ΠΕΟ: Ένα ακόμα μεγάλο βήμα η Β’ Φάση του ΓΕΣΥ

336

Τη Δευτέρα 1η του Ιούνη γίνεται ακόμα ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση του ΓΕΣΥ.  Τίθεται σε εφαρμογή η παροχή ενδονοσοκομειακών υπηρεσιών για τους δικαιούχους του ΓΕΣΥ.  Υπηρεσίες ιδιαίτερα σημαντικές και ιδιαίτερα δαπανηρές που είχαν σημαντική επιβάρυνση για τα χαμηλόμισθα νοικοκυριά, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΠΕΟ.

Η εφαρμογή της Β’ Φάσης του ΓΕΣΥ γίνεται σε μια δύσκολη περίοδο.  Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού υπάρχουν συσσωρευμένες ανάγκες σε ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες ενώ τα μειωμένα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων καθιστούν δύσκολη την ικανοποίηση αυτών των αναγκών, τονίζει η ΠΕΟ προσθέτοντας πως λόγω ακριβώς αυτών των δεδομένων αντέδρασε στις σκέψεις που υπήρχαν για αναβολή της εφαρμογής της Β’ Φάσης και απαίτησε υλοποίηση του ΓΕΣΥ όπως συμφωνήθηκε με την ψήφιση του Νόμου το 2017.

Με την ένταξη των ενδονοσοκομειακών υπηρεσιών στο ΓΕΣΥ γίνεται ένα ακόμα μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση του  στόχου που η ΠΕΟ έθεσε εδώ και χρόνια για ένα καθολικό, ισότιμο, κοινωνικά αλληλέγγυο σύστημα υγείας το οποίο να παρέχει υπηρεσίες υγείας με βάση τις ανάγκες του κάθε ατόμου, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. 

«Σημειώνοντας τη σημασία της έναρξης της Β’ Φάσης του ΓΕΣΥ ταυτόχρονα είμαστε υποχρεωμένοι να επαναφέρουμε για πολλοστή φορά την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων», αναφέρει η ΠΕΟ σημειώνοντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού επιβεβαίωσε από τη μια την τεράστια σημασία του δημόσιου τομέα της υγείας αλλά δυστυχώς επιβεβαίωσε και την μεγάλη ζημιά που οι περικοπές και η λιτότητα επέφεραν στα δημόσια νοσηλευτήρια. Το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΥΠΥ όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν ενέργησαν ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να είναι η βάση του ΓΕΣΥ.  Αντίθετα υποβάθμισαν τις δυνατότητες και τις προοπτικές τους, τονίζεται.

Η ΠΕΟ υποδεικνύει παράλληλα ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια, χρειάζονται χωρίς άλλη καθυστέρηση, στελέχωση, αναδιοργάνωση, οι λειτουργοί υγείας χρειάζονται ένα σωστό ρυθμισμένο με συλλογικές συμβάσεις πλαίσιο εργασίας.  «Η ΠΕΟ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους λειτουργούς υγείας στον αγώνα που διεξάγουν για σωστή λειτουργία και αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

Το ΓΕΣΥ αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική κατάκτηση.  Γίνεται πραγματικότητα χάρις στην σταθερότητα και την επιμονή των συνδικαλιστικών και κοινωνικών δυνάμεων που αντέδρασαν σε προσπάθειες αλλοίωσης του χαρακτήρα του ΓΕΣΥ και καθυστέρησης στην υλοποίηση του, διαμηνύει επίσης η ΠΕΟ.

«Γνωρίζουμε ότι και η Β’ Φάση του ΓΕΣΥ θα ξεκινήσει με προβλήματα, εφαρμόζεται σε μια ιδιάζουσα περίοδο.  Η ΠΕΟ θα παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων ποιοτικών υπηρεσιών στους δικαιούχους του ΓΕΣΥ», καταλήγει η ανακοίνωση.