Ημερολόγιο εργατικών και κοινωνικών γεγονότων 2021

465

Της Άντρης Μιχαήλ

Το 2021 ήταν χωρίς αμφιβολία ακόμα μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για ολόκληρο τον πλανήτη αφού η πανδημία του κορωνοϊού είναι ακόμα εδώ και επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2021 ο κορωνοϊός τα δύο τελευταία χρόνια προσέβαλε 276.614.548 και τα 5.385.797 πέθαναν από αυτόν. Το 2021 βέβαια σημαδεύτηκε και από την κυκλοφορία των εμβολίων κατά της νόσου αφού στις αρχές του έτους ξεκίνησαν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Πέραν όμως της πανδημίας, η οποία ομολογουμένως σημάδεψε κάθε πτυχή της χρονιάς που πέρασε, το 2021 είχαμε να αντιμετωπίσουμε κι άλλες προκλήσεις. Άλλωστε, για το Συνδικαλιστικό Κίνημα της ΠΕΟ οι αγώνες δεν σταματούν ποτέ αφού στόχος είναι η δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.

Ας δούμε λοιπόν τα κυριότερα γεγονότα, εργατικά και μη που σημάδεψαν την περσινή χρονιά:

1.1.2021: Αμετάβλητη η ΑΤΑ από 1η Ιανουαρίου 2021 εξαιτίας του ότι κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020 ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ήταν αρνητικός.

01.2021: Η Πύλη εμβολιασμού για τον COVID-19 παρουσιάστηκε από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και το Υπουργείο Υγείας. 

5.1.2021: Ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός της πρώτης κατηγορίας που αφορά τους διαμένοντες και τους επαγγελματίες σε οίκους ευγηρίας, καθώς και στους επαγγελματίες υγείας σε νοσηλευτήρια με ασθενείς COVID-19, σε όλες τις ΜΕΘ, ΤΑΕΠ.

6.1.2021: Άρχισε η εγγραφή στο σύστημα της 2ης ομάδας πληθυσμού για εμβολιασμό, η οποία αφορά άτομα από 80 ετών και άνω.

6.1.2021: Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο Παραλίμνι όταν 32χρονος ελαιοχρωματιστής τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ εργαζόταν σε ανεγειρόμενη κατοικία.

10.1.2021: Σε κατάσταση lockdown για τρεις εβδομάδες ξανά η Κύπρος αφού η κυβέρνηση, ενώ γνώριζε ότι υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να ζήσουμε ένα δεύτερο ισχυρότερο κύμα της πανδημίας, δεν έλαβε έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα.

21.1.2021: Σε εργατικό ατύχημα στη Λευκωσία έχασε τη ζωή του ο 66χρονος Ευστάθιος Παντελή Χατζηαλεξάνδρου, από τα Ανάγεια ο οποίος ενώ βρισκόταν σε μεταλλική εξωτερική σκάλα διώροφης οικίας στoν Στρόβολο για επιδιόρθωση ντεπόζιτου έπεσε στο έδαφος.

25.1.2021: Η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ τοποθετείται δημόσια με ανακοίνωσή της τονίζοντας την αδήριτη ανάγκη προστασίας των θυμάτων από τους θεσμοθετημένους φορείς και της ανάγκης πρόληψης του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. Η Κλαδική της ΣΗΔΗΚΕΚ απαιτεί την καθιέρωση Κώδικα πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων σε κάθε χώρο εργασίας καλλιτεχνικής δραστηριότητας και ζητά όπως γίνει μέρος της Συλλογικής Σύμβασης. Ήδη για το θέμα αυτό ο ΘΟΚ έχει εκφράσει την ετοιμότητα να μπει σε συζήτηση με στόχο να υιοθέτηση του Κώδικα.

26.1.2021: Υπογράφηκε στις 26 Ιανουαρίου η Συλλογική Σύμβαση μεταξύ των Συντεχνιών ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και της αντίστοιχης της ΣΕΚ και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Η Σύμβαση είναι διετούς διάρκειας και αφορά τους Γυμναστές του προγράμματος «Αθλητισμός Για Όλους» (ΑΓΟ), της Εθνικής Φρουράς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

01.2021: Επεισόδια στην Πουρνάρα από πρόσφυγες που ζουν σε άθλιες συνθήκες.

