Ο Βασιλιάς είναι γυμνός

639

Tου Γιώργου Μαυρίκου, Γενικού  Γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ)

Ο πλανήτης ολόκληρος βρίσκεται βαθιά μέσα στην Πανδημία του Κορονοϊού. Μέχρι σήμερα μετρά 872.893 ασθενείς και 43.271 νεκρούς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

   Η κατάσταση είναι τραγική σε όλες τις Ηπείρους. Χιλιάδες οικογένειες θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους, εκατοντάδες χιλιάδες υποφέρουν από την ασθένεια και εκατομμύρια ανθρώπων ζουν με την αγωνία και το φόβο. Εκφράζουμε σε όλους αυτούς την αλληλεγγύη μας.

   Μονοπωλιακοί και πολυεθνικοί όμιλοι εκμεταλλεύονται την Πανδημία και είτε απολύουν εργαζόμενους είτε περιορίζουν τα δικαιώματά τους. Πολλές κυβερνήσεις αξιοποιώντας τον Κορονοϊό απαγορεύουν δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Έχουν στόχο να παρακολουθούν τις μετακινήσεις και τις ενέργειες των πολιτών με ηλεκτρονικά μέσα. Είναι γεγονός παγκόσμιο ότι με αφορμή την Πανδημία οι ελευθερίες κινδυνεύουν.

   Αυτή η κατάσταση έχει ξεγυμνώσει για άλλη μια φορά την βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού κοινωνικού συστήματος που ζούμε και την αδυναμία του να αντιμετωπίσει υπέρ των Λαών τις κρίσεις.

   Όσο και αν προσπαθούν οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις, η μπουρζουαζία και οι ηγεσίες του ρεφορμιστικού συνδικαλισμού να συσκοτίσουν την αλήθεια και να κρύψουν τις ευθύνες του καπιταλιστικού συστήματος, δεν θα τα καταφέρουν.

   Δεν θα καταφέρουν να βάλουν τη σκέψη των Λαών σε καραντίνα. Δεν θα καταφέρουν να απαγορέψουν στα μυαλά των απλών ανθρώπων να σκέφτονται και να κρίνουν. Να βγάζουν συμπεράσματα από την ίδια τους την πείρα.

   Και οι συνθήκες που ζούμε αυτή την περίοδο φανερώνουν ότι:

ΠΡΩΤΟ: Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η ηθική ανωτερότητας της εργατικής τάξης απέναντι στον παρασιτισμό της άρχουσας τάξης. Την ώρα που τα παράσιτα κερδοσκοπούν, οι εργαζόμενοι με κίνδυνο της ζωής τους, στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην Πανδημία παράγουν όλα τα αγαθά της ζωής. Την ώρα που οι μεγαλοβιομήχανοι, οι βασιλιάδες, οι Καρδινάλιοι κρύβονται μέσα στα παλάτια τους, οι εργαζόμενοι του χεριού και του πνεύματος μάχονται στην πρώτη γραμμή για να παράγουν τρόφιμα, φάρμακα, συγκοινωνίες, καθαριότητα, επικοινωνίες, ενέργεια και όλα τα εφόδια για να υπάρχει ζωή. Μαζί με τα λαϊκά στρώματα και η φτωχή αγροτιά στην προσπάθεια να συνεχιστεί η παραγωγή των αγαθών.  

    Στην απέναντι όχθη βρίσκεται η άρχουσα τάξη που κερδοσκοπεί. Αδίστακτη και απάνθρωπη όπως είναι, αξιοποιεί την Πανδημία και αυξάνει τις τιμές, κλέβει τις τσέπες των απλών ανθρώπων, κρύβει τα προϊόντα για να δημιουργήσει τεχνητή έλλειψη. Όπως στους πολέμους έτσι και σε όλες τις κρίσεις έναν Θεό πιστεύουν: το κέρδος.

   Από τη μια λοιπόν η εργατική τάξη με τους συμμάχους τους και από την άλλη η αστική τάξη με τα όργανά της. Δυο κόσμοι. Δυο ηθικές.

   ΔΕΥΤΕΡΟ: Ποιός σηκώνει όλο το βάρος της νοσηλείας και της θεραπείας; Ο ιδιωτικός ή ο Δημόσιος τομέας; Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μέσα στην απόγνωσή  τους οι απλοί άνθρωποι βγαίνουν στα μπαλκόνια και χειροκροτούν τους ήρωες της Δημόσιας Υγείας. Τα δημόσια νοσοκομεία, τους επιστήμονες των δημόσιων δομών υγείας. Αυτό το συκοφαντημένο Δημόσιο Σύστημα, οι συκοφαντημένοι γιατροί, νοσηλευτές και όλο το προσωπικό δίνουν την άνιση μάχη τους. Δίνουν άνιση μάχη γιατί οι κυβερνήσεις και οι σοσιαλδημοκρατικές και οι νεο-συντηρητικές με τις πολιτικές τους ξεγύμνωσαν το Δημόσιο Τομέα και από ανθρώπινο δυναμικό και από εξοπλισμό. Όλοι αυτοί που χρόνια τώρα  γαυγίζουν ζητώντας  “λιγότερο κράτος και ιδιωτικοποιήσεις.”

