Η Σρι Λάνκα βρίσκεται στη βαθύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας της

687

Η Σρι Λάνκα είναι βυθισμένη στο χάος και βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της. Το εξαγριωμένο πλήθος μπήκε στις κατοικίες και τα γραφεία του προέδρου και του πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα Κολόμπο και συγκρούστηκε με τις αστυνομικές. Χιλιάδες διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Για την κατάσταση που βιώνει ο λαός στη χώρα μιλά στο ΕΒ ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εργαζομένων Σρι Λάνκα (Inter Companies Employees Union – Sri Lanka) Janaka Adikari. Περιγράφει την κατάσταση υπερπληθωρισμού που επικρατεί και τη συνακόλουθη έλλειψη βασικών ειδών όπως τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, αέρια, σκόνη γάλακτος κ.λπ. Τονίζει ότι πολλές κοινωνικές ομάδες συμμετέχουν στον αγώνα, συμπεριλαμβανομένων αγροτών, ψαράδων, επαγγελματιών, εργατών φυτειών κ.ά. σημειώνοντας παράλληλα ότι η συμβολή των Συνδικάτων στον αγώνα είναι πολύ σημαντική.

Παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα σας  και  σύμφωνα με τα διάφορα δημοσιεύματα η  Σρι Λάνκα διέρχεται τη χειρότερη οικονομική και πολιτική κρίση  εδώ και σχεδόν 75 χρόνια ανεξαρτησίας. Μπορείτε να μας περιγράψετε την κατάσταση και πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα;

Πρώτα θέλω να σας ευχαριστήσω  πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να μοιραστούμε τις σκέψεις και τις λεπτομέρειές για την χώρα  μας μαζί σας.

Όπως αναφέρατε στην ερώτησή σας, ναι· η χώρα μας βρίσκεται στη βαθύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας της. Ανακηρύξαμε την ανεξαρτησία μας από τους Βρετανούς αποικιοκράτες το 1948 και από τότε αυτή είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση που βιώνει η Σρι Λάνκα.

Σημειώνεται μια κατάσταση υπερπληθωρισμού και η έλλειψη βασικών ειδών όπως τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, αέρια, σκόνη γάλακτος κ.λπ., καθώς και μια σοβαρή επίθεση στον δημόσιο τομέα. Η  απώλεια χημικών λιπασμάτων έχει προκαλέσει  σοβαρή ζημιά στον τομέα της  Γεωργίας ενώ ο ανεπαρκής εφοδιασμός των βιομηχανιών σε πρώτες ύλες έχει πλήξει σοβαρά τον βιομηχανικό τομέα και οι εργαζόμενοι χάνουν τις θέσεις εργασίας τους.

Τα λιπάσματα, το φυσικό αέριο, τα καύσιμα, το γάλα σε σκόνη, τα φάρμακα  και πολλά άλλα βασικά είδη εισάγονται στη Σρι Λάνκα και λόγω των συναλλαγματικών αποθεμάτων εξαντλούνται με αποτέλεσμα η  εισαγωγή αυτών των ειδών να αποτελεί  τεράστιο πρόβλημα και ο λαός υποφέρει ολοένα και πιο πολύ.  Φάρμακα για τον καρκίνο, τον διαβήτη, την πίεση, πλέον δεν είναι διαθέσιμα και δυστυχώς έχουν καταγραφεί θάνατοι ασθενών εξαιτίας αυτών των ελλείψεων.  Το κεφάλαιο και η αστική τάξη που κυβερνά την χώρα τα τελευταία 74 χρόνια μετά την ανεξαρτησία μας έχουν οδηγήσει σε αυτή την κρίσιμη  κατάσταση και η Σρι Λάνκα σήμερα κατατάσσεται στην κατηγορία της χρεοκοπίας. Η κακοδιαχείριση, οι κακές συμφωνίες και η διαφθορά μας οδήγησαν σε αυτή την χαοτική κατάσταση. Η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί εύκολα και θα χρειαστούν χρόνια για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ενώ  η οικονομική κρίση οδήγησε την χώρα σε πολιτική κρίση. Όταν το κυβερνών κόμμα απέτυχε να ικανοποιήσει τις βασικές  ανάγκες της κοινωνίας, ξεκίνησαν  οι κινητοποιήσεις εναντίον της αποτυχημένης κυβέρνησης με αποτέλεσμα να ενταθούν οι ενδοκυβερνητικές τριβές και η πολιτική αστάθεια στη χώρα να χειροτερέψει.

