Η μόνη απάντηση στα αδιέξοδα είναι η Αριστερά και η ενίσχυση της

294

Η μόνη απάντηση στα αδιέξοδα είναι η Αριστερά και η ενίσχυση της

Στο εσωτερικό της Ευρώπης γίνεται μια ανελέητη επίθεση στα κεκτημένα των λαών, εργασιακά και κοινωνικά, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου το οποίο αυτές οι δυνάμεις πρεσβεύουν και εξυπηρετούν, τονίζει με συνέντευξη του στο Εργατικό Βήμα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Χρύσανθος Γεωργίου. Σχολιάζει την εξωτερική πολιτική της ΕΕ σημειώνοντας ότι βλέπουμε την ΕΕ και τις χώρες της να εμπλέκονται σε διενέξεις, πολεμικές συρράξεις και αποσταθεροποιήσεις κρατών. Αυτό, προσθέτει, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των προσφυγικών, μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ. Ο Χρ. Γεωργίου διαμηνύει παράλληλα ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων μπορούν να αλλάξουν και αυτό είναι στο χέρι μας. Αναφέρει επίσης ότι ενισχύοντας την αριστερά στις επερχόμενες εκλογές, ενισχύουμε τη δύναμη εκείνη που παλεύει για ένα καλύτερο αύριο, για ειρήνη και δημοκρατία.

Ερ: Το ΑΚΕΛ είναι το μόνο κόμμα στην Κύπρο που τοποθετείται κατά του αντιδραστικού χαρακτήρα της Ε.Ε. Πως εκφράζεται αυτή η πολιτική από τους θεσμούς της Ε.Ε;

Απ: Οι πολιτικές που εφαρμόζουν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που υπερισχύουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη στρέφονται κατά της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών λαών. Αυτό που βλέπουμε να γίνεται στο εσωτερικό της Ευρώπης είναι μια ανελέητη επίθεση στα κεκτημένα των λαών, εργασιακά και κοινωνικά, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου το οποίο αυτές οι δυνάμεις πρεσβεύουν και εξυπηρετούν. Αποτέλεσμα είναι η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους πανευρωπαϊκά, η καταστρατήγηση των εργασιακών θέσμιων, φτωχοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων, ανεργία, ενίσχυση των ανισοτήτων, συρρίκνωση της πρόσβασης στην παιδεία, την υγεία και τη στέγη.

Ταυτόχρονα, όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική βλέπουμε την ΕΕ και τις χώρες της να εμπλέκονται σε διενέξεις, πολεμικές συρράξεις και αποσταθεροποιήσεις κρατών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των προσφυγικών, μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τα συνεχιζόμενα οικονομικά αδιέξοδα οδήγησαν στην επανεμφάνιση και ενδυνάμωση ακραίων και άκρως επικίνδυνων φαινομένων – όπως έχει ιστορικά αποδειχτεί στο παρελθόν- του φασισμού και του νεοναζισμού.

Η μήτρα που γεννά όλα αυτά τα αδιέξοδα που παρατηρούμε να συμβαίνουν και που βιώνουμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι κοινή και δεν είναι άλλη από τον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές του. Αυτό λοιπόν που επιδιώκουμε και επιζητούμε είναι να ακουστεί η θέση που θεωρεί ανάγκη την αναθεώρηση αυτού του πλαισίου.

Ερ: Σύμφωνα με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο και στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει αυτός ο αντιδραστικός χαρακτήρας;

Απ: Η μόνη απάντηση στα αδιέξοδα είναι η αριστερά και η ενίσχυσή της. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος. Η αριστερά οραματίζεται και παλεύει για μια Ευρώπη των λαών. Οι συσχετισμοί δυνάμεων μπορούν να αλλάξουν και αυτό είναι στο χέρι μας. Ενισχύοντας την αριστερά στις επερχόμενες εκλογές ενισχύουμε τη δύναμη εκείνη που παλεύει για ένα καλύτερο αύριο, για ειρήνη και δημοκρατία. Ενισχύοντας την αριστερά στις επερχόμενες εκλογές σημαίνει ενισχύουμε την παρέμβασή της στο Ευρωκοινοβούλιο και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ενισχύοντας την αριστερά ενισχύουμε τη δική μας φωνή στην Ευρώπη.