01.2021: Ανανέωση των Συμβάσεων των εργαζομένων στις εταιρείες «ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ ΛΤΔ» και «ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ ΚΕΜΙΚΑΛΣ» στη Λευκωσία και «LCA DOMIKI» από τις Συντεχνίες ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ και την αντίστοιχη της ΣΕΚ.

01.2021: Υπογράφηκε η Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων στην «MEDOCHEMIE» μεταξύ της εταιρείας και των Συντεχνιών Σ.Ε.Β.Ε.Τ.Τ.Υ.Κ. Π.Ε.Ο. και της αντίστοιχης της ΣΕΚ. Η Σύμβαση αφορά περισσότερους από 800 εργαζόμενους.

01.2021: Μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) καταδεικνύει πως το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού χάθηκαν 255 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Αυτή είναι η πιο σοβαρή κρίση για τον κόσμο της εργασίας από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

01.2021: Επιστολή προς την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ απέστειλε ο Σύνδεσμος Τουρκοκύπριων εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές καταγγέλλοντας τις αποφάσεις της λεγόμενης κυβέρνησης των κατεχομένων η οποία με πρόσχημα την πανδημία τους απαγορεύει να μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές για να εργαστούν.

01.2021: Η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ξεκίνησε εκστρατεία με σύνθημα “Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ σε ασφυξία – we can’t breath” ενάντια στις απαράδεκτες πολιτικές που αντιμετωπίζουν τον πολιτισμό ως κλοτσοσκούφι. Ο Κλάδος αυτός πλήγηκε τα μέγιστα από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.

02.2021: Στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η Κύπρος έχει δαπανήσει λιγότερα από τα μισά του μέσου ευρωπαϊκού όρου στην υγεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

1.2.2021: Αποκλιμακώνονται σταδιακά τα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης του κορωνοϊού που επιβλήθηκαν από τις 10 Ιανουαρίου και έθεσαν τη χώρα σε ένα νέο lockdown εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης να λάβει έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα αποφυγής του.

2.2.2021: Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα είχε ένας βιοπαλαιστής υπάλληλος του Δήμου Πάφου στην υπηρεσία περισυλλογής σκυβάλων.

6.2.2021: Σε καραντίνα τίθενται για 72 ώρες όσοι φτάνουν στην Κύπρο από χώρες των Κατηγοριών Α και Β και υποχρεούνται σε εργαστηριακό έλεγχο PCR 72 ώρες μετά την άφιξη τους.

8.2.2021: Περαιτέρω άρση των μέτρων με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους να επιστρέφουν στις δουλειές τους με προσκόμιση αρνητικού rapid test το οποίο θα έχει ισχύ επτά ημερών. Επαναλειτουργούν τα δημοτικά σχολεία, το λιανικό εμπόριο, τα πρακτορεία τυχερών παιγνίων, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και αυξάνεται ο αριθμός για επισκέψεις σε οικείες στα τέσσερα άτομα.

10.2.2021: Εκλέγηκε ομόφωνα, χωρίς ανθυποψήφιο, νέος Επαρχιακός Γραμματέας του Τμηματικού Συμβουλίου ΠΕΟ Αμμοχώστου ο Πανίκος Ιεράρχης.

11.2.2021: Το Δ.Σ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ προχώρησε στην σύσταση εξειδικευμένης Επιτροπής Δεοντολογίας και Στήριξης των Καλλιτεχνών η οποία σε διαρκή βάση μελετά και επεξεργάζεται τα θέματα παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο.

17.2.2021: Η ΠΕΟ με έντονο τρόπο καταδικάζει συμπεριφορές σεξουαλικής παρενόχλησης σε όποιο χώρο και αν εκδηλώνονται και εκφράζει ικανοποίηση που επιτέλους τα θύματα βρίσκουν την δύναμη και προβαίνουν σε καταγγελίες.

24.2.2021: Νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα σε κατάστημα πώλησης και επισκευής ψυγείων στην Πάφο που είχε σαν αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό ενός εργαζόμενου 21 ετών.

