Το κόστος αγοράς φαρμάκων έθεσε η ΕΚΥΣΥ στον Υπουργό Υγείας

501

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα είχε η ΕΚΥΣΥ την Πέμπτη 7 Απριλίου όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που έθεσε με υπομνήματα της κατά καιρούς και στον προηγούμενο και στον νυν Υπουργό η Οργάνωση των συνταξιούχων.

Η συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα με ανταλλαγή απόψεων για πιθανούς τρόπους επίλυσής τους, ωστόσο τελική κατάληξη δεν υπήρξε. Συμφωνήθηκε να γίνει μια νέα συνάντηση στην παρουσία και της διεύθυνσης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και άλλων ενδιαφερομένων Οργανώσεων (π.χ. Βουλή των Γερόντων) στην προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων που έθεσε η ΕΚΥΣΥ.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και η ανάγκη για ένταξη στο ΓΕΣΥ και ποδιάτρων καθώς και βελτίωση της διαδικασίας επιχορήγησης των ακουστικών βαρηκοΐας. Επίσης ζητήθηκε από την ΕΚΥΣΥ να μην υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια στις ηλικιωμένες για να μπορούν να διενεργούν μαστογραφία μέσω του ΓΕΣΥ.

Ταυτόχρονα, η ΕΚΥΣΥ έθεσε στον Υπουργό και το νέο πρόβλημα που παρουσιάστηκε όπου νέοι ασθενείς δεν μπορούν να προμηθευτούν μέσω του ΓΕΣΥ κάποια συγκεκριμένα σκευάσματα, τα οποία είναι και πολύ ακριβά, ενώ παλιοί ασθενείς τα δικαιούνται με συμπληρωμή μόλις ένα ευρώ. Για παράδειγμα τα αντιπηκτικά χάπια που είναι αναγκαία για τους καρδιοπαθείς όπως το Xarelto ή Jardiance κοστίζουν 80 ευρώ περίπου και οι ασθενείς που τα χρειάζονται πρέπει να καταβάλλουν αυτό το ποσό κάθε μήνα.

Η Οργάνωση των συνταξιούχων εξέφρασε επίσης την έγνοια της για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσηλευτήρια ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον τομέα εξυπηρέτησης των ασθενών αφού έφυγαν αρκετοί γιατροί και δεν έχουν εκσυγχρονιστεί. Επίσης, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια φαίνεται να ανταποκρίνονται μόνο για τα εύκολα περιστατικά, επικαλούνται ελλείψεις κλινών και διώχνουν τους ασθενείς. Σε ότι αφορά τους προσωπικούς γιατρούς η ΕΚΥΣΥ τόνισε πως πρέπει να διαδραματίζουν πιο σωστά το ρόλο τους ενώ επεσήμανε το γεγονός ότι πρέπει άμεσα να περαστεί στο ενιαίο σύστημα η μηχανογράφηση του ιατρικού ιστορικού του κάθε ασθενούς.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την ΕΚΥΣΥ για το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι συγκρίνοντας το κόστος που είχαν προηγουμένως ως κάτοχοι της δωρεάν κάρτας νοσηλείας σε ότι αφορά τα φάρμακα, τώρα με το ΓΕΣΥ η πλειοψηφία πληρώνει περισσότερα. Επίσης αρκετά φάρμακα που είναι απαραίτητα για τους ηλικιωμένους δεν καλύπτονται όπως αντιγριπικά, σιρόπι βήχα, παυσίπονα, φαρμακευτικές κρέμες, βιταμίνες οι οποίες είναι αναγκαίες, ενέσεις ή και χάπια  οστεοπόρωσης κτλ. Ταυτόχρονα αρκετά φάρμακα που έπαιρναν οι συνταξιούχοι για χρόνια από τα κρατικά φαρμακεία, τώρα αυτά είναι εκτός ΓΕΣΥ και υποχρεώνονται να τα αγοράζουν από τα ιδιωτικά φαρμακεία στη κανονική τους τιμή.

Ένα άλλο ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα που παρατηρείται αφορά τη μεγάλη καθυστέρηση στο να κλείσει ραντεβού κάποιος συνταξιούχος σε γιατρό. Τέλος, η αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ ανέφερε πως το κόστος που επωμίζονται οι συνταξιούχοι οι οποίοι πριν είχαν σχεδόν δωρεάν ή δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα κρατικά νοσηλευτήρια ενώ τώρα με το ΓΕΣΥ πληρώνουν κάθε μήνα εισφορά επί τη σύνταξη τους ύψους 2,65% και παράλληλα συνεισφορά για τα φάρμακα που δεν καλύπτονται από το ΓΕΣΥ όπως και αγορά φαρμάκων που δεν καλύπτονται καθόλου από το ΓΕΣΥ και πληρώνουν την πραγματική τιμή.