«CYPRUS PAPERS»… Απο τον τουρκικό δάκτυλο στο κυνήγι μαγισσών!

338

Αντί απαντήσεων για το μέγα σκάνδαλο που μας ρεζιλεύει διεθνώς, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αναλώνεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια για εσωτερική κατανάλωση

Του Σπύρου Σωτηρίου

Εδώ και καιρό η χώρα μας διασύρεται σε όλο τον κόσμο και παρουσιάζεται ως πλυντήριο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και καταφύγιο για εγκληματίες, απατεώνες, υπόπτους και κατηγορούμενους οικονομικών και άλλων εγκλημάτων.

Μέχρι σήμερα παρουσιάστηκαν εκθέσεις και δημοσιεύματα ευρωπαϊκών θεσμών και ξένων ΜΜΕ όπως η Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο ΟΟΣΑ, η Διεθνής Διαφάνεια, το OCCRP, το Ρόιτερς, η γαλλική Le Monde.

Η χάρη της Κύπρου έφθασε μέχρι και το NETFLIX, ίσως η μεγαλύτερη συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα στον κόσμο, το οποίο τον περασμένο Οκτώβριο παρουσίασε την ταινία του Steven Soderbergh «The Laundromat», η οποία είναι εμπνευσμένη από το σκάνδαλο «Panama Papers», αλλά και στην σειρά “Mr Robot”, η οποία κέρδισε δυο βραβεία Emmy. Σε αυτή την ταινία η Κύπρος παρουσιάζεται ως παράδεισος ξεπλύματος χρήματος. Αναφέρεται ότι η Κύπρος είναι ανάμεσα στα τέσσερα καλύτερα «πλυντήρια» ξεπλύματος χρήματος στον πλανήτη.

Πρόκειται για μια μαύρη πολιτική κωμωδία, στην οποία πρωταγωνιστούν ηχηρά και πολυβραβευμένα ονόματα του κινηματογράφου, όπως οι Meryl Streep, Gary Oldman, Antonio Banderas, Sharon Stone, David Schwimmer, Matthias Schoenaerts και Melissa Rauch.

Στην ταινία γίνονται αρκετές αναφορές στην Κύπρο. Μεταξύ άλλων, σε μια σκηνή οι δύο πρωταγωνιστές κάνουν αναφορά στην Κύπρο, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να αποκτήσει μία εταιρεία κέλυφος.

«Πλυντήριο» η Κύπρος και στην σειρά Mr. Robot

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η Κύπρος παρουσιάζεται ως πλυντήριο ξεπλύματος χρήματος και στην πολυσυζητημένη σειρά, «Mr Robot». Συγκεκριμένα στην τέταρτη και τελευταία σεζόν “Mr. Robot” ο Eliot Alderson, τον οποίο υποδύεται ο Rami Malek “ανοίγει παρτίδες και με την Κύπρο” και πιο συγκεκριμένα με την Cyprus National Bank, N.A., η οποία βρίσκεται στην οδός Νεφέλης 10 στην Πάφο!

«Cyprus Papers» από το Al Jazeera

Το θέμα επανήλθε εμφαντικά τις τελευταίες μέρες με σειρά δημοσιευμάτων του Al Jazeera τα οποία το πρακτορείο ειδήσεων ονόμασε «Cyprus Papers» παραφράζοντας το τίτλο του διεθνούς σκανδάλου των «Panama Papers».

Η σειρά δημοσιευμάτων του Al Jazeera κατηγορεί με στοιχεία την Κυπριακή Δημοκρατία ότι πωλούσε διαβατήρια σε εγκληματίες και φυγάδες. Το πρακτορείο φαίνεται ότι έχει στην κατοχή του επίσημα εμπιστευτικά έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι καταδικασμένοι απατεώνες για ξέπλυμα χρήματος και πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούνται για διαφθορά είναι μεταξύ δεκάδων ανθρώπων από περισσότερες από 70 χώρες που έχουν αγοράσει τα λεγόμενα “χρυσά διαβατήρια” από την Κύπρο. Το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει μάλιστα και λεπτομέρειες, ονόματα και στοιχεία για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά διευκρινίζοντας παράλληλα  ότι τα ρεπορτάζ πηγάζουν μέσα από μια μεγάλη έρευνα και κρυφή επίσημη τεκμηρίωση που ελήφθη από την ερευνητική μονάδα του Al Jazeera.

