Όμορφες και φτηνές διακοπές για τους εργαζόμενους στα Αναπαυτήρια της ΠΕΟ

3897

Το δικαίωμα της ετήσιας άδειας ανάπαυσης με πλήρεις απολαβές είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του Εργατικού Κινήματος που υλοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Παράλληλα είναι μια απαραίτητη ανάγκη για κάθε εργαζόμενο και την οικογένειά του.

Ιδιαίτερα φέτος η ανάγκη για ξεκούραση και ξεγνοιασιά είναι πιο μεγάλη από ποτέ αφού η πανδημία με όλα τα συνεπακόλουθά της μας έχει κουράσει.

Τώρα, λοιπόν, που έφτασε το πολυπόθητο καλοκαίρι και εξαιτίας και της καλής επιδημιολογικής εικόνας μέχρι στιγμής, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα μπορέσουμε να απολαύσουμε μερικές μέρες διακοπών και ξεκούρασης.

Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους ακόμη και στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα Αναπαυτήρια της ΠΕΟ, τα οποία συνεχίζουν τη λειτουργία τους λαμβάνοντας όλα τα υγειονομικά μέτρα όπως προβλέπεται από τα σχετικά πρωτόκολλα, για να απολαύσουν όμορφες, ξέγνοιαστες διακοπές σε πολύ χαμηλές τιμές.

Βέβαια, την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν έχουν και οι συνταξιούχοι που κάθε χρόνο απολαμβάνουν αξιοπρεπείς διακοπές με πολύ χαμηλό κόστος είτε στα Αναπαυτήρια της ΠΕΟ στα Περβόλια και στο Πελέντρι είτε σε διαμερίσματα που διαθέτουν Συντεχνίες της ΠΕΟ στον Καλοπαναγιώτη, στην Ορόκλινη και στην Πόλη της Χρυσοχούς.

Τα Ταμεία Ευημερίας

Ο θεσμός των Ταμείων Ευημερίας  προωθήθηκε και θεσμοθετήθηκε μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις στα πλαίσια της φιλοσοφίας του Συνδικαλιστικού Κινήματος της ΠΕΟ, ότι δηλαδή ο ρόλος του δεν εξαντλείται μόνο στην διεκδίκηση εργατικών δικαιωμάτων αλλά και βελτίωση γενικά της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.

Ο στόχος αυτός, που σε αρκετές περιπτώσεις επιτεύχθηκε μέσα από σκληρούς αγώνες, έδωσε στο Συνδικαλιστικό Κίνημα τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας ευρύτερης δράσης στους τομείς της ανάπαυσης και της ψυχαγωγίας και γενικότερα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.

Μέσα από τη λειτουργία των Ταμείων Ευημερίας των Συντεχνιών της ΠΕΟ, έχει διαφανεί η τεράστια σημασία της απόφασης για διεκδίκηση και εφαρμογή τους και παράλληλα δημιουργεί νέες προοπτικές.

Η δημιουργία του Φορέα Ταμείων Ευημερίας με στόχο τον συντονισμό αλλά και την αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό των δυνατοτήτων που υπάρχουν έδωσε τη δυνατότητα για ακόμη καλύτερη προσφορά προς τα μέλη και τις οικογένειες τους.

Χιλιάδες οικογένειες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις διακοπές τους στα ιδιόκτητα αναπαυτήρια της ΠΕΟ και σε τουριστικά καταλύματα που υπενοικιάζονται σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που προσφέρονται στην αγορά.

Τα  ταμεία των Συντεχνιών της ΠΕΟ, είτε από μόνα τους, είτε μέσω του Φορέα Ευημερίας επιχορηγούν τις διακοπές του καλοκαιριού σε χιλιάδες οικογένειες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα αναπροσάρμοσαν τη δράση του Φορέα και των Ταμείων Ευημερίας σε ότι αφορά τις κρουαζιέρες και τις εκδρομές στο εξωτερικό.

Πέραν της δράσης μέσω του Κεντρικού Φορέα Ταμείων Ευημερίας το κάθε Ταμείο ξεχωριστά αναπτύσσει διάφορες δράσεις, ανάλογα με τις δυνατότητες του, βοηθώντας τα μέλη τους ποικιλότροπα μέσα στο πλαίσιο των στόχων που έχουν καθοριστεί στο καταστατικό τους ή τους κανονισμούς λειτουργίας τους.

Ο  θεσμός των ταμείων ευημερίας αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους και σήμερα είναι καθήκον όλων ο αγώνας για την προστασία του αλλά και την ενίσχυσή του.

Περβόλια

Η ΠΕΟ μάχεται και διεκδικεί τα δίκαια των εργαζομένων έχοντας όμως και στην έγνοια της τον τομέα της ψυχαγωγίας και της ξεκούρασής τους. Είναι για αυτό που από την ίδρυση της, προσπάθησε να δημιουργήσει με τα πενιχρά μέσα που διέθεται, χώρους φιλοξενίας των εργαζόμενων και των οικογενειών τους.

Αυτό έγινε κατορθωτό πρώτα στο Tρόοδος τη δεκαετία του ’60, στη συνέχεια στη Bασίλεια της Kερύνειας και μετά στην περιοχή «Kαστέλλα» στη Λεμεσό. Mε πολλούς κόπους το 1972 κατάφερε να αποκτήσει γη στην Όρκα, αλλά το όνειρο για απόκτηση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων έμεινε ανεκπλήρωτο λόγω της τουρκικής εισβολής. Μετά ακολούθησε η αγορά γης και απόκτηση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων κοντά στη θάλασσα στα Περβόλια Λάρνακας.

