Ανάγκη ενίσχυσης και στήριξης της ΑΗΚ

393

Η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΑΗΚ, η ανάγκη στήριξης του Οργανισμού, τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και το ευρύτερο θέμα της ενέργειας στην Κύπρο βρέθηκαν στο επίκεντρο του παγκύπριου συνέδριου της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ –ΑΗΚ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Μαΐου στην Λευκωσία.

Στον χαιρετισμό της, η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για την πολιτική ιδιωτικοποίησης της κατά την κρίση του 2013, η οποία οδήγησε την Αρχή σε «αργό θάνατο».

«Με πρόσχημα το άνοιγμα της αγοράς και την κατάργηση του μονοπωλίου της ΑΗΚ έγινε προσπάθεια διάσπασης και περιορισμού του ρόλου και της εμβέλειας του οργανισμού με ορατό τον κίνδυνο οικονομικού του μαρασμού. Ουσιαστικά ιδιωτικοποίηση μέσα από τον αργό θάνατο», είπε.

Η ανάγκη ενίσχυσης και στήριξης της ΑΗΚ, είπε, είναι απόλυτα ταυτισμένη με την στήριξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της κυπριακής οικονομίας, την υλοποίηση των συμβατικών υποχρεώσεων της κυπριακής δημοκρατίας για τους ρύπους, την ελάφρυνση των κυπρίων καταναλωτών από τις ψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Την αποφασιστικότητά του να φέρει στην Κύπρο το φυσικό αέριο τόσο από τα κυπριακά κοιτάσματα όσο και από την περιοχή σε αέρια μορφή έτσι ώστε να οδηγηθούν οι τιμές του ηλεκτρισμού προς τα κάτω, τόνισε ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Παπαναστασίου, εκφράζοντας απολογίες προς τους καταναλωτές διότι η Πολιτεία δεν έδωσε όσα χρειαζόταν έτσι ώστε η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου να είναι ο παίκτης που καθορίζει τις τιμές της ενέργειας προς τα κάτω. Σε εκτός κειμένου αναφορές στο πλαίσιο του χαιρετισμού του είπε μεταξύ άλλων πως δεν μπορεί ο τόπος να στηρίζεται στις αποφάσεις των άλλων σε ό,τι αφορά την ενεργειακή του πολιτική, ενώ υπογράμμισε πως η ΑΗΚ θα πρέπει να είναι ο νούμερο ένα παραγωγός και στο θέμα της πράσινης ενέργειας.

«Η ΑΗΚ μπορεί, να το πω στην καθομιλουμένη, να έγινε η “συτζιά του μαύρου” με την έννοια ότι αν βγεις εκεί έξω όλος ο κόσμος όταν δει κάτι ακριβό φταίει η ΑΗΚ. Ε, δεν φταίει η ΑΗΚ, εγώ λέω. Η ΑΗΚ φταίει εν μέρει, για πολλά φταίει το κράτος και θα ήθελα να απολογηθώ εκ μέρους του», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο Νίκου Γρηγορίου, Γενικός Γραμματέα της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ αναφέρθηκε στην «σημαντική υποχώρηση στη λειτουργία των εργασιακών σχέσεων στον Οργανισμό σε βαθμό που συνιστά δυσλειτουργία και αναποτελεσματικότητα». «Είναι αδιανόητο να φτάνουμε στο σημείο να χρειάζεται να γίνουν απεργίες για να πειστεί η ΑΗΚ και κυρίως τα αρμόδια Υπουργεία και η κυβέρνηση, ότι για να δουλέψει αποτελεσματικά η ΑΗΚ πρέπει να είναι επαρκώς στελεχωμένη», είπε. «Τους τελευταίους μήνες, οι επισκέψεις μας στους χώρους εργασίας μάς έδωσαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε για άλλη μια φορά ότι τα σοβαρά προβλήματα της ασφάλειας, της υγείας και της υποστελέχωσης εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα και μας ανησυχεί σοβαρά η έλλειψη δομημένου διαλόγου της διοίκησης με τις συντεχνίες», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Δημήτρης Κωνσταντίνου, Γραμματέας της κλαδικής της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ – ΑΗΚ είπε πως η καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο οδήγησε σε οριακό σημείο την επάρκεια το 2023 και σε πολύ σοβαρό πρόβλημα επάρκειας το 2023.

Περιέγραψε ως ενθαρρυντικές τις αναφορές του Υπουργού για τους εργαζόμενους, προσθέτοντας πως ο Υπουργός Ενέργειας έχει δείξει «μια πρωτόγνωρη στήριξη για τον οργανισμό».

Στο συνέδριο δόθηκε τιμητική βράβευση τον Κούλλη Αργυρού, τεχνικό δικτύων στην ΑΗΚ ο οποίος έχασε τη ζωή του σε εργατικό ατύχημα στις 20 Μαΐου 2021.