Πίστωση χρόνου για επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων δίνει η ΕΚΥΣΥ

320

Πίστωση χρόνου δίνει η ΕΚΥΣΥ στους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι ζητώντας συνάντηση μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σε αντίθετη περίπτωση η Γραμματεία της Οργάνωσης, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα προχωρήσει στη λήψη δυναμικών μέτρων, όπως αποφάσισε σε συνεδρία της την περασμένη Παρασκευή, 11 Ιουνίου.

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης απέστειλε νέες επιστολές στους δύο Υπουργούς στις οποίες επαναλαμβάνει τα πολλά και σοβαρά προβλήματα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας που χρήζουν άμεσης επίλυσης και ζητά καθορισμό συναντήσεων μέχρι το τέλος του μήνα.

Στην επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας  ημερομηνίας  11 Ιουνίου, ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ ζητά άμεση διευθέτηση συνάντησης αφού και στις πρόσφατες συνεδρίες των Επαρχιακών Επίτροπων της Οργάνωσης έγινε δέκτης σωρείας παραπόνων και έντονων διαμαρτυριών κυρίως από χαμηλοσυνταξιούχους.

«Ζητούμε επιτέλους  να επιλυθεί το σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάζεται εξαιτίας της πολύ μεγάλης καθυστέρησης στην εξέταση των αιτήσεων τόσο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όσο και στην εξέταση και διευθέτηση των αιτήσεων που έχουν υποβάλει οι χαμηλοσυνταξιούχοι από το 2018 μέχρι και σήμερα, παρόλες τις υποσχέσεις που λάβαμε από εσάς ότι θα επιλυόταν το πρόβλημα», αναφέρει.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, στα γραφεία της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας παραμένουν εδώ και μήνες χιλιάδες αιτήσεις που υποβλήθηκαν κατά το 2020 και κυρίως στο τέλος της χρονιάς χωρίς να εξεταστούν ακόμα. «Πολύ μεγάλη  και αδικαιολόγητη καθυστέρηση παρατηρείται και στην εξέταση αιτήσεων για φροντίδα σε ηλικιωμένα και ανάπηρα άτομα με αποτέλεσμα μέχρι την εξέταση και λήψη απόφασης να κινδυνεύει  σοβαρά η υγεία τους ενώ τραγικό είναι το γεγονός ότι κάποιοι φεύγουν από την ζωή πριν λάβουν την βοήθεια που ζήτησαν».

Ένα ακόμη εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζεται έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι  σχεδόν αδύνατο να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς με την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, ούτε και μπορούν να επισκεφθούν τα γραφεία της για να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα προβλήματα  που παρουσιάζονται ή να ζητήσουν διευκρινήσεις για οτιδήποτε.

Η ΕΚΥΣΥ, επισημαίνεται στη συνέχεια, θεωρεί εντελώς απαράδεκτη αυτή τη συμπεριφορά και την απροθυμία της Κυβέρνησης να επιλύσει το σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους ηλικιωμένους τα τελευταία 3-4 χρόνια. «Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση του κράτους να μεριμνά ούτως ώστε οι πολίτες να μπορούν  να εξυπηρετούνται  και μέσω τηλεφώνων, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή».  

Αδυναμίες Σχεδίου Ενίσχυσης συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα

Σε ότι αφορά το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, η ΕΚΥΣΥ αναφέρει ότι έχει μεν βελτιωθεί αλλά υπάρχουν λάθη και αδυναμίες, οι οποίες πρέπει άμεσα να διορθωθούν διότι δημιουργούν σοβαρές στρεβλώσεις στο σχέδιο και αδικίες και προκαλεί την αντίδραση όσων συνταξιούχων αδικούνται.

