Στον αυτόματο πιλότο οι Δημόσιες Μεταφορές

383

Του Άθου Ελευθερίου*

Η αναβάθμιση του συστήματος Δημοσίων Μεταφορών στα πλαίσια της νέας δεκαετίας 2020-2030, όπως επανειλημμένα την είχε προδιαγράψει το υπουργείο Μεταφορών παραμένει στάσιμη. Ο φιλόδοξος σχεδιασμός ανατράπηκε και φαίνεται πως έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη αυτής της διαδικασίας το 2017, δίνεται ουσιαστικά η εντύπωση πως κανένας δεν ασχολείται με αυτό το θέμα, αφού δεν λήφθηκαν  ακόμη οριστικές αποφάσεις για τις 4 από τις 6 περιοχές, για τις εταιρείες που θα αναλάβουν τα συμβόλαια των Δημοσίων Μεταφορών.

Υπενθυμίζω πως η διαδικασία με το διαγωνισμό για τις προσφορές για τη δεκαετία 05/07/2020 μέχρι 04/07/2030, είχε ολοκληρωθεί το 2019. Το υπουργείο Μεταφορών το Νοέμβριο του 2019 κατακύρωσε στην εταιρεία MLKP τις 4 από τις 6 συμβάσεις. Στις επαρχίες Λευκωσία, Λάρνακα, Αμμόχωστο και Υπεραστικά Λεωφορεία. Το υπουργείο αποφάσισε επίσης πως οι προσφορές σε Λεμεσό και Πάφο δεν πληρούσαν τους όρους του διαγωνισμού, παραπέμποντας σε νέες διαδικασίες για την επαναπροκήρυξη του. 

Οι αποφάσεις του υπουργείου αμφισβητήθηκαν και κινήθηκαν νομικές διαδικασίες για την ακύρωση τους. Χωρίς να υπεισέρχομαι σε νομικά ζητήματα και προσωπικές απόψεις, αναφέρω τα αποτελέσματα τα οποία μιλούν από μόνα τους.

Κατακυρώθηκαν οι προσφορές σε Λευκωσία και Λάρνακα στην εταιρεία MLKP και υπογράφηκαν οι σχετικές συμβάσεις, με βάση τις οποίες αυτή η εταιρεία διεξάγει από τις 05/07/2020 τις εργασίες των δημόσιων Μεταφορών στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας.

Οι νομικές διαδικασίες για την επαρχία Αμμοχώστου συνεχίζονται και αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τα Υπεραστικά Λεωφορεία, με βάση δημοσιεύματα ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο από τους διάδικους. Ουσιαστικά αυτή η απόφαση παραπέμπει για διάφορους λόγους στο υπουργείο Μεταφορών ως το υπεύθυνο για να ξεκαθαρίσει πως θα προχωρήσει με τη νέα σύμβαση αφού εκκρεμεί και έφεση για εκδίκαση από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, αναμένουν για 15 μήνες την απόφαση του υπουργείου Μεταφορών που ακόμα δεν έχει ληφθεί, χωρίς να ανακοινώνει τους λόγους.

Οι εργασίες των Δημόσιων Μεταφορών στις επαρχίες Λεμεσού, Αμμοχώστου, Πάφου και Υπεραστικών διαδρομών διεξάγονται με εξάμηνα συμβόλαια από τις υφιστάμενες εταιρείες από τις 05/07/2020. Ήδη διανύουμε το 2ο εξάμηνο και γνωρίζουμε πως με βάση την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία αυτό μπορεί να γίνει για 2 χρόνια. Δηλαδή 4 εξάμηνα.

Εάν οι διαδικασίες θα προχωρούν όπως και μέχρι σήμερα είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν στη διάρκεια των δύο χρόνων. Εάν αυτό επαληθευτεί που το απεύχομαι, είναι ορθό το υπουργείο Μεταφορών να ενημερώσει έγκαιρα πιο θα είναι το επόμενο βήμα. Τι θα ισχύει μετά τις 05/07/2022;

Αυτό το ανεπιθύμητο σενάριο δεν είναι απίθανο. Πέρασαν δύο χρόνια από την προκήρυξη του διαγωνισμού το 2019 και δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία σε 4 περιοχές. Σε δύο περιοχές είναι στα δικαστήρια και σε άλλες δύο δεν έχει ακόμα επαναπροκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός και ο χρόνος που απομένει είναι μόνο 16 μήνες.

Καλούμε όλους τους αρμόδιους έστω και την υστάτη να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα των Δημοσίων Μεταφορών λαμβάνοντας έγκαιρα τις απαραίτητες αποφάσεις. Δεν αρκούν μόνο τα όμορφα και μεγάλα λόγια. Σήμερα να δώσουν σαφείς απαντήσεις.

Πώς θα λύσουν τα διαδικαστικά προβλήματα εντός των χρονοδιαγραμμάτων της νομοθεσίας; Πότε και πως θα αναβαθμίσουν τις Δημόσιες Μεταφορές, όπως οι ίδιοι επανειλημμένα έχουν διακηρύξει; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για μια πιθανή νέα αποτυχία;

Υστερόγραφο: Έχουν προβληθεί επανειλημμένα τα έργα που θα γίνουν στην Πάφο με κεντρικούς σταθμούς και σύγχρονες στάσεις λεωφορείων. Είναι αλήθεια πως στο σταθμό λεωφορείων που ανεγείρεται τώρα στην Κάτω Πάφο δεν υπάρχουν υποδομές για τους εργαζόμενους στα λεωφορεία;  Ενώ ο σταθμός της Πάφου (Καραβέλλα) περιλαμβάνει αυτές τις υποδομές. Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός που προβάλουν;

*ΓΓ ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