Βαδίζοντας προς το 28ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ

464

Άγγελος Αγγελοδήμου*

Το 28ο παγκύπριο συνέδριο της ΠΕΟ θα πραγματοποιηθεί σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους, γιατί η θέση τους επιδεινώνεται καθημερινά, εξαιτίας της βαθιάς κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και της προσπάθειας των κυρίαρχων κύκλων να φορτώσουν αυτές τις επιπτώσεις στους ώμους των λαϊκών στρωμάτων.

Η ΠΕΟ κλείνει φέτος 80 χρόνια ζωής και δράσης. Σε αυτές τις οκτώ δεκαετίες, η ΠΕΟ έβαλε τη σφραγίδα της σε όλους τους αγώνες της κυπριακής εργατικής τάξης για εργατικά δικαιώματα. Οι συνθήκες ποτέ δεν ήταν εύκολες. Η πορεία ξεκίνησε με τους αυθόρμητους και ανοργάνωτους αγώνες, συνεχίστηκε με την κατάκτηση του δικαιώματος της οργάνωσης και τη διεξαγωγή στη συνέχεια σημαντικών και λαμπρών αγώνων, με τους οποίους άλλαξε ριζικά τους όρους δουλειάς και ζωής της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων της Κύπρου.

Το πλήγμα που δέχτηκε η ΠΕΟ, με τη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος και τη δημιουργία των νέων συντεχνιών από μέρους της αστικής τάξης, δεν την πτόησαν, αντίθετα τα στελέχη της ΠΕΟ ενέτειναν τον αγώνα για να καταδείξουν ότι μόνο με την ενότητα των εργαζομένων κερδίζονται οι δύσκολοι αγώνες. 

Βασική αρχή για το δικό μας κίνημα είναι ότι τίποτα δε χαρίζεται και τα πάντα κατακτούνται μέσα από σκληρούς αγώνες και θυσίες. Δεν έχουμε μόνο ιστορικό παρελθόν αλλά έχουμε παρόν και μέλλον. Ακόμα και σήμερα, συνεχίζουμε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες τον αγώνα. Απέναντι μας έχουμε, ακραία στοιχεία, που είναι θιασώτες αυτού του αποτυχημένου μοντέλου της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Οι συντηρητικές δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα όχι μόνο στη Κύπρο, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, απολαμβάνουν τόσα πολλά προνόμια, αδιαφορώντας αν αυτή τους η στάση σπρώχνει όλο και περισσότερους εργαζομένους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. 

Το κράτος πρόνοιας που υποσχέθηκαν οι σημερινοί κυβερνώντες στην Κύπρο δεν εφαρμόστηκε και ούτε θα γίνει ποτέ. Άλλωστε, δεν είχαμε ποτέ αυτή τη ψευδαίσθηση. Τα προεκλογικά τεχνάσματα αυτές τις δύο πενταετίες ήταν πάρα πολλά, κάτι που το κίνημα μας προειδοποιούσε καθημερινά. 

Η απάντηση μας σ’ όλα αυτά τα απαράδεκτα που συμβαίνουν, δεν μπορεί να είναι άλλη από την εντατικοποίηση του αγώνα όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτου χρώματος, γλώσσας και θρησκείας, απέναντι σε αυτές τις πολιτικές. Στόχος μας είναι μια πιο δίκαιη κοινωνία, όπου όλοι οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν ικανοποιητικούς μισθούς και ωφελήματα. Μέσα από τη συλλογική οργάνωση και δράση οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατό να επιλύσουν όλα τους τα προβλήματα. Θα πετύχουν τις περισσότερες φορές να καλυτερεύσουν τους όρους εργοδότησης τους και τη ποιότητα της ζωής τους. Δεν θα πετύχουν όμως την επίλυση των μεγάλων διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη σε ολόκληρο το κόσμο, γιατί αυτό θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με μία νέα ανθρώπινη κοινωνία, απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. 

Το επικείμενο συνέδριο της ΠΕΟ, πρέπει να καταπιαστεί με τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων. Να μετατραπεί σε βήμα ενός ειλικρινούς διαλόγου όπου οι εκλεγμένοι σύνεδροι που θα εκπροσωπήσουν τους συναδέλφους από τους χώρους εργασίας, μετά από γόνιμες συζητήσεις, εισηγήσεις και απόψεις, να θέσουν τις βάσεις για τη δράση μας τα επόμενα χρόνια. Να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις στο συνέδριο για να δοθεί η καθοδήγηση και η ώθηση, για να προχωρήσουμε μπροστά, οργανωμένα και αποφασιστικά, με αισιοδοξία και πίστη για το δίκαιο του αγώνα μας, για κοινωνική προστασία, για δουλειά με δικαιώματα. 

*Συντεχνία Οικοδόμων ΠΕΟ