Φτάνει πια με την ακρίβεια και την αισχροκέρδια

425

Κινητοποίηση ενάντια στην ακρίβεια πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου η ΠΕΟ σε όλες τις πόλεις.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση της Λευκωσίας στο άνοιγμα της οδού Λήδρας, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης τόνισε ότι μέσα σε συνθήκες φόβου και εργασιακής ανασφάλειας που προκαλούν οι κρίσεις και η απειλή της ανεργίας την τελευταία δεκαετία οι εργαζόμενοι βιώνουν μια συνεχή υποβάθμιση των συνθηκών ζωής και δουλειάς γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους, ενώ επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία «η Κύπρος έχει καταστεί εδώ και χρόνια, πρωταθλήτρια στην μείωση των μισθών και στην διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων».

«Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να εφαρμόσει μέτρα προστασίας του καταναλωτή και να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της ώστε να μην αφεθούν οι πολλοί και οι αδύνατοι να επωμιστούν ξανά, μέσα και από αυτή την διαδικασία, το φαύλο κύκλο των αυξήσεων, ένα λογαριασμό που συνεχίζουν να πληρώνουν μονόπλευρα και άδικα», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «τους λίγους και ισχυρούς, τους προστατεύει με πολλούς και διάφορους τρόπους ο τρόπος που λειτουργεί το οικονομικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί την κρίση ως εργαλείο για να αναπαράγει τον κύκλο του» και πρόσθεσε ότι «τους έχει προστατεύσει και συνεχίζει να τους προστατεύει και το ίδιο το κράτος, η πολιτική εξουσία, η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ».

Ο ΓΓ της ΠΕΟ κάλεσε την Κυβέρνηση «να πάρει ουσιαστικά και αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει  την ακρίβεια και τον επερχόμενο πληθωρισμό», αναφέροντας ότι «σε αυτό το έργο που το έχουμε ξαναδεί, η Κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά θεατής».

Σύμφωνα με τον Π. Κυρίτση, έργα τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά τις επιπτώσεις, όπως π.χ. η αντικατάσταση του μαζούτ με φυσικό αέριο, για την παραγωγή πιο φτηνού αλλά και περιβαλλοντικά πιο καθαρού ηλεκτρισμού και η προώθηση μιας σοβαρής συμβολής των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή φτηνής ενέργειας «ταλαιπωρούνται για χρόνια χωρίς να προχωρούν, η ανάπτυξη προληπτικής πολιτικής σε κρίσιμους τομείς όπως τα σιτηρά και οι ζωοτροφές απουσιάζει εντελώς, ενώ υποτονικός είναι ο έλεγχος της αγοράς για πάταξη της αισχροκέρδειας και της αρπαχτής».

Είπε ακόμη ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή Καταναλωτών που υπάρχει θεσμοθετημένη στο Υπουργείο Εμπορίου γι’ αυτό τον σκοπό δεν έχει ακόμα συνέλθει.

Τέλος, αναφερόμενος στην ΑΤΑ, ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι «η συμφωνία αυτή λήγει το τέλος του χρόνου και η ΠΕΟ ετοιμάζεται για την μάχη της διαπραγμάτευσης ώστε η συμφωνία όχι μόνο να ανανεωθεί αλλά και να επανέλθει στο 100% η αναπλήρωση της χαμένης αγοραστικής αξίας του μισθού».

ΓΓ ΑΚΕΛ: Ανικανότητα και λανθασμένες αποφάσεις της κυβέρνησης

Στη δική του ομιλία ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έκανε λόγο για ανικανότητα και λανθασμένες αποφάσεις από την κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις του Κόμματος.

Η σημερινή συγκέντρωση απαιτεί τ’ αυτονόητα, τόνισε, προσθέτοντας πως απαιτεί από μέρους της κυβέρνησης να κινηθεί επιτέλους για να προστατέψει τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά, τις ΜμΕ από την ακρίβεια που καλπάζει.

Κανένας δεν αντιλέγει, πρόσθεσε, ότι η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο. «Η ανικανότητα όμως της κυβέρνησης, αλλά και οι λανθασμένες αποφάσεις της, έκανε την κατάσταση πολύ πιο πιεστική και δύσκολη. Και από πάνω, έρχεται η απροθυμία της να κινηθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.»

Η τιμή του ηλεκτρισμού αυξάνεται ραγδαία, σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υποδεικνύοντας ότι αν η κυβέρνηση έφερνε φυσικό αέριο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, που για χρόνια το υπόσχεται, σήμερα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

Οι κυβερνώντες, τόνισε μεταξύ άλλων, αποδείχθηκαν ανίκανοι και στο θέμα της διείσδυσης των ΑΠΕ. Κι αυτή την ανικανότητα επίσης την πληρώνουν οι καταναλωτές, η κοινωνία και η οικονομία του τόπου.

Ο Στ. Στεφάνου κάλεσε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού να αντιληφθεί επιτέλους τα προβλήματα, να βγει έξω από τον μικρόκοσμό της, έξω στην κοινωνία εκεί που οι πολλοί υποφέρουν, που προσπαθούν να επιβιώσουν, και να προχωρήσει στη λήψη στοχευμένων μέτρων για ανακούφιση των νοικοκυριών και για να βοηθηθεί η οικονομία.