Γιατί πιστεύετε ο λαός της χώρας οργάνωσε αυτό το κίνημα και βγήκε στους δρόμους  ζητώντας  με τόσο έντονο τρόπο την παραίτηση του Rajapaksa;

Βασικά το σύνθημα εναντίον του προέδρου ήταν συμβολικό. Το κίνημα έθεσε σειρά αιτημάτων και το πιο γνωστό σύνθημα ήταν το “Gota Go Home”. Το κίνημα αποτελείται από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες που φέρουν διαφορετικές ιδεολογίες, αλλά όλοι συμφωνούν ότι  πρέπει να τελειώσει η  διακυβέρνηση  της οικογένειας Rajapaksha, να σταματήσουν τη διάχυση της διαφθοράς, να εγκαθιδρύσουν κράτος δικαίου, να ενισχύσουν την κοινωνική ασφάλιση, να μειώσουν το κόστος ζωής κ.λπ.

Ένα μέτωπο του κινήματος του αγώνα είναι διάσημο ως “Gallface Strugglers” και το κύριο σύνθημά τους ήταν “Gota Go Home”.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένοι ειδικοί λόγοι που εστιάσαμε  στον Πρόεδρο λόγω των απερίσκεπτων, αυθαίρετων αποφάσεών του, χρησιμοποιώντας την εκτελεστική του εξουσία. Μία από αυτές τις αποφάσεις είναι η απόφαση να σταματήσει η εισαγωγή χημικών λιπασμάτων και να μετατραπεί η γεωργία σε βιολογική εν μία νυκτί. Ολόκληρη η γεωργία επλήγη σοβαρά και οι αγρότες ξεκίνησαν τις διαμαρτυρίες κατά αυτής της απόφασης και στη συνέχεια προστέθηκαν  πολλοί άλλοι λόγοι. Η ανεπαρκής προσφορά καυσίμων, η ανεπαρκής προσφορά φυσικού αερίου, η ανεπαρκής προσφορά βασικών καταναλωτικών ειδών είναι μερικοί άλλοι λόγοι για την απαίτηση  για  άμεση παραίτηση του Προέδρου.

Λόγω των τεράστιων διαδηλώσεων κατά του Προέδρου Gotabhaya Rajapaksha, εγκατέλειψε την επίσημη κατοικία του στις 9 Ιουλίου και ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Προεδρία του στις 14 Ιουλίου.

Με  ποιο τρόπο οι εργάτες των φυτειών, οι εργάτες γης και οι αγρότες και γενικότερα οι εργαζόμενοι συμμετέχουν  στο κίνημα; Ποιος είναι ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος σε αυτές τις εξελίξεις και ποια είναι τα αιτήματα;

Πολλές κοινωνικές ομάδες συμμετέχουν στον αγώνα, συμπεριλαμβανομένων αγροτών, ψαράδων, επαγγελματιών, εργατών φυτειών κ.ά. Όλοι τους συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα.

Η συμβολή των Συνδικάτων στον αγώνα είναι πολύ σημαντική. Μάλιστα, ο αγώνας δυναμώνει λόγω της συλλογικής συνεισφοράς των Συνδικάτων.

Στις 28 Απριλίου 2022, τα συνδικάτα κήρυξαν απεργιακή κινητοποίηση και ήταν εξαιρετικά επιτυχής και μια άλλη δράση πραγματοποιήθηκε  στις 6 Μαΐου 2022 που  συγκλόνισε την κυβέρνηση και στις 9 Μαΐου ο τότε πρωθυπουργός Mahinda Rajapaksha παραιτήθηκε.

Σήμερα τα συνδικάτα συνεχίζουν το καθήκον και τους αγώνες τους.

Πώς αντιδρά η άρχουσα τάξη απέναντι στις θέσεις που προβάλλει το κίνημα;

Όπως πάντα από τους αστούς, η αντίδρασή τους είναι πολύ εχθρική  και σε αυτόν τον αγώνα. Οι ηγέτες της αστικής τάξης  έχουν κάνει πολλές συνωμοσίες για να κρατήσουν την εξουσία τους στο χέρι τους και να καταστείλουν τον αγώνα. Αρκετοί αγωνιστές πρόσφεραν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν.

Επιπλέον, οι κυβερνώντες προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το σύνταγμα και να κάνουν και «συνταγματικές συνωμοσίες». Πριν παραιτηθεί από τη θέση του, ο Πρόεδρος διόρισε τον βουλευτή Ranil Wickremasinghe, γνωστό για τον πολύ αντι-λαικό του  χαρακτήρα, ως υπηρεσιακό πρόεδρο. Το κόμμα του Προέδρου Gotabhaya έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και με την υποστήριξη της πλειοψηφίας, ο  υπηρεσιακός πρόεδρος γίνεται ο επόμενος  Πρόεδρος που εκτιμούμε ότι  θα κάνει ό,τι θέλουν ο παραιτηθείς πρόεδρος Gotabhaya  και οι  άλλες οικογένειες της άρχουσας τάξης.   Οι κυβερνώντες αντιδρούν δηλαδή με  συνωμοσίες και καταστολή ή και με  τα δύο για να διατηρηθούν στην εξουσία.