Ερ: Μπορεί η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL), στην οποία συμμετέχει το ΑΚΕΛ, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο Ευρωκοινοβούλιο;

Απ: Η Ομάδα της Ευρωπαικής Ενωτικής Αριστεράς είναι η φωνή των εργαζομένων μέσα στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, οι αγώνες της και η προσπάθειές της είναι η απήχηση των λαικών αγώνων που βλέπουμε να δυναμώνουν σε πολλές ευρωπαικές χώρες. Η Ομάδα ενισχύθηκε σημαντικά στις προηγούμενες εκλογές και αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο στις προσεχείς εκλογές του Μαίου. Ήδη η Ομάδα και μαζί με αυτήν και το ΑΚΕΛ , έχουν αποδείξει ότι έχουν πολύ μεγαλύτερη πολιτική επίδραση από τον αριθμό των ευρωβουλευτών της. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας η αριστερά να βγει ακόμα πιο ενδυναμωμένη από την εκλογική διαδικασία του Μαίου.

Ερ: Πολλοί επικρίνουν την Ε.Ε. για δημοκρατικό έλλειμα. Ανάμεσα σε άλλα φαίνεται ότι παρά τις θεσμικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, το Ευρωκοινοβούλιο που είναι το μόνο θεσμικό όργανο της Ε.Ε. που εκλέγεται απευθείας από το λαό, εξακολουθεί να μην έχει σημαντικές εξουσίες όπως έχει για παράδειγμα η Κομισιόν. Μπορούν να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα;

Απ: Το δημοκρατικό έλλειμμα στην ΕΕ υπάρχει και διευρύνεται γιατί κυρίαρχος αυτή τη στιγμή είναι αυτός που το γεννά: ο νεοφιλελευθερισμός. Όσο η ΕΕ λειτουργεί με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των πολυεθνικών και των πολεμικών βιομηχανιών και όχι των ανθρώπων τόσο αυτό το έλλειμμα θα μεγαλώνει. Όσο η ΕΕ επιτίθεται μέσα από τις πολιτικές της στα δικαιώματα των απλών ανθρώπων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου τόσο αυτό το έλλειμμα θα διευρύνεται.

Άρα για να ενισχυθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων για να ανατραπεί η πορεία εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Το ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί να αποτελεί το άλλοθι της ένωσης για να ενισχύεται η εκτελεστική ανεξέλεγκτη αρμοδιότητα της επιτροπής. Εκεί βρίσκεται η ουσία.

Ερ: Τα τελευταία χρόνια ενισχύονται τα ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη. Υπάρχει ανησυχία ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση τους στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Που οφείλεται η άνοδος της ακροδεξιάς;

Απ: Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι κι αυτή γέννημα των αδιεξόδων που επέφεραν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η άνοδος του φασισμού και του ναζισμού την περίοδο του μεσοπολέμου συνέβησαν μέσα σε παρόμοιες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Δεν παύει όμως από το να είναι ένα δεκανίκι του συστήματος η ακροδεξιά, γιατί αποπροσανατολίζει και συγκαλύπτει το μεγάλο κεφάλαιο αφού αντί να στρέφει την προσοχή στην αιτία που γεννά την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση βλέπουμε να στηρίζει το κεφάλαιο και τις πολιτικές που το ενισχύουν και να στρέφει το μένος της κατά των μειονοτήτων, των μεταναστών και των προσφύγων καταλογίζοντάς τους όλα τα κακώς έχοντα της κοινωνικής πραγματικότητας. Η ακροδεξιά δεν μπορεί να είναι η απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί σήμερα. Η ιστορία έχει αποδείξει πως ο φασισμός μόνο δεινά και όλεθρο και θάνατο μπορεί να επιφέρει. Εξ ορισμού η αριστερά είναι το αντίδοτο στον φασισμό. Μια αδύνατη αριστερά σημαίνει ότι είναι αδύνατα και όλα αυτά που πρεσβεύει, το κοινωνικό κράτος, η αλληλεγγύη, ο διεθνισμός και υπερισχύει ο φασισμός, ο ρατσισμός. Ενισχύοντας την αριστερά ενισχύουμε και όλα αυτά που πρεσβεύει μέσα στην κοινωνία. Η μόνη δύναμη που μπορεί πραγματικά να οικοδομήσει ένα μέλλον δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο είναι η αριστερά γιατί από αυτά γεννήθηκε και αυτά πρεσβεύει.