«Επιμένουμε ότι  με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί ύστερα από την βελτίωση του Σχεδίου, το όριο της φτώχειας για μονήρες άτομο πρέπει να  αναθεωρηθεί  και να ανέλθει  στα 834 ευρώ τον μήνα και για το νοικοκυριό συνταξιούχων 2 ατόμων στα 1271 ευρώ τον μήνα,  δηλαδή στο ίδιο ύψος που είναι τα ανώτερα ποσά που πληρώνει το σχέδιο χαμηλοσυνταξιούχων, όπως έχει διαμορφωθεί με την αναθεώρηση που ισχύει από 1/1/2021. Σε αντίθετη περίπτωση,  σε  γνώση του Υπουργείου σας, αδικούνται  πάρα πολλοί συνταξιούχοι των οποίων οι συντάξεις από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ είναι πιο  ψηλές από το όριο της φτώχειας παρατηρείται το παράδοξο και άδικο  το  συνολικό εισόδημα τους να είναι πιο χαμηλό από συνταξιούχους των οποίων η σύνταξη είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και οι οποίοι μαζί με το επίδομα ξεπερνούν αυτούς  που έχουν συντάξεις από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με  ποσά από 794-834 ευρώ (νοικοκυριό με ένα συνταξιούχο) ή από 1191-1271 ευρώ (νοικοκυριό  με δυο συνταξιούχους)», τονίζεται στην επιστολή. 

Αδικαιολόγητα τα στοιχεία που ζητούνται για εξέταση αιτήσεων χαμηλοσυνταξιούχων

Σε ότι αφορά τα στοιχεία που κατά διαστήματα ζητούνται για την εξέταση αιτήσεων χαμηλοσυνταξιούχων, η ΕΚΥΣΥ θεωρεί ότι στις πιο πολλές περιπτώσεις είναι αδικαιολόγητα. «Διερωτόμαστε γιατί η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων ζητά  πρόσθετα στοιχεία, τα οποία δημιουργούν μεγάλη ταλαιπωρία στους ηλικιωμένους, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή με τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας (ασφαλιστικό λογαριασμό από τις κοινωνικές ασφαλίσεις τον οποίο μπορεί η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων    να εξασφαλίσει  απευθείας μέσω του Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ιστορικό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ,   καταστάσεις τραπεζικών λογαριασμών για 2 χρόνια ενώ με βάση τους δικούς σας κανονισμούς απαιτείται μόνο για τους τελευταίους 12 μήνες. Άλλωστε έχετε εξουσιοδότηση για πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς και μπορείτε να πάρετε οποιαδήποτε στοιχεία). Ακόμη ζητάτε  από μόνιμους κατοίκους της Κύπρου  που δεν εργάστηκαν στο εξωτερικό,  βεβαίωση από τις αρμόδιες αρχές της χωράς για τυχόν σύνταξη εξωτερικού», αναφέρει και καλεί την Υπουργό να επανεξετάσει τη διαδικασία που δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη ταλαιπωρία στους ηλικιωμένους και πρόσθετη νέα καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων.

Ταυτόχρονα, πρόβλημα παρουσιάζεται και για άτομα που βρίσκονται σε διάσταση και δεν έχουν πάρει επίσημα διαζύγιο.

Δυσβάσταχτο το κόστος των φαρμάκων για τους συνταξιούχους

Στην επιστολή που απέστειλε η ΕΚΥΣΥ στον Υπουργό Υγείας ζητά άμεσα καθορισμό συνάντησης για συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι και αφορούν τον τομέα της υγείας τους.

Η ΕΚΥΣΥ εκφράζει την κατανόησή της για το βεβαρημένο, ενδεχομένως, πρόγραμμα λόγω της πανδημίας, ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχει η δυνατότητα προγραμματισμού της συνάντησης το αργότερο μέχρι τέλος Ιουνίου και της επίλυσης προβλημάτων που επηρεάζουν τους ηλικιωμένους, τους παθόντες ή τους αιχμάλωτους του 1974 και έχουν σχέση με το κόστος που πληρώνουν για αρκετά φάρμακα που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ.