ΠΕΟ: Υποχρέωση της κυβέρνησης η προστασία των καταναλωτών

286

H 15η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Μέρα Καταναλωτή.  

“Οι  εργαζόμενοι  οι οποίοι  είναι ταυτόχρονα και καταναλωτές τα τελευταία χρόνια   έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα λόγω της κρίσης και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη ενώ σήμερα η θέση τους δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο μέσα στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία”, τονίζει η ΠΕΟ σε ανακοίνωση της για την Παγκόσμια Μέρα Καταναλωτή.   

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι  τιμές ορισμένων βασικών προϊόντων παραμένουν  ψηλές  με αποτέλεσμα να είναι από τα ακριβότερα στην Ε.Ε. Ταυτόχρονα στα καύσιμα, που είναι ανελαστικό προϊόν μαζικής κατανάλωσης, δεν υπάρχουν συνθήκες διαφάνειας και σωστής λειτουργείας του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι απροστάτευτοι απέναντι στο σύστημα καθορισμού των τιμών και γενικά απέναντι στα φαινόμενα αισχροκέρδειας και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Η Κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την υποχρέωση για άσκηση ελέγχου και σχεδιασμό και εφαρμογή μέτρων για την προστασία των καταναλωτών, τονίζει η ΠΕΟ προσθέτοντας ότι η προώθηση του πολυνομοσχεδίου για την ενίσχυση της προστασίας  των καταναλωτών παρά την πολυετή καθυστέρηση του αποτελεί βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Η ΠΕΟ σημειώνει ότι από την πρώτη στιγμή έχει υποστηρίξει και έχει εργαστεί για την προώθηση του και θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να εφαρμοστεί σωστά ώστε να διασφαλίζεται η φιλοσοφία του και να λειτουργεί ως ένα σημαντικό εργαλείο που θα προστατεύει τους καταναλωτές.

Περαιτέρω προτεραιότητα, αναφέρει, πρέπει να δοθεί στα πιο κάτω ζητήματα που απασχολούν τους καταναλωτές και την κοινωνία:

  • Στις συνθήκες που διέρχεται η Κυπριακή οικονομία λόγω της  κρίσης   και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία  η ανοχή στις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών είναι απαράδεκτη. Η ΠΕΟ καλεί την κυβέρνηση  να προχωρήσει άμεσα στην  εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της ΕΕ με στόχο  την προστασία των καταναλωτών – δανειοληπτών από τις υπερ-χρεώσεις των τραπεζών.
  • Στο ίδιο πλαίσιο ζητά από το υπουργείο Οικονομικών  να προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος σε σχέση με τις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες στους καταναλωτές και ιδιαίτερα στους συνταξιούχους  για τραπεζικές πράξεις.
  • Τα τελευταία χρόνια οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη ενώ  η απόκτηση ιδιόκτητης στέγης ιδιαίτερα στις νέες οικονομικές συνθήκες γίνεται ακατόρθωτη. Επιβάλλονται, σημειώνει η ΠΕΟ, μέτρα προστασίας των ενοικιαστών που βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία καθώς και εκπόνηση κυβερνητικής πολιτικής που να περιλαμβάνει μέτρα στήριξης των χαμηλόμισθων οικογενειών και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
  • Απαιτείται ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός προς όφελος των καταναλωτών. Το τέλος κατανάλωσης για διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών θα πρέπει να υπολογίζεται χωρίς οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση σε βάρος των καταναλωτών.
  • Η Συμβουλευτική Επιτροπή για θέματα Καταναλωτών θα  πρέπει να συνέρχεται σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές είναι συνέχεια στην επικαιρότητα.

Η  ΠΕΟ, μέσα από το εξειδικευμένο  τμήμα  των καταναλωτών που έχει δημιουργήσει  θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τα ζητήματα και να παρεμβαίνει στην κοινωνία διεκδικώντας τα δικαιώματα και την προστασία του καταναλωτή. Ταυτόχρονα χρειάζεται και οι ίδιοι καταναλωτές να γνωρίζουν και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στην ενημέρωση, στην εκπαίδευση καθώς και στο δικαίωμα της εκπροσώπησης και της αποζημίωσης.