«Τουρκικός δάκτυλος», η πρώτη αντίδραση του Προεδρικού

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης Αναστασιάδη ήταν να αφεθούν να αιωρούνται ερωτηματικά περί περίεργης χρονικής συγκυρίας κατά την οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα δημοσιεύματα από το συγκεκριμένο αραβικό δίκτυο. Συγκροτημένα και συγχρονισμένα, το επικοινωνιακό επιτελείο του Προεδρικού διοχέτευσε στα ΜΜΕ το αφήγημα προσπάθειας δυσφήμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, συσχετίζοντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Al Jazeera (Κατάρ) με την Τουρκική κυβέρνηση και αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι υπάρχει τουρκικός δάκτυλος πίσω από τα δημοσιεύματα. Μάλιστα η κυβέρνηση δεν δίστασε την επόμενη μέρα να μιλήσει δημόσια, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Υπουργού Εσωτερικών, για παραποίηση στοιχείων από το ειδησεογραφικό δίκτυο και σκοπιμότητες που συνδέονται με τις φιλικές σχέσεις Κατάρ-Τουρκίας.

Δώσαμε τεμάχιο της Κυπριακής ΑΟΖ στους «οχτρούς»;

Άφησαν λοιπόν στην άκρη τον διπλωματικό καθωσπρεπισμό και προτίμησαν την εσωτερική κατανάλωση δημιουργώντας ρήγμα στις σχέσεις Ντόχας-Λευκωσίας. Ωστόσο η προσέγγιση αυτή περιέχει μια σημαντική ανακολουθία από πλευράς κυβέρνησης η οποία αποδεικνύει ότι μπροστά στον πανικό γίνονται κραυγαλέα λάθη που αντί να κλείνουν μέτωπα σε διεθνές επίπεδο, ανοίγουν κι άλλα. Μόλις πριν τρείς περίπου μήνες, στις 5 Ιουνίου 2020, το Προεδρικό διαφήμισε την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Εμίρη του Κατάρ. Όπως δημοσιεύτηκε με επίσημο ανακοινωθέν:

«Μεταξύ άλλων, συζήτησαν και τα μέτρα και τους σχεδιασμούς σε σχέση με την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα μετά την πανδημία. O Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Εμίρης του Κατάρ αναφέρθηκαν, επίσης, σε θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου-Κατάρ. Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε πρόσκληση στον Εμίρη του Κατάρ να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.»

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το 2017 υπογράφηκε στο Προεδρικό, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα από πλευράς κυβέρνησης, το συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, μεταξύ κυβέρνησης και των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Petroleum! Με λίγα λόγια, βάσει των νέων αφηγημάτων της κυβέρνησης, δώσαμε τεμάχιο της Κυπριακής ΑΟΖ στους «οχτρούς»!

Επίσης, λίγα χρόνια πριν, το 2014, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πραγματοποίησε, για πρώτη φορά, επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ και σύμφωνα πάλι με το επίσημο ανακοινωθές: «υπογράφηκε αριθμός μνημονίων συναντίληψης σε διάφορους τομείς, ενώ μετά την ανάθεση της εκμετάλλευσης του τεμαχίου 10 της Κυπριακής Αποκλειστικής οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην κοινοπραξία Exxon Mobil/Qatar Petroleum, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αποκτά νέες προοπτικές».

Από τον «Τουρκικό δάκτυλο» στο κυνήγι μαγισσών

Όταν η κυβέρνηση εισέπραξε την απάντηση ότι αυτά που αποκάλυψε το αραβικό δίκτυο τα είχαν δημοσιεύσει, καταγγείλει στο πρόσφατο παρελθόν και πολλοί άλλοι οργανισμοί, ΜΜΕ κλπ. αποφάσισε να αλλάξει πλεύση στην επικοινωνιακή της πολιτική και να κινηθεί σε δύο μέτωπα. Το ένα είναι η εξωτερική απειλή και οι εχθροί εξ Ανατολάς –αποσιωπώντας το γεγονός ότι όλες οι επικρίσεις από το εξωτερικό ήρθαν από «συμμάχους» της Δύσης και δη της ΕΕ- και το άλλο μέτωπο είναι το κυνήγι μαγισσών. Οργανωμένα και σε συνεργασία με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση άφησε και πάλι την ουσία του θέματος και μετέφερε τη συζήτηση στο θέμα της διαρροής των εμπιστευτικών εγγράφων που «πλήττει το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας». Παράλληλα στοχοποιήθηκαν όσοι ζήτησαν απαντήσεις για την ουσία των αποκαλύψεων ότι αναπαράγουν την «εχθρική προπαγάνδα» κατά της Κύπρου!

