Η 1η του Ιούνη, Διεθνής Μέρα του Παιδιού όπως και η 20η Νοεμβρίου, Ημέρα Υπογραφής της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, είναι δύο μέρες ορόσημο που αναγκάζουν την ανθρωπότητα να αξιολογήσει κατά πόσο η όποια πρόοδος έχει επιτευχθεί επιδρά στην πρόοδο, την ευημερία και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΠΕΟ.
Δυστυχώς σε ένα τέτοιο απολογισμό σήμερα, η ανθρωπότητα δεν μπορεί να μένει ικανοποιημένη, ούτε περήφανη, σημειώνει η ΠΕΟ προσθέτοντας ότι σε ένα κόσμο όπου οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις, η εκμετάλλευση, η φτώχεια, η πείνα, οι ασθένειες, η παιδική εργασία, η βία και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών εξαπλώνονται ολοένα και περισσότερο, φανερώνει ότι η ανθρωπότητα έχει αποτύχει να προστατεύσει το παρόν και το μέλλον εκατομμυρίων παιδιών και το μεγάλο διακύβευμα είναι να βρει τους τρόπους να ανακόψει αυτή την κατηφόρα, για να προστατεύσει και το ίδιο το μέλλον της.
«Τα παιδιά της Κύπρου βρίσκονται αντιμέτωπα με πολυσύνθετα προβλήματα όπως η παιδική φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ενδοοικογενειακή βία και οι αντικοινωνικές συμπεριφορές, η ανεπάρκεια δομών και υπηρεσιών φροντίδας, φύλαξης και υγιούς ψυχαγωγίας τους, οι διακρίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, ο σχολικός εκφοβισμός κ.α. Προβλήματα που συνδέονται άμεσα με τις κοινωνικές και οικογενειακές συνθήκες και το στατιστικό δεδομένο ότι σήμερα το 44% των νοικοκυριών δυσκολεύεται να επιβιώσει είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί και αυτό σημαίνει ότι οι κίνδυνοι για όξυνση των πιο πάνω προβλημάτων είναι ορατοί.»
Η ΠΕΟ, και με αυτή την ευκαιρία, εύχεται σε όλα τα παιδιά του κόσμου να ζουν και να δημιουργούν σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον. Διαβεβαιώνει ταυτόχρονα τα παιδιά της Κύπρου ότι η προστασία και η ευημερία τους αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των καθημερινών αγώνων που δίνει για υπεράσπιση των εργαζομένων, για βελτίωση των εργασιακών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Αναντίλεκτα η όποια πρόοδος επιτυγχάνεται πρέπει να έχει άμεσο αντίκτυπο στα ίδια τα παιδιά και την ευημερία τους.
Η ΠΕΟ, τονίζεται στην ανακοίνωση, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές συνθήκες έτσι ώστε η εργαζόμενη οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά να μεγαλώνουν και να δημιουργούν με ασφάλεια και ευημερία, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους που μπορούν να θέσουν ένα παιδί στη δυστυχία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Απαιτεί ταυτόχρονα από τους κυβερνώντες να θέσουν την ευημερία και προστασία κάθε παιδιού ως ύψιστη προτεραιότητα σε κάθε πολιτική τους πράξη. Παραθέτει και με αυτή την ευκαιρία τις θέσεις της για ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική που να αγκαλιάζει και να στηρίζει την εργαζόμενη οικογένεια στην άσκηση του γονικού της ρόλο και στο ευ ζην των παιδιών της:
• Πλήρη Εφαρμογή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού για όλα τα παιδιά στην Κύπρο.
• Ολοκληρωμένη στρατηγική καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας η οποία παραμένει σε ψηλό ποσοστό.
• Πλήρη εφαρμογή και βελτίωση των νομοθεσιών που προστατεύουν τη μητρότητα και την άσκηση του γονεϊκού ρόλου και κάλυψη όλης της γονικής άδειας με επίδομα.
• Πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Νόμου για την καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια.
• Εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου με προτεραιότητα το συμφέρον των παιδιών.
• Στήριξη των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταστεί ο βασικός φορέας παροχής υπηρεσιών φροντίδας, φύλαξης και ψυχαγωγίας των παιδιών, προσφέροντας ταυτόχρονα ψηλού επιπέδου φροντίδα, με ασφάλεια και με χαμηλό κόστος.
• Να γίνει έρευνα και έλεγχος για την άτυπη φροντίδα βρεφών.
• Να ενισχυθεί η επιδότηση, στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, τροφείων για φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας καθώς επίσης και της φύλαξης και υγιούς ψυχαγωγίας παιδιών μετά τις ώρες του σχολείου και κατά τη θερινή περίοδο.
• Δημιουργία προγραμμάτων και δομών που να καλύπτουν τις ανάγκες ειδικών ομάδων παιδιών όπως παιδιά με ειδικές ανάγκες, παιδιά της υπαίθρου, κακοποιημένα παιδιά, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, παιδιά μεταναστών, ασυνόδευτα παιδιά, κ.α.
• Επαρκή φροντίδα και εκπαίδευση των ασυνόδευτων παιδιών.
• Στήριξη και επέκταση του ολοήμερου σχολείου σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης με στόχο να καλύψει τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας στηρίζοντας ταυτόχρονα την εργαζόμενη οικογένεια.
• Παροχή ίσων ευκαιριών μάθησης μέσα από ένα ανθρωποκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα.
• Διασφάλιση του δικαιώματος σε αξιοπρεπή στέγη σε όλα τα παιδιά.