Πρώτη φορά στον ιδιωτικό τομέα ρυθμίζονται μισθοί με διάταγμα

495

ΓΓ ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ: «Με τη συμφωνία για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους ανοίγονται νέοι δρόμοι που κατοχυρώνουν το επάγγελμα»

Η συμφωνία για τη σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει υπογραφεί τον περασμένο Δεκέμβριο και η εφαρμογή της ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου 2020. Σημαντικές πτυχές της συμφωνίας πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή. Με τις ρυθμίσεις αυτές ουσιαστικά η συλλογική σύμβαση αποκτά σε πολύ μεγάλο βαθμό νομική ισχύ αφού ήδη με προηγούμενες συμφωνίες έχουν ενσωματωθεί στη νομοθεσία όλα τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία. Ωστόσο η εφαρμογή τους ξεκίνησε αφού, όπως εξηγεί στο ΕΒ ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης, υπάρχει συμφωνία με την εργοδοτική πλευρά ότι θα εφαρμοστούν όλα τα συμφωνηθέντα εν αναμονή και της τροποποίησης των κανονισμών. Πολύ σημαντική θεωρείται για τον κλάδο αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα η ρύθμιση κατώτατου μισθού με υπουργικό διάταγμα. Ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ εξηγεί τη σημασία του καθορισμού κατώτατου μισθού και αναλύει σημαντικές παραμέτρους της νέας συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων εν αναμονή και της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εφαρμογή της συμφωνίας για τη σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων;

Μετά από αρκετή καθυστέρηση τελικά υπογράφηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2019 το μνημόνιο συμφωνίας για την ανανέωση της σύμβασης. Μπαίνουμε τώρα στην εφαρμογή της. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν νομικές ρυθμίσεις και στα οποία θα υπάρξει καθυστέρηση στην ένταξη τους στη νομοθεσία, λόγω των διαδικασιών που απαιτούνται. Πρέπει να προηγηθεί απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, νομοθετική επεξεργασία των αλλαγών και ψήφιση τους από τη Βουλή. Ένα άλλο μέρος της συμφωνίας τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2020. Κυριότερο είναι η παραχώρηση των αυξήσεων που έχουν συμφωνηθεί για το 2019 και για το 2020. Επίσης θα προχωρήσει η απόφαση για ενσωμάτωση του δικαιώματος υπηρεσίας στους μισθούς των εργαζομένων ανεξάρτητα αν τούτο απαιτεί την αλλαγή των κανονισμών. Έχει συμφωνηθεί ότι πρέπει να το προχωρήσουμε και είμαστε στη φάση υλοποίησης αυτής της πρόνοιας της συμφωνίας. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία όπως είναι ο τρόπος αποζημίωσης των αργιών, η ένταξη του ταμείου ευημερίας, η αλλαγή στο Ταμείο Προνοίας η οποία δίδει το δικαίωμα στους εργαζόμενους να ζητήσουν την ένταξη τους κάθε χρόνο.

Με βάση τα πιο πάνω φαίνεται δηλαδή να εφαρμόζεται η συμφωνία παρά τις εκκρεμότητες ψήφισης των νέων κανονισμών από τη Βουλή;

Υπάρχει αμοιβαία συναίνεση σε αυτό το θέμα, ότι ακριβώς για να μην υπάρξει καθυστέρηση που θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα έχουμε συναινέσει στην παρουσία και της Υπουργού Εργασίας ότι θα προχωρήσει η ενσωμάτωση για να μπορέσει να γίνει η απαιτούμενη αλλαγή στους μισθούς των εργαζομένων έγκαιρα.

Υπάρχουν καταγγελίες για ξενοδόχους που δεν εφαρμόζουν τη συμφωνία;

Ακόμα είμαστε στα αρχικά στάδια της εφαρμογής. Αυτή τη στιγμή γίνεται ο υπολογισμός του μέσου όρου της μονάδας που θα ενσωματωθεί στους μισθούς. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής επαφή με όλα τα ξενοδοχεία. Με κάποια ξενοδοχεία που έχουν ιδιαιτερότητες π.χ. λόγω εποχικότητας ή είναι νέα ξενοδοχεία, τα συζητάμε και έχουμε ήδη συναντήσεις μαζί τους για να δούμε τα ζητήματα με λογική και σύνεση ούτως ώστε εκείνο που θα εφαρμοστεί να είναι δίκαιο για όλους.

Πόσο σημαντικό ήταν για τον κλάδο το πρόσφατο διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου για τους κατώτατους μισθούς στη ξενοδοχειακή βιομηχανία;

Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι η πρώτη φορά που στον ιδιωτικό τομέα ρυθμίζονται οι μισθοί με το διάταγμα της Υπουργού Εργασίας. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει θέσει το θέμα της νομικής ρύθμισης βασικών δικαιωμάτων όπως είναι οι μισθοί, στις προτεραιότητες του. Είναι η πρώτη συλλογική σύμβαση που πετυχαίνει αυτό το στόχο και είναι σημαντικό τόσο για τους ξενοδοχοϋπάλληλους όσο και τους υπόλοιπους εργαζόμενους ευρύτερα. Δείχνει το δρόμο της ρύθμισης αυτών των ζητημάτων. Εμείς αναμένουμε ότι με τη ρύθμιση αυτή, έστω κι αν είναι για ένα σημαντικό μέρος των ειδικοτήτων που απασχολούνται στα ξενοδοχεία, δεν διασφαλίζεται μόνο ένας μίνιμουμ μισθός. Με τη ρύθμιση αυτή δεν θα μπορεί η εργοδοτική πλευρά να κάνει αυτό που έκανε μέχρι σήμερα. Πολλοί εργοδότες απασχολούσαν το προσωπικό με ένα φιξαρισμένο μισθό στον οποίο θεωρούσαν ότι περιέχονται όλα τα παρεμφερή δικαιώματα των εργαζομένων. Δηλαδή μέσα σε ένα ποσό των 800-900 ευρώ περιλαμβάνονταν, κατά την αντίληψη των εργοδοτών, το δικαίωμα υπηρεσίας, η αποζημίωση των αργιών, το δεύτερο ρεπό της βδομάδας και καμιά φορά περιλάμβαναν και την ετήσια άδεια που αυτό ήταν και εντελώς παράνομο. Δυστυχώς το Υπουργείο Εργασίας σε κάποιο βαθμό δεχόταν αυτά τα συμβόλαια με τη δικαιολογία ότι από τη στιγμή που αποδεχόταν ο εργαζόμενος αυτή τη διευθέτηση δεν μπορούσαν να κάνουν οτιδήποτε. Είχαμε ασκήσει έντονη κριτική στο Υπουργείο Εργασίας για τη στάση που τηρούσε σε αυτά τα ζητήματα.

Τώρα, με τη ρύθμιση αυτή ο εργαζόμενος θα γνωρίζει το μισθό του που είναι κατοχυρωμένος νομικά και επειδή και τα άλλα παρεμφερή δικαιώματα τα έχουμε περιλάβει στο νόμο, αυτά θα είναι πρόσθετα αυτού του μισθού. Δεν μπορεί ο εργοδότης να ισχυριστεί ότι στο μισθό αυτό που προνοείται από το Υπουργικό διάταγμα, περιλαμβάνεται οποιονδήποτε άλλο ωφέλημα.

Επομένως το όφελος που θα προκύψει για τους εργαζόμενους είναι πολύ σημαντικό. Δηλαδή είναι πρόσθετες 52 μέρες τον χρόνο το δεύτερο ρεπό που θεωρείτο μέχρι σήμερα ότι περιλαμβανόταν μέσα στο μισθό. Είναι 15 αργίες που εάν τα εργαστεί ο υπάλληλος είναι επιπρόσθετα 15 μεροκάματα. Αυτά όλα θα έχουν ως αποτέλεσμα ο μέσος μισθός που θα πληρώνεται ο εργαζόμενος να είναι πολύ ψηλότερος από αυτόν που θα έπαιρνε και από αυτόν που φαινομενικά θα παίρνει με το διάταγμα διότι θα εξασφαλίσει και τα υπόλοιπα ωφελήματα.

Ταυτόχρονα υπάρχουν άλλες πρόνοιες της συμφωνίας που διέπουν και αυξήσεις μισθών και ωφελημάτων;

Ναι στις υφιστάμενες κλίμακες θα προστεθεί ένα 27,5% στο μισθό που αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το καταργούμενο δικαίωμα υπηρεσίας και αυτός θα θεωρείται ο νέος βασικός και τιμάριθμος πλέον. Προηγουμένως ήταν βασικός, τιμάριθμος και δικαίωμα υπηρεσίας. Τώρα θα πάει προς τα πάνω ο βασικός υφιστάμενος μισθός κατά 27,5% και θα αποτελεί βασικό μισθό πρόσληψης συν το εκάστοτε τιμαριθμικό επίδομα.

Να πούμε επίσης ότι θα προκύψει όφελος για τους εργαζόμενους με την έννοια ότι πλέον θα παίρνουν τα διάφορα ωφελήματα περιλαμβανομένης και της μονάδας που ενσωματώνεται. Για παράδειγμα η εισφορά του Ταμείου Προνοίας, το 5% που είναι συμφωνημένο, ήταν εισφορά πάνω στο βασικό και τιμάριθμο και εξαιρούνταν οι μονάδες. Τώρα θα είναι στο σύνολο του μισθού που αντιστοιχεί περίπου με 6,5% αντί 5% διότι αυξάνεται ο συνολικός μισθός επί του οποίου καταβάλλεται εισφορά.

Είναι αρκετά καλή για τους εργαζόμενους η συμφωνία. Πιστεύουμε ότι με αυτήν ανοίγουμε νέους δρόμους που κατοχυρώνουν το επάγγελμα σαν σύνολο.

Εδώ να πούμε ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν ότι ανεξάρτητα της θέσης που έχουν σήμερα και το πόσο εφαρμόζεται ή όχι η νομοθεσία ή η συλλογική σύμβαση, το κυρίαρχο είναι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εφαρμογής. Εκείνο που διασφαλίζεται με αυτές τις ρυθμίσεις είναι ότι οποιοσδήποτε μπει στο επάγγελμα είναι διασφαλισμένος ότι δεν θα τυγχάνει εκμετάλλευσης όπως προηγουμένως.

Πρέπει επίσης να πούμε ότι η ύπαρξη της νομικής ρύθμισης αυτών των δικαιωμάτων από μόνη της δεν διασφαλίζει απαραίτητα τον εργαζόμενο. Εκείνο που διασφαλίζει τον εργαζόμενο είναι η οργάνωση του και η συλλογική διεκδίκηση αυτών των δικαιωμάτων.