Ερ: Με ποιο τρόπο μπορεί το ευρωκοινοβούλιο να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού;

Απ: Ως ΑΚΕΛ εκτιμούμε διαχρονικά ότι το κυπριακό μπορεί να λυθεί στη βάση στις Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ με βάση στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στις, την ίδια ώρα πρέπει να εκμεταλλευτούμε και όλους εκείνους στις παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια και να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο. Η ΕΕ είναι στις τέτοιος παράγοντας. Μην ξεχνάμε ότι το 2004 η ενταξιακή πορεία στις Κύπρου έπαιξε ένα καταλυτικό ρόλο στο να οδηγηθούμε στα δημοψηφίσματα, ασχέτως αν ψηφίσαμε ή όχι το σχέδιο Ανάν. Ταυτόχρονα η συμμετοχή στις ως μέλος πια στην ΕΕ στις αφήνει σε ένα λιγότερο ίσως βαθμό εκτεθειμένους απέναντι σε επιθετικές ενέργειες στις Τουρκίας. Θεωρούμε ότι η ενταξιακή προοπτική πρέπει να παραμείνει ανοικτή γιατί μια θετική κατάληξη σε αυτή την πορεία θα σημαίνει ότι η Τουρκία θα έχει συμμορφωθεί με στις συμβατικές στις υποχρεώσεις συμπεριλαμβανομένων και των κυπρογενών.

Ερ: Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν ΑΚΕΛ στις ευρωεκλογές;

Απ: Γνωρίζετε πολύ καλά την κριτική στάση του ΑΚΕΛ απέναντι στην ΕΕ. Ασχέτως αυτού η ΕΕ είναι ένα δεδομένο στη ζωή μας. Είτε μπορούμε να απέχουμε, είτε με τη δράση μας και τις ενέργειές μας να προσπαθούμε να την αλλάξουμε. Να την μετατρέψουμε από την Ευρώπη των πλουσίων σε Ευρώπη των λαών. Και είναι ένα τεράστιο στοίχημα το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο να κερδίσουμε. Αν όμως δεν το παλέψουμε δεν θα μάθουμε ποτέ αν θα το πετύχουμε. Οι πολίτες λοιπόν καλούνται σήμερα να απαντήσουν το εξής απλό ερώτημα: “Αυτή είναι η ζωή που θέλουμε;”

Σίγουρα μας αξίζει ένα καλύτερο αύριο. Μας αξίζει ένα μέλλον ειρηνικό, δημοκρατικό, κοινωνικά δίκαιο με ευκαιρίες και προοπτική. Μας αξίζει ένα μέλλον όπου η φωνή μας θα ακούγεται και οι ανάγκες μας θα μετρούν. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εκφράζουν οι επικρατούσες δυνάμεις του ΕΛΚ , στο οποίο συμμετέχει και ο ΔΗΣΥ, έχουν οδηγήσει τους λαούς σε αδιέξοδα στο οποία δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις. Αν η απάντηση λοιπόν είναι όχι, τότε πρέπει να πάρουν θέση. Να κάνουν την ιστορική ανατροπή σε αυτή την αδιέξοδη πορεία. Να στηρίξουν τη δύναμη εκείνη που αφουγκράζεται τις αγωνίες των εργαζομένων, των νέων, των συνταξιούχων, των ανέργων και οραματίζεται και αγωνίζεται για ένα καλύτερο κόσμο για αυτούς. Ψήφος στο ΑΚΕΛ σημαίνει ενδυνάμωση της φωνής τους στην Ευρώπη.