012 σε ότι αφορά τους δικαιούχους του πασχαλινού επιδόματος και να επανέλθει το επίδομα μάνας στο ύψος που ήταν πριν.

5. Να επανέλθει το δικαίωμα για δωρεάν μεταφορά σε όλους τους συνταξιούχους και να βελτιωθούν τα δικαιώματα από την κοινωνική κάρτα.

6. Να καταργηθεί η μείωση του 12% στις συντάξεις σε άτομα που δικαιούνται και παίρνουν την σύνταξη τους στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

7. Το θέμα της αποπληρωμής του μεγάλου χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η δημιουργία πραγματικού αποθεματικού του ταμείου, είναι εξαιρετικής σημασίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Τ.Κ.Α. και της δυνατότητας να ανταποκρίνεται στο ρόλο του. Γι’ αυτό τονίζουμε την ανάγκη άμεσα να γίνει προγραμματισμός για την σταδιακή αποπληρωμή του.

8. Η κυβέρνηση, για να αρθεί οριστικά η αδικία εις βάρος των χήρων αντρών, θα πρέπει σύντομα, να καταθέσει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που να επιλύει το σοβαρό πρόβλημα διάκρισης που έχει δημιουργηθεί εις βάρος των ηλικιωμένων που η σύζυγος τους έφυγε από την ζωή πριν από την 1η Ιανουάριου 2018 και δεν δικαιούνται.

9. Παρ’ όλη τη μικρή πρόοδο που έχει σημειωθεί, εξακολουθεί να παρατηρείται αδικαιολόγητη μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων των χαμηλοσυνταξιούχων, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζητούν φροντίδα. Ως εκ τούτου επιβάλλεται η λήψη μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2018 και δεν έχουν εγκριθεί (σε αρκετές περιπτώσεις αδικαιολόγητα κατά την γνώμη μας), και διερωτόμαστε γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει γραπτή απάντηση για το λόγο της μη έγκρισης τους. Να σας αναφέρουμε ακόμη ότι υπάρχει πρόβλημα στο τρόπον εξέτασης αιτήσεων χαμηλοσυνταξιούχων που υπέβαλαν αίτηση μετά την τροποποίηση της νομοθεσίας (Ιανουάριος 2018) αναφορικά με τους τόκους οι οποίοι μετά το 2014 σταδιακά έχουν σχεδόν καταργηθεί και η αρμόδια Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων πρόνοιας θεωρεί την σχεδόν κατάργηση τους ή σημαντικότατη μείωση τους ως αποξένωση καταθέσεων με αποτέλεσμα να τις απορρίπτει. Σημειώνουμε το έντονο παράπονο και διαμαρτυρία μας για την μη υλοποίηση της δέσμευσης σας από τον περασμένο Δεκέμβρη για την επίλυση του προβλήματος αυτού.

10. Σας επαναλαμβάνουμε ότι ύστερα και από το κλείσιμο των γραφείων της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας στη Λευκωσία, παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των πολιτών που αποτείνονται για να επιλύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το Κέντρο Τηλεεξυπηρέτησης της Δημόσιας Υπηρεσίας (τηλ. 1434) δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα της εξυπηρέτησης ιδιαίτερα των ηλικιωμένων. Ως εκ τούτου το Υπουργείο σας οφείλει να επανεξετάσει το πρόβλημα και να το επιλύσει άμεσα με δικό του τρόπο .Τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου σας οφείλουν να δέχονται τους πολίτες που έχουν κάποιο πρόβλημα και να τους εξυπηρετούν. Επίσης τα τηλέφωνα του Υπουργειου σας και ιδιαίτερα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Προνοίας πρέπει να είναι ανοικτά για να εξυπηρετούν τους συνταξιούχους και γενικά όλους τους πολίτες .

11. (α)Κατά διαστήματα παρουσιάζονται κρούσματα εξευτελιστικής συμπεριφοράς και βίας σε στέγες ηλικιωμένων που πλήττουν ηλικιωμένους οι οποίοι φοβούνται να διαμαρτυρηθούν.Ως ΕΚΥΣΥ τονίζουμε την ανάγκη αυστηρότερου και πιο συχνού ελέγχου των στεγών ηλικιωμένων για να τηρείται η σχετική νομοθεσία η οποία χρειάζεται βελτιώσεις .(β)Ύστερα και από το κλείσιμο κρατικών στεγών ηλικιωμένων εκτιμούμε ότι χρειάζεται περαιτέρω οικονομική στήριξη η Τοπική Αυτοδιοίκηση για ενίσχυση των προγραμμάτων που λειτουργούν. Χρειάζεται ακόμη η λειτουργία προγραμμάτων μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων.

12. Παρ’ όλη τη μικρή βελτίωση που παρατηρείται κατά διαστήματα και τις υποσχέσεις για λήψη μέτρων, διαπιστώνουμε ότι συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.. Γι’ αυτό εισηγούμαστε να ληφθούν αποφάσεις που να μειώνουν σημαντικά την περίοδο εξέτασης των αιτήσεων μόνιμα.

13. Αναμένουμε όπως υλοποιηθεί η δέσμευση σας προς την Οργάνωση μας και στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής για να παραχωρηθεί το τιμητικό επίδομα και σε όσους παίρνουν κοινωνική σύνταξη , σύνταξη αναπηρίας και είναι πέραν των 63 χρονών όπως και άλλων ειδικών περιπτώσεων που υπηρέτησαν με πρόσθετη θητεία στην Εθνική Φρουρά κατά την περίοδο του 1974, ή ήταν όμηροι ή παθόντες και ανάπηροι πολέμου.

Παρακαλούμε όπως αντιπροσωπεία της Οργάνωσης μας έχει συνάντηση μαζί σας το συντομότερο, για περαιτέρω συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας.