Συνεχίζεται η διεκδίκηση για τα δικαιώματα των συνταξιούχων

397

Κωστας Σκαρπάρης*

Το 2021 ήταν ακόμη μια δύσκολη χρονιά για τους συνταξιούχους λόγω και της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού. Η ΕΚΥΣΥ κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου συνέχισε τα έντονα διαβήματά της προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι.

Το Σεπτέμβριο πραγματοποίησε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και επαρχιακά συνέδρια των συνταξιούχων σε όλη την Κύπρο, τα οποία με υπομνήματά τους προς την Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Υγείας απαιτούν άμεση επίλυση των  χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν 

Μέχρι στιγμής η Υπουργός Εργασίας δεν καθόρισε συνάντηση την οποία ζήτησε επανειλημμένα η ΕΚΥΣΥ ενώ με τον Υπουργό Υγείας καθορίστηκε συνάντηση ωστόσο λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης με τον κορωνοϊό αναβλήθηκε και αναμένεται να καθοριστεί νέα συνάντηση τον Ιανουάριου του 2022.

Μέσα στον νέο χρόνο η ΕΚΥΣΥ θα επικεντρώσει την προσοχή της στην προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων και είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα που έχει στη διάθεσή της και με νέους αγώνες να επιδιώξει περαιτέρω πίεση προς την κυβέρνηση.

Στόχος της ΕΚΥΣΥ παραμένει και για το 2022 η επανάκτηση και η επαναφορά όλων των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν τη κρίση. Επίσης προτεραιότητα   μας είναι  η κατάργηση της μείωσης (πέναλτι) του 12% στις συντάξεις σε άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν  στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Η ΠΕΟ  και η ΕΚΥΣΥ έχοντας υπόψιν ότι μέχρι σήμερα υπάρχει άρνηση από πλευράς της  κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπ. Εργασίας για την  θετική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου αιτήματος, η οποία επαναλήφθηκε το Γενάρη του 2021 με επιστολή του  στην    ( ΕΚΥΣΥ) αλλά και σε πολλές συνεδρίες της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής η οποία ασχολήθηκε για το πρόβλημα αυτό πάρα πολλές φορές τα τελευταία  3 χρόνια, όπως είναι γνωστό  αναλάβαμε πρωτοβουλία και καλέσαμε σύσκεψη  όλων των οργανώσεων που εκπροσωπούν μισθωτούς εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες, μικρομεσαίους, νέους και νέες, γυναίκες και γενικά όλο το φάσμα των ασφαλισμένων στο ΤΚΑ ,και στη συνέχεια  έγινε μεγάλη  κινητοποίηση  με  συμμετοχή 15 οργανώσεων τον Απρίλη,  έξω από το Προεδρικό Μέγαρο    και δόθηκε υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Απάντηση  δεν πήραμε, ωστόσο επιτέλους άρχισε ένας διάλογος μέσω του Εργατικού Συμβουλευτικού σώματος   και  για άλλα  προβλήματα  όπως ο κατώτατος μισθός κ.α.

ΠΕΟ και  ΕΚΥΣΥ είμαι βέβαιος ότι   θα κάνουν  ότι είναι δυνατό για να πέτυχουμε τον στόχο μας για κατάργηση του πέναλτι 12% και να αρθεί αυτό το άδικο μέτρο που μας επιβλήθηκε από την Τρόικα με άλλα δεδομένα και έχει σαν αποτέλεσμα , συνταξιούχοι με πάνω από 33.5 μέχρι και 47ή 49 χρόνια εργασίας να τιμωρούνται μόνιμα με μείωση της σύνταξης τους κατά 12%.

Στις προτεραιότητες μας  είναι και η   επαναφορά των εισοδηματικών κριτηρίων και του ύψους του ποσού που ίσχυαν το 2012 σε ότι αφορά τους δικαιούχους του πασχαλινού επιδόματος, η επαναφορά του επιδόματος μάνας στο ύψος που ήταν πριν, η επαναφορά του δικαιώματος δωρεάν μεταφοράς σε όλους τους συνταξιούχους και η βελτίωση των δικαιωμάτων από την κοινωνική κάρτα.
Ταυτόχρονα, το θέμα της αποπληρωμής του μεγάλου χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η δημιουργία πραγματικού αποθεματικού του Ταμείου, είναι εξαιρετικής σημασίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του και της δυνατότητας να ανταποκρίνεται στο ρόλο του και τονίζει την ανάγκη άμεσα να γίνει προγραμματισμός για την σταδιακή αποπληρωμή του.
Την ίδια στιγμή θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας ώστε να πάρουν σύνταξη χηρείας όλοι οι  άντρες χήροι, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και ιδιαίτερα από το κόστος στα φάρμακα, να επισπευστεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και να επιλυθεί το πρόβλημα με την επικοινωνία με τις πιο πάνω υπηρεσίες του Υπ. Εργασίας. Λόγω των  αδικαιολόγητα πολύ  μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρείτε στην εξέταση των αιτήσεων μερικές χιλιάδες συνταξιούχων και χαμηλοσυνταξιούχων δυστυχώς θα περάσουν τις γιορτές χωρίς κανένα εισόδημα ,για αυτό καθίσταται πολύ αναγκαίο η κυβέρνηση χωρίς άλλη καθυστέρηση να επιλύσει το πρόβλημα .

Ως ΕΚΥΣΥ ζητούμε ακόμη άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για έλεγχο των τιμών και παραχώρηση αντισταθμιστικών παροχών προς τους συνταξιούχους για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ακρίβεια η οποία έχει γονατίσει τα νοικοκυριά των συνταξιούχων.

Ως Κυπριακή κοινωνία έχουμε υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους αυτούς,  οι οποίοι με τους αγώνες τους άλλαξαν ριζικά τη ζωή στην  χώρα μας. Πολλαπλή ακόμη υποχρέωση έχουμε όχι μόνο για τη συνεχιζόμενη προσφορά τους, αλλά και για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας απέναντι σε μια ομάδα πολιτών που καθίστανται εκ των πραγμάτων όλο και πιο αδύναμοι  γι’ αυτό και οφείλουμε να μεριμνούμε για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Γ.Γ.ΕΚΥΣΥ