   Και όμως αυτό ο Δημόσιος Τομέας Υγείας, ο εγκαταλειμμένος, μάχεται σήμερα σαν ανίκητος στρατός πολλές φορές χωρίς όπλα, χωρίς ατομική προστασία αλλά με αυταπάρνηση. Μέχρι σήμερα 61 γιατροί στην Ιταλία νόσησαν και έχασαν τη ζωή τους, πέθαναν στην πρώτη γραμμή της άνισης μάχης. Ίδια εικόνα και στην Ισπανία, και στη Γαλλία, και στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ…

   Στην απέναντι όχθη οι κερδοσκόποι των ιδιωτικών Μονοπωλιακών Ομίλων που κλέβουν το Δημόσιο, που πουλούν πανάκριβα τα τεστ και τις κλίνες τους, που εκμεταλλεύονται τον πόνο των απλών ανθρώπων και σε συμπαιγνία με τις κυβερνήσεις βάφουν τα κέρδη τους με αίμα.

   ΤΡΙΤΟ: Η κρίση αυτή ξαναφανέρωσε την αλήθεια ότι μόνο ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους Λαούς μπορεί να αναπτύσσεται αληθινή, ειλικρινής αλληλεγγύη και συμπαράσταση. Το παράδειγμα της ηρωικής Κούβας που έστειλε 60 γιατρούς στην καρδιά της μάχης στη Βόρεια Ιταλία είναι ευκαιρία να βάλει σε σοβαρές σκέψεις τους Λαούς και να κρίνουν αυστηρά. Την ημέρα που έφταναν οι Κουβανοί γιατροί στην Ιταλία, η Γερμανία αρνιόταν να στείλει ιατρικά μηχανήματα στην Ιταλία, η Ιταλία απαγόρευσε την εξαγωγή πρώτων υλών προς την Ελλάδα, η Ισπανία έκανε το ίδιο, η πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ αρνιόταν να πουλήσει ιατρικές μάσκες στη Νέα Υόρκη, άλλες πολιτείες των ΗΠΑ έκρυβαν μηχανήματα αναπνευστήρων κλπ.

   Στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 26.03.2020, μια ομάδα χωρών (Γερμανία, Ολλανδία), αρνήθηκαν μέτρα που απαιτούσαν χώρες που είχαν μεγάλο αριθμό νεκρών όπως ήταν η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

   Ζούγκλα ο καπιταλισμός. Λυκοσυμμαχίες. Σκυλοκαβδάδες.

Ο θάνατός σου, η ζωή μου.

Από την άλλη πλευρά η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη που μόνο οι εργαζόμενοι και η σοσιαλιστική κοινωνία μπορεί να αναπτύσσει.

   ΤΕΤΑΡΤΟ: Η Πανδημία με τα μέχρι τώρα στοιχεία ξεγυμνώνει την πολιτική των ΗΠΑ. Μιας χώρας που βρίσκεται στην κορυφή της Ιμπεριαλιστικής Πυραμίδας. Οι θαυμαστές των ΗΠΑ ανά τον κόσμο τώρα βλέπουν να μετατρέπεται ο θαυμασμός τους σε απογοήτευση.

   Όπλα, πυραύλους, μαχητικά αεροπλάνα, υποβρύχια και μισθοφόρους έχει αμέτρητα.

Μάσκες αναπνευστικές;

Μάσκες χειρουργικές;

Δημόσια Νοσοκομεία;

Κοινωνική ασφάλιση;

Κρεβάτια διαθέσιμα για τους φτωχούς;

Σε όλα αυτά υπάρχουν ελλείψεις τεράστιες. Τώρα ζητούν ιατρικό εξοπλισμό από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

   Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με το χειρότερο σύστημα υγείας για τους φτωχούς, τους ανέργους και τους οικονομικά αδύναμους. Το χειρότερο στον κόσμο!

  • Στα νοσοκομεία τίποτα δεν είναι δωρεάν. Όλα πληρώνονται και μάλιστα πολύ ακριβά από τους πάντες χωρίς εξαίρεση.
  • 28 εκατομμύρια είναι οι ανασφάλιστοι
  • 33 εκατομμύρια υπο-ασφαλισμένοι
  • 8 εκατομμύρια, αν και καταβάλλουν φόρους, στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων.
  • Άνεργοι, ηλικιωμένοι και με μικρά εισοδήματα, περιθάλπονται στοιχειωδώς μόνο αν εγκριθεί η αίτηση φροντίδας που οφείλουν να υποβάλουν.