Τα Αναπαυτήρια της ΠΕΟ στα Περβόλια βρίσκονται 16 χιλιόμετρα από την πόλη της Λάρνακας, στην παραλία του χωριού Περβόλια μόλις 300 μέτρα από τη θάλασσα.

Τα δωμάτια έχουν όλες τις ανέσεις για να περάσει ευχάριστα τις διακοπές της μιας εργαζόμενη οικογένεια.

Στο χώρο των Αναπαυτηρίων υπάρχει εστιατόριο με πολύ προσιτές τιμές και καφετέρια, καθώς επίσης και πισίνα και μπαρ καθώς επίσης και ένας υπέροχος καταπράσινος κήπος.

Πελένδρι

Πριν ολοκληρωθούν τα έργα στα Περβόλια, ξεκίνησε η αναζήτηση και άλλης επιλογής, αυτή τη φορά, στο βουνό. Tο Πελένδρι ήταν ο αμέσως επόμενος σταθμός. Σε μια εξαιρετική τοποθεσία με ένα θαυμάσιο κλίμα και σε μια περιοχή γεμάτη ιστορία και αγώνες που έκαναν ακόμα πιο ελκυστική την επιλογή του Συνδικαλιστικού Κινήματος της ΠEO.

H ανέγερση των Aναπαυτηρίων της ΠEO στο Πελένδρι δίκαια κάνει περήφανους τους εργαζόμενους. Eίναι ένα πραγματικό στολίδι που έχουν τη δυνατότητα να θαυμάζουν και να αξιοποιούν, περνώντας ευχάριστες καλοκαιρινές και χειμερινές διακοπές ή αποδρώντας για ένα Σαββατοκύριακο με την οικογένεια ή τους φίλους τους σε πολύ προσιτές τιμές.

Τα Αναπαυτήρια της ΠΕΟ στο Πελένδρι είναι ένας χώρος που προσφέρει σύγχρονες ανέσεις και προδιαγραφές για τους εργαζόμενους σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον. Η ανέγερση της νέας πτέρυγας έχει αυξήσει τη δυνατότητα για τη φιλοξενία μεγαλύτερου αριθμού οικογενειών.

Εκτός από τα σύγχρονα στούντιο και διαμερίσματα και το εστιατόριο που διαθέτουν, περιλαμβάνουν πισίνα ολυμπιακών προδιαγραφών, παιχνιδότοπο, γήπεδο Futsal και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Προσφέρουν ακόμη τη δυνατότητα να περπατήσει ο επισκέπτης μέσα στη φύση ή να κατέβει μέχρι και το χωριό.

Τα Aναπαυτήρια της ΠEO στο Πελένδρι, τα οποία λειτουργούν ολόχρονα, με τις δυνατότητες και τις ανέσεις που προσφέρουν έχουν γίνει αγαπημένος προορισμός των εργαζόμενων για εκδρομές αλλά και για ξεκούραση και ψυχαγωγία.

ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ

Η ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ  στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής της, δημιούργησε και λειτουργεί από την δεκαετία του ΄80  Ταμείο Ευημερίας.

Η Συντεχνία ήταν πρωτοπόρος στη λειτουργία Ταμείου Ευημερίας.  Ξεκίνησε το εγχείρημα αυτό στην αρχή με την ενοικίαση διαμερισμάτων για να παρέχει το δικαίωμα στα μέλη της να κάνουν διακοπές με χαμηλό κόστος.

Σήμερα το Ταμείο Ευημερίας διαθέτει τρία ιδιόκτητα Αναπαυτήρια,  τα οποία λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

1. Στο ορεινό χωριό Καλοπαναγιώτης, σε μια πανέμορφη και καταπράσινη βουνοπλαγιά, κοντά στην εκκλησία του ΄Αη Γιάννη του Λαμπαδιστή 17 διαμερίσματα, πλήρως εξοπλισμένα με όλα τα χρειώδη, κεντρική θέρμανση, τηλεόραση , πισίνα, παιδότοπο  κλπ.

Μέσα στο χώρο των αναπαυτηρίων  μας , ο παραθεριστής έχει τη δυνατότητα χρήσης λουτρών με τα φημισμένα θειούχα νερά του Καλοπαναγιώτη.

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο λειτουργεί η πισίνα και το εστιατόριο.

2.  Στην Πόλη Χρυσοχούς σε μια ήσυχη περιοχή στο δρόμο προς τον Πωμό , 13  ευρύχωρα διαμερίσματα πλήρως εξοπλισμένα που μεταξύ άλλων διαθέτουν τηλεόραση, κλιματισμό και μικρή πισίνα.

3.  Στην Επαρχία Λάρνακας, κοντά στη παραθαλάσσια περιοχή  Ορόκλινη , 100 μέτρα από τη θάλασσα,  διαθέτει 12 ευρύχωρα διαμερίσματα του ενός υπνοδωματίου, πλήρως εξοπλισμένα, με κλιματισμό σε όλα τα δωμάτια, τηλεόραση κλπ.

Άντρη Μιχαήλ