ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ: “Μέγα σκάνδαλο αν το ΣΑΠΑ ενδώσει στις απαιτήσεις του εργολάβου”

365

Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ με ανακοίνωση της καλεί το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου να αναθεωρήσει την απόφαση του για παραχώρηση της λειτουργίας του βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λυμάτων σε ιδιώτη και να αφήσει τη λειτουργία του βιολογικού σταθμού στο ίδιο το Συμβούλιο και το έμπειρο προσωπικό του. Η Συντεχνία σημειώνει ότι πριν καν παρέλθουν δυο μήνες από την υπογραφή της σύμβασης ο ιδιώτης ζητά επιπλέον ποσό 200 χιλιάδων ευρώ ετησίως.

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ:

«Δεν στέγνωσε το μελάνι ακόμα από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της λειτουργίας του βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λυμάτων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου στον ιδιώτη που υπεγράφη στις 21.2.2022 και ο ιδιώτης ζητά επιπλέον ποσό 200 χιλιάδες ετησίως.

Στην ουσία επαληθεύεται η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ η οποία αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του βιολογικού σταθμού απέστειλε σχετική επιστολή στην οποία προέβλεψε με μαθηματική ακρίβεια την εξέλιξη αυτή.

Είναι μία προσφιλής μέθοδος των εργολάβων να θέτουν χαμηλή προσφορά για να πετύχουν την κατακύρωση του έργου και αφού υπογραφούν τα συμβόλαια και ξεκινήσει το έργο να επανέρχονται με νέες απαιτήσεις εκτοξεύοντας το κόστος και  φεσώνοντας τους πολίτες και οι οργανισμοί μη έχοντας άλλη επιλογή πλέον ενδίδουν σε αυτό. Είναι γι’ αυτό που αρκετά έργα ξεφεύγουν από τους αρχικούς σχεδιασμούς κοστολόγησης

Ως ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ γνωρίζαμε από την αρχή ότι κοστολογώντας τη προσφορά του ιδιώτη αυτή ήταν εξωπραγματικά χαμηλή και ότι δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει και ότι ο ιδιώτης θα επανέλθει αργά ή γρήγορα με νέες απαιτήσεις. Καλούσαμε δε το ΣΑΠΑ να αναθεωρήσει την απόφαση του για ιδιωτικοποίηση του σταθμού συνεχίζοντας τη λειτουργία του με τα δικά του μέσα και προσωπικό αφού ήταν ξεκάθαρο ότι και το κόστος θα ήταν χαμηλότερο αλλά και η ποιότητα σαφώς καλύτερη σε σχέση πάντοτε με τον ιδιώτη.

Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και ο ΣΑΠΑ ακολουθώντας τη «μόδα» της εποχής και την πεπατημένη προχώρησε με την υπογραφή συμβολαίων με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα σε αδιέξοδο η όλη διαδικασία. Μάλιστα όπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα θα είναι μέγα σκάνδαλο το ΣΑΠΑ να ενδώσει στις απαιτήσεις του εργολάβου.

Ως ΣΗΔΗΚΕΚ καλούμε για άλλη μια φορά το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου να αναθεωρήσει την απόφαση του και να αφήσει τη λειτουργία του βιολογικού σταθμού στο ίδιο το Συμβούλιο και το έμπειρο προσωπικό του αφού μόνο έτσι είναι εξασφαλισμένη η απρόσκοπτη λειτουργία του με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά  που απαιτεί η λειτουργία του. Πιστεύουμε ότι  δεν είναι αργά αφού η αποξένωση της υπηρεσίας δεν πραγματοποιήθηκε ακόμα. Ιδιαίτερα τώρα που έχει ψηφιστεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η δημιουργία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου είναι γεγονός και θέμα χρόνου η λειτουργία του είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της επαρχίας ,των δημοτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης η παραμονή του μοναδικού στην επαρχία βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λημμάτων στο νέο οργανισμό. Θεωρούμε δε υποχρέωση του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού να παρέμβει και να το διασφαλίσει.»