ΠΕΟ: Η ακρίβεια και οι αυξήσεις επιτοκίων διαβρώνουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων

242

Οι αυξήσεις στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης και της ενέργειας, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στα επιτόκια, διαβρώνουν το βιοτικό επίπεδο των καταναλωτών στην Κύπρο, τονίζει η ΠΕΟ με ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Μέρα Καταναλωτή.

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με τα ευρήματα παγκόσμιας έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, εξαιτίας του αυξημένου κόστους ζωής οι καταναλωτές είναι αναγκασμένοι να περιορίσουν τις βασικές τους δαπάνες.

«Στην Κύπρο, οι αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά. Οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοι που έχουν ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα από τις αντεργατικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και μια δεκαετία, σήμερα είναι αντιμέτωποι με τις συνέπειες που έχει δημιουργήσει η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα το βιοτικό τους επίπεδο και τα εισοδήματα τους να διαβρώνονται ακόμα περισσότερο λόγω του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας και του ψηλού πληθωρισμού», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η συντεχνία.

Επιπλέον, οι συνεχείς αυξήσεις των βασικών επιτοκίων έχουν επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση, προσθέτει, καθώς οι δόσεις των δανείων αυξάνονται δραματικά, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εκποιήσεων.

Η εκτόξευση  των ενοικίων, οι μεγάλες δυσκολίες  δανειοδότησης, οι τεράστιες αυξήσεις στον τομέα των ακινήτων και η  απουσία στεγαστικών σχεδίων με κοινωνικό χαρακτήρα, καθιστούν την απόκτηση οικονομικά προσιτής και αξιοπρεπούς στέγης για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και ιδιαίτερα για τα νεαρά ζευγάρια όλο και πιο δύσκολη, έως αδύνατη, αναφέρει.

«Η κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας της κοινωνίας και των καταναλωτών που δυσπραγούν με την άμεση εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων ώστε να ανακουφιστούν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και τα ευάλωτα νοικοκυριά και για να ανακοπεί η διάβρωση των εισοδημάτων», σημειώνει η ΠΕΟ.

Παράλληλα, προσθέτει, θα πρέπει να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση και να προχωρήσει στην εφαρμογή προγραμμάτων που να προστατεύουν την οικογενειακή στέγη και τη μικρή επαγγελματική στέγη και να μην αφήνει «μεροληπτικά εκτεθειμένους τους ευάλωτους δανειολήπτες που γίνονται έρμαιο στις αυθαιρεσίες των τραπεζών».

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρα καταναλωτών, η ΠΕΟ επαναλαμβάνει τις προτάσεις της για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητά πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ και επέκταση σε όλους τους εργαζόμενους ως μηχανισμού ουσιαστικής αποκατάστασης της αγοραστικής αξίας των μισθών, μέτρα στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων, όπως η συμπερίληψη τους για όσο συνεχίζονται οι αυξήσεις στα καύσιμα στην ειδική διατίμηση του ηλεκτρικού ρεύματος και η παραχώρηση έκτακτης εφάπαξ χορηγίας για ανακούφιση από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των τιμών.

Επιπλέον, ζητά την αναθεώρηση της στεγαστικής πολιτικής με τη διεύρυνση των κριτηρίων ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και αύξηση των χορηγιών για όλα τα στεγαστικά σχέδια και εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων κοινωνικής στέγης, τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ και επιβολή πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης και συνεχή έλεγχο στην αγορά από τους μηχανισμούς του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας  και ιδιαίτερα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, με σκοπό την προστασία των καταναλωτών από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

«Η  ΠΕΟ, μέσα από το εξειδικευμένο τμήμα των καταναλωτών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τα ζητήματα και να παρεμβαίνει στην κοινωνία διεκδικώντας τα δικαιώματα και την προστασία του καταναλωτή», καταλήγει η ανακοίνωση.