   Και ενώ τα λαϊκά στρώματα στις ΗΠΑ υποφέρουν από την Πανδημία και την πολιτική της κυβέρνησής τους, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε πακέτο οικονομικών μέτρων ύψους 500 δις δολαρίων για ενίσχυση των Μονοπωλιακών Ομίλων. Για τις αεροπορικές εταιρείες 29 δις, για εταιρείες ασφαλείας 17 δις κλπ. Την ίδια στιγμή το καρτέλ των όπλων στις ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή δικαστική να μην σταματήσει η λειτουργία των επιχειρήσεων πώλησης όπλων. Σε μια χώρα που το 2019 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 40.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη χρήση όπλων, εκ των οποίων οι 24.100 ήταν αυτοκτονίες.

    Σε αυτή τη λογική δυναμώνει η πίεση των καπιταλιστών στις ΗΠΑ, στη Βραζιλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης να λειτουργήσουν όλες οι επιχειρήσεις. Ότι δεν χρειάζονται προστατευτικά μέτρα. Η οικονομία είναι το παν και όχι η ζωή και η υγεία των εργαζομένων. Αυτή την στρατηγική υπηρετούν δηλώσεις όπως των Τραμπ, Μπολσονάρο, Μπόρις Τζόνσον, που δήλωσαν πως σε λίγες μέρες θα έχουν εξαφανίσει την Πανδημία.

   ΠΕΜΠΤΟ: Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για την παραγωγή εμβολίου και αποτελεσματικών φαρμάκων ενάντια στον Κορονοϊό, δείχνουν το αληθινό πρόσωπο των πολυεθνικών. Όταν είναι να συναποφασίσουν αντεργατικά μέτρα και αντεργατικές πολιτικές ενώνονται απέναντι στον κοινό εχθρό τους, τους εργαζόμενους και τους αγώνες των εργαζομένων. Όταν είναι όμως για την κερδοσκοπία σκοτώνονται μεταξύ τους. Ο ένας προσπαθεί να κλέψει τα μυστικά του άλλου. Γνωρίζουν ότι όποιος έχει πρώτος το εμβόλιο τα κέρδη του θα εκτιναχθούν. Αυτός είναι σκυλοκαβγάς για τα κέρδη και όχι για την προστασία της δημόσιας Υγείας.

   Άρα με βάση τα πιο πάνω αποδεικνύεται ότι ούτε όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στην Πανδημία, ούτε έχει φιλεργατικό περιεχόμενο το σλόγκαν “όλοι ενωμένοι να βγούμε από την κρίση”. Οι πλούσιοι έχουν τη δυνατότητα και αν προσβληθούν από την ασθένεια να τύχουν άλλης περίθαλψης από ό,τι ένας άνεργος. Και επιπλέον στην κρίση αυτοί οι απλοί άνθρωποι είναι που θα πληρώσουν το τίμημα στο εργασιακό, στο μισθολογικό και το οικονομικό επίπεδο.

   Και είναι βέβαιο ότι η αστική τάξη και οι μηχανισμοί της θα εκμεταλλευτούν την Πανδημία για να περιορίσουν  δραστικά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων και των Λαών.

   Έχει λοιπόν αξία μέσα στις συνθήκες αυτές να κατανοήσουν οι εργαζόμενοι ότι ο καπιταλισμός μόνο αρρώστιες, βάσανα και εκμετάλλευση γεννά και αναπαράγει. Ο καπιταλισμός είναι αναχρονισμός, είναι βαρβαρότητα. Δεν εξανθρωπίζεται. Όσοι ρεφορμιστές προβάλλουν ως λύση τον εκσυγχρονισμό του εκμεταλλευτικού συστήματος, γίνονται υπηρέτες της κοινωνικής εκμετάλλευσης. Δεν υπάρχει ούτε θα βρεθεί εμβόλιο που εξανθρωπίζει τον καπιταλισμό. Είναι από τη μήτρα του άδικος κοινωνικά.

   Η Πανδημία τον ξεγύμνωσε και έβγαλε τα φανταχτερά ρούχα και τις μάσκες που φόραγε.

   Έτσι το καθήκον όλων των αγωνιστών σήμερα είναι πιο επιτακτικό, πιο επείγον. Να ενώσουμε όλους τους εργαζόμενους και τους Λαούς για μια κοινωνία χωρίς καπιταλιστές και καπιταλιστική εκμετάλλευση. Όλοι οι εργαζόμενοι μαζί, μπορούμε. Ο αγώνας μας για τα καθημερινά προβλήματα είναι σωστός. Ο αγώνας για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης είναι αναγκαίος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 2 Απριλίου στην ιστοσελίδα του Γαλλικού συνδικάτου CGT