Το ΑΚΕΛ θα καταθέσει προτάσεις στη Βουλή για προστασία των ευάλωτων ομάδων από τις εκποιήσεις

385

ΑΚΕΛ και Κίνημα ενάντια στις εκποιήσεις συμφώνησαν στην πραγματοποίηση εξειδικευμένης συνάντησης εργασίας έτσι ώστε να ετοιμαστούν προτάσεις που θα κατατεθούν στην ολομέλεια της Βουλής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με στόχο να αντιμετωπιστούν συνολικά τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο.

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κινήματος ενάντια στις εκποιήσεις, ο Α. Κυπριανού, αφού χαρακτήρισε ουσιαστική και πάρα πολύ εποικοδομητική την συνάντηση, είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και η οποία γίνεται ανησυχητικά επικίνδυνη, όπως είπε, «για πάρα πολλούς ανθρώπους καθώς επίσης και για τα μέτρα τα οποία απαιτούνται για να ληφθούν έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ασυδοσία των τραπεζών που διαπιστώνουμε ότι υπάρχει».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις για το πως πρέπει να μεταφερθούν στην Κύπρο οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ που αφορούν ζητήματα καταχρηστικών ρητρών, προσθέτοντας ότι αυτά θα πρέπει να τα λαμβάνουν υπόψη τους οι τράπεζες όταν προχωρούν στην εφαρμογή των αποφάσεων τους για τα διάφορα δάνεια τους που είναι ενώπιον τους.

Είπε ακόμη ότι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το πως θα μπορούσαμε να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και πρόσθεσε ότι «τα μέτρα που προωθούνται από την Κυβέρνηση στην Βουλή είναι ανεπαρκέστατα, δεν καλύπτουν τις ομάδες που θα πρέπει να καλύψουν, ενώ αντιθέτως καλύπτουν και στρατηγικούς κακοπληρωτές τους οποίους η Κυβέρνηση ήθελε να καταπολεμήσει».

Η προσοχή τους, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, επικεντρώθηκε στο «γεγονός ότι οι τράπεζες δεν συμπεριφέρονται με μία ευαισθησία στα προβλήματα που υπάρχουν και προσπαθώντας να δώσουν λύσεις οι οποίες από τη μια θα διευκολύνουν και τις ίδιες να πάρουν τα δάνεια τα οποία έχουν δώσει και ταυτόχρονα να βοηθήσουν και τον κόσμο να μπορεί να αποπληρώσει αυτά τα δάνεια».

Αντιθέτως, συνέχισε, «στις πλείστες των περιπτώσεων υπάρχει από τις τράπεζες μία ολιγωρία, μία καθυστέρηση στην ρύθμιση ή στην αναδιάρθρωση κάποιων δανείων που είναι ενώπιον τους, καθυστερούν να απαντούν σε προτάσεις που τίθενται ενώπιον τους από την πλευρά των ανθρώπων που έχουν το πρόβλημα και τελικά να μείνουν εκτεθειμένοι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό οικογένειες που κινδυνεύουν να μείνουν στον τόπο».

Ανέφερε ότι τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ένα τρόπο συνολικό και τότε και μόνο οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς αν και εφόσον διαπιστώνουν ότι υπάρχει απροθυμία από τον κόσμο για αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους.

«Στις περιπτώσεις που διαπιστώνουν ότι υπάρχει η θέληση να υπάρξει συνεργασία, θα πρέπει να επιδεικνύεται η απαραίτητη ετοιμότητα και από την δική τους πλευρά έτσι ώστε να βοηθείται ο κόσμος και οι οικογένειες να επιλύουν με τον πλέον ανώδυνο τρόπο τα προβλήματα που τους απασχολούν», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του Κινήματος Ευγενία Μωυσέως είπε ότι συζήτησαν με το ΑΚΕΛ «το θέμα των πλειστηριασμών και το ξεσπίτωμα του κόσμου που επιτρέπει η νέα νομοθεσία», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καμία νομοθετική προστασία».

«Οι τράπεζες προχωρούν εκβιαστικά σε πλειστηριασμούς  της πρώτης κατοικίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το Κίνημα επιμένει στην άμεση αλλαγή της νομοθεσίας και στην σύσταση φορέα προστασίας των ευάλωτων ομάδων», πρόσθεσε.

Η Ε. Μωυσέως εξέφρασε τέλος την ελπίδα «με το άνοιγμα της Βουλής τον Σεπτέμβριο ότι η νομοθεσία θα αλλάξει υπέρ των δανειοληπτών και του κόσμου», ζητώντας «να αφαιρεθούν τα υπερόπλα από τις τράπεζες».