Ανησυχία για περιστατικά παρενόχλησης στο θέατρο

283

Τον αποτροπιασμό και την έντονη ανησυχία τους εκφράζει η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ σχετικά με καταγγελίες περιστατικών βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης και στον χώρο του θεάτρου.

Σε ανακοίνωσή της, η Συντεχνία εκφράζει αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση «στην/ον όποιο/α συνάδελφο έχει βιώσει κακοποίηση», καθώς και δυναμικό παρών για απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης.

Η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ καλεί την πολιτεία, την αστυνομία, τη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία να προστατεύσουν τα θύματα με το να ενισχύσουν τα υφιστάμενα μέτρα για πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών έτσι που να αποτρέπουν οποιονδήποτε νομίζει ότι μπορεί να καταπατά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να στιγματίζει ζωές, καταχρώμενος την όποια εξουσία μπορεί να έχει.

«Η πολιτεία οφείλει να ενεργήσει άμεσα και με ολοκληρωμένα μέτρα που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλες τις πτυχές και τα στάδια που σχετίζονται με την εμφάνιση και ύπαρξη τέτοιων συμπεριφορών, τη γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης και στήριξης των θυμάτων μέσα από επαρκείς μηχανισμούς,» τονίζεται στην ανακοίνωση. 

Επισημαίνεται επίσης ότι φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης υπάρχουν και στο χώρο της εργασίας. «Το γεγονός ότι τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Διεθνές επίπεδο αναγνωρίστηκε η ανάγκη για απαγόρευση του φαινομένου της παρενόχλησης με νομοθετική ρύθμιση και η δημιουργία εργαλείων πρόληψης και αντιμετώπισής του, από τη μια δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και από την άλλη θέτει σε όλους την ευθύνη να εργαστούμε έτσι που να αποτρέπονται τέτοιες συμπεριφορές που τις περισσότερες φορές αναπτύσσονται εκεί που άτομα με εξουσία και δύναμη πιστεύουν ότι μπορούν να καταχραστούν,» αναφέρεται στην ανακοίνωση.