Πάνω από 10 χιλιάδες δικαιούχοι συνταξιούχοι δεν υπέβαλαν αίτηση για τη μικρή επιταγή

285

Πέραν από 10 χιλιάδες  συνταξιούχοι  που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας δεν έχουν υποβάλει ακόμη αίτηση με αποτέλεσμα να στερούνται του δικαιώματός της μικρής επιταγής, του χριστουγεννιάτικου επιδόματος   ή και του πασχαλινού επιδόματος. Αυτή είναι η διαπίστωση της ΕΚΥΣΥ  η οποία συνεχίζει, σύμφωνα με ανακοίνωση, την εκστρατεία ενημέρωσης των συνταξιούχων για όλα τα θέματα που τους αφορούν, ιδιαίτερα για τα δικαιώματα των χαμηλοσυνταξιούχων.

Δικαιούχοι του σχεδίου ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων είναι  συνταξιούχοι  που έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Το όριο της φτώχειας πάνω σε ετήσια βάση είναι 10,324 ευρώ  στην περίπτωση του ενός ατόμου και 15,486 ευρώ για νοικοκυριό 2 ατόμων. H αίτηση που θα πρέπει να συμπληρωθεί είναι για παροχή επιδόματος σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα ή και Ε.Ε.Ε.-(Έντυπο ΕΕΕ5.v2- γκρίζου χρώματος).

Στο μεταξύ όπως και τα προηγούμενα χρόνια,  έχει ανακοινωθεί την περασμένη βδομάδα ότι θα παραχωρηθεί το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν την μικρή επιταγή  και δικαιούχους του Ε.Ε.Ε. ως εξής:

-Σε δικαιούχους του Σχεδίου Ενίσχυσης Νοικοκυριών Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, οι οποίοι δεν είναι δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή δημοσίου βοηθήματος, θα παραχωρηθεί ποσό ίσο με το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου (μικρής επιταγής)του μηνός Δεκεμβρίου 2020 με ελάχιστο ποσό τα€100.
-Στους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος  και στους λήπτες Δημόσιου Βοηθήματος, που είναι δικαιούχοι κατά το Δεκέμβριο 2020, θα παραχωρηθεί ποσό που αντιστοιχεί στο 80% των βασικών αναγκών της οικογένειας τους για το μήνα Δεκέμβριο 2020.
– Στους εγκλωβισμένους, θα παραχωρηθεί ποσό ίσο με το επίδομα εγκλωβισμένου του μηνός Δεκεμβρίου 2020, ενώ στα παιδιά εγκλωβισμένων τα οποία διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και φοιτούν στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, θα παραχωρηθεί ποσό ίσο με το επίδομα που θα τους παραχωρηθεί για το μήνα Δεκέμβριο 2020.
– Στις πολύτεκνες μάνες που είναι δικαιούχοι του Σχεδίου Παροχής Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας θα παραχωρηθεί πόσο ύψους €100.

Διευκρινίζεται ότι για την πληρωμή των  χριστουγεννιάτικων  επιδομάτων  δεν χρειάζεται η  υποβολή αίτησης.

Η ΕΚΥΣΥ διευκρινίζει   ακόμη ότι όλοι οι συνταξιούχοι  με βάση την νομοθεσία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων  πέραν από την σύνταξη Δεκεμβρίου δικαιούνται και  θα πληρωθούν την 13η σύνταξη .

Στο μεταξύ  η ΕΚΥΣΥ ζητά από το Υπουργείο Εργασίας να υλοποιήσει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας  4/12/2019 για  αναδρομική αύξηση (από  1/1/2020)  της χορηγίας σε όσους λαμβάνουν επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου.

Επίσης ζητά   να πληρωθούν το τιμητικό επίδομα   και  όσοι παίρνουν  κοινωνική σύνταξη  και είναι πέραν των 63 χρονών όπως και άλλων ειδικών περιπτώσεων που υπηρέτησαν με πρόσθετη θητεία στην Εθνική Φρουρά κατά την περίοδο του 1974 ή ήταν αιχμάλωτοι ή παθόντες και ανάπηροι πολέμου. Τέλος η ΕΚΥΣΥ ζητά από το Υπουργείο Εργασίας, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται από την πανδημία του κορονοιού, να γίνει έγκαιρα ο προγραμματισμός όλων των πληρωμών  Δεκεμβρίου ούτως ώστε οι δικαιούχοι να πληρωθούν έγκαιρα πριν τα Χριστούγεννα  και χωρίς ταλαιπωρία.