Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια η Κύπρος

400

Στοιχεία Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας: Η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες

Συνολικά 188 χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας ή ζούνε σε νοικοκυριά τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις ή/και έχουν πολύ χαμηλό δείκτη έντασης εργασίας.

Την ίδια ώρα, το 20% των πλουσίων έχει εισοδήματα 4,3 φορές περισσότερα από το 20% του πληθυσμού με το χαμηλότερο ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα.

Η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί των εργαζομένων είναι περίπου 20% πιο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα αφορούν το 2020 και ως τούτου δεν περιλαμβάνουν τις πρόσφατες μεγάλες αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά λόγω της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα. Παρά ταύτα, αποτυπώνουν τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκονται οι καταναλωτές και ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Στην κατηγορία η οποία περιλαμβάνει το γάλα, τυρί και αβγά, η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, αφού οι τιμές είναι 34,5% πιο υψηλές από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Επίσης, στην κατηγορία η οποία περιλαμβάνει το ψωμί και τα δημητριακά η Κύπρος βρίσκεται στην έκτη θέση, αφού οι τιμές είναι 22,1% πιο υψηλές από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ακόμη, στα λίπη και έλαια η Κύπρος βρίσκεται στην έκτη θέση, αφού οι τιμές είναι 20,7% πιο υψηλές από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Επιπρόσθετα, σε άλλα είδη τροφίμων η Κύπρος βρίσκεται στην έβδομη θέση, αφού οι τιμές είναι 21,5% πιο υψηλές από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Επίσης, η Κύπρος είναι πιο ακριβή σε πολλές υπηρεσίες. Ενδεικτικά, στην εκπαίδευση η χώρα βρίσκεται στην πέμπτη θέση, αφού οι τιμές είναι 60,8% πιο υψηλές από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, η Κύπρος είναι πιο φθηνή (σε σύγκριση πάντα με τον μέσο όρο της ΕΕ) στην κατηγορία η οποία περιλαμβάνει τα φρούτα, λαχανικά, πατάτες. Συγκεκριμένα, η χώρα βρίσκεται στη δέκατη έκτη θέση, αφού οι τιμές είναι 6,5% πιο χαμηλές από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Επίσης στο κρέας η Κύπρος βρίσκεται στη δέκατη πέμπτη θέση, αφού οι τιμές είναι 11,2% πιο χαμηλές από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ακόμη, στα ψάρια η Κύπρος βρίσκεται στη δέκατη έκτη θέση, αφού οι τιμές είναι 7,5% πιο χαμηλές από τον μέσο όρο της ΕΕ.

75 χιλιάδες αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, περίπου 75 χιλιάδες αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις, όπως οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση, αδυναμία για διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης  αξίας, αδυναμία αποπληρωμής πάγιων λογαριασμών, ή/και ενοικίου, ή δόσης δανείου κτλ. Μάλιστα στα παιδιά μέχρι 17 ετών το ποσοστό ανέρχεται στο 11,8% (σε σύγκριση με 8,3% στον γενικό πληθυσμό).

Από ΧΑΡΑΥΓΗ