Διαρροή πέραν των 1.440 αιτήσεων μεταξύ 2017-2019

Η σειρά δημοσιευμάτων Cyprus Papers, πηγάζουν από διαρροή περισσότερων από 1.400 αιτήσεων διαβατηρίων που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση Αναστασιάδη μεταξύ 2017 και 2019 και εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Τα κυπριακά διαβατήρια μπορεί να είναι σημαντικά για άτομα από χώρες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην Ευρώπη, καθώς η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και ένα διαβατήριο προσφέρει στον κάτοχό της πρόσβαση σε δωρεάν ταξίδια, εργασία και τραπεζικές συναλλαγές στο και τα 27 κράτη μέλη.

Για να υποβάλουν αίτηση για κυπριακό διαβατήριο, οι αιτούντες πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον 2,15 εκατομμύρια ευρώ (2,5 εκατομμύρια δολάρια) στην κυπριακή οικονομία, συνήθως αγοράζοντας ακίνητα, και να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο. Ωστόσο, οι αιτούντες παρέχουν τη δική τους απόδειξη επιλεξιμότητας, και παρόλο που η Κύπρος ισχυρίστηκε ότι ελέγχει το υπόβαθρο των αιτούντων, τα έγγραφα που απεκάλυψε το Al Jazeera αποδεικνύουν ότι αυτό δεν συνέβαινε πάντα.

Εμπλοκή του Πρόεδρου και της οικογένειας του στο μεγάλο φαγοπότι

Το επενδυτικό πρόγραμμα εφαρμόστηκε επί τριών διαφορετικών κυβερνήσεων, αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη η Κύπρος διασύρεται διεθνώς αφού, απ’ ότι διαπιστώνεται από τις καταγγελίες και από τα δημοσιεύματα διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, το επενδυτικό πρόγραμμα που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να συμβάλλει στο σύνολο της οικονομίας μετατράπηκε σε βιομηχανία πώλησης υπηκοοτήτων μέσα από την οποία επωφελούνται μερικά δικηγορικά, λογιστικά γραφεία και μερικοί μεγαλοεργολάβοι. Τα στοιχεία μάλιστα επιβεβαιώνουν ότι ανάμεσα στους λίγους που επωφελήθηκαν με κέρδη εκατομμυρίων είναι η οικογένεια του Προέδρου Αναστασιάδη. Το δικηγορικό του γραφείο (σήμερα το διαχειρίζονται οι θυγατέρες του) είναι ανάμεσα στα πρώτα σε «πωλήσεις» υπηκοοτήτων ενώ με αυτή τη βιομηχανία ασχολείται και ο γαμπρός του Προέδρου ο οποίος ασχολείται με ανάπτυξη γης και πουλά διαμερίσματα και σπίτια σε υποψήφιους «συμπατριώτες» μας.

Θυμίζουμε παράλληλα ότι ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης έλαβε δώρα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για δωρεάν οικογενειακά ταξίδια στις Σεϋχέλλες από πολιτογραφημένο Σαουδάραβα κροίσο.

«Πατριωτικό καθήκον» η υπεράσπιση του σκανδάλου;

Στα πολλά αναπάντητα ερωτήματα που προκύπτουν -όχι μόνο από τα δημοσιεύματα του Al Jazeera- για το φαγοπότι γύρω από το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων, το Προεδρικό, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ επέλεξαν αντί απάντησης να στοχοποιήσουν το ΑΚΕΛ και να παρουσιάσουν το θέμα ως προσπάθεια του κόμματος της αντιπολίτευσης για εκδίωξη του Νίκου Αναστασιάδη από την Προεδρία! Δεν δίστασαν μάλιστα να υπονοήσουν ότι όσοι αντέδρασαν και έθεσαν ερωτήματα για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων εξυπηρετούν τα Τουρκικά συμφέροντα, αποσιωπώντας βέβαια το γεγονός ότι για αυτό το θέμα υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν –όπως προαναφέραμε- δημοσιεύματα, μέχρι και ταινία σχετικά με το σκάνδαλο της χρυσών διαβατηρίων. Στην κυβερνητική προπαγάνδα συμβάλουν και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που αναπαράγουν το αφήγημα ότι είναι πατριωτικό καθήκον να υπερασπιστούμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη μέσω του προγράμματος πολιτογραφήσεων, η οποία ειρήσθω εν παρόδω δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και μάλιστα με όφελος πολλών εκατομμυρίων για το στενό οικογενειακό του περίγυρο.

Από την έντυπη έκδοση του Εργατικού Βήματος ημ. 2 Σεπτεμβρίου 2020