24.2.2021: Συνάντηση των Συντεχνιών ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ και της αντίστοιχης της ΣΕΚ με τη διευθύντρια της μεσολαβητικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας στην οποία συζητήθηκε το πρόβλημα που προέκυψε με την μη καταβολή του 13ου μισθού στους ξενοδοχοϋπάλληλους για το 2020 και δήλωσαν την ετοιμότητά τους να τον διεκδικήσουν δυναμικά.

25.2.2021: Εκλέγηκε νέος Επαρχιακός Γραμματέας του Τμηματικού Συμβουλίου ΠΕΟ Λάρνακας ο Γιώργος Ιουλιανός. 

26.2.2021: Συντονισμό στις ενέργειές τους αποφάσισαν οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ, η αντίστοιχη της ΣΕΚ, η ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ στο ζήτημα των εκπαιδευτικών στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας.

1.3.2021: Ξεκινά η Παγκύπρια εκστρατεία του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ για την 8η του Μάρτη. Κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας για την 8η του Μάρτη 2021 ήταν «Μένουμε οργανωμένες, μένουμε δυνατές γιατί ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός».

1.3.2021: Εντάσσονται οι Λογοπαθολόγοι στο ΓεΣΥ, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της Β’ φάσης του Συστήματος. Λίγους μήνες προηγουμένως, το ΓεΣΥ είχε ήδη προσθέσει στους καταλόγους του και τις υπηρεσίες άλλων επαγγελματιών υγείας, νοσηλευτών συμπεριλαμβανομένων των Εργοθεραπευτών, των Φυσιοθεραπευτών, των Κλινικών Διαιτολόγων, , των Νοσηλευτών Γενικής Νοσηλευτικής και των Κλινικών Ψυχολόγων.

4.3.2021: Νέο εργατικό ατύχημα στο οποίο τραυματίστηκε σοβαρά 22χρονος στην περιοχή της Μονής στη Λεμεσό όταν πλαστικό μέρος της οροφής ανεγειρόμενης αποθήκης όπου βρισκόταν και εργαζόταν υποχώρησε με αποτέλεσμα ο νεαρός να πέσει στο έδαφος από ύψος 9 μέτρων περίπου.

6.3.2021: Μεγαλειώδη πορεία προς το Προεδρικό πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ και της ΠΟΓΟ και με τη συμμετοχή πολλών άλλων οργανώσεων. Κύριο σύνθημα «Τέρμα στις διακρίσεις – Ισότητα τώρα».

8.3.2021: Η ΕΚΥΣΥ πραγματοποίησε εκδήλωση στο πολυδύναμο κέντρο Στροβόλου τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα για τη Γυναίκα και εκφράζοντας την απέραντη εκτίμηση της Οργάνωσης προς τις συνταξιούχους για τους πολλαπλούς ρόλους που έχουν επιτελέσει κατά τη διάρκεια της δύσκολης διαδρομής που έχουν διανύσει.

8.3.2021: Το μήνυμα της 8ης του Μάρτη έστειλαν στις εργαζόμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας οι ηγεσίες του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ.

8-9.3.2021: Διήμερη απεργία των εργαζομένων στην εταιρεία Lois Builders διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους αφού η εταιρεία χρωστούσε μισθούς και ωφελήματα μέχρι και έξι μηνών ενώ όφειλε εισφορές στο Ταμείο Προνοίας μέχρι και δύο χρόνων. Η απεργία έληξε μετά από τη μεσολάβηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας.

5.3.2021: Συνάντηση Συντεχνιών με ΟΚΥΠΥ μετά την εξαγγελία από το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό των μελών της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ προειδοποιητικής στάσης εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία λόγω της παραβίασης όρων απασχόλησης και άνισης μεταχείρισης.

10.3.2021: Πολύ σοβαρό εργατικό ατύχημα στην Πάφο όταν εργαζόμενος έπεσε στο κενό ενώ επιδιόρθωνε ανελκυστήρα του οποίου υποχώρησε το πάτωμα.

11.3.2021: Εκλέγεται νέος Επαρχιακός Γραμματέας του Τμήματος Λεμεσού της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ ο Γιώργος Χριστοδούλου.

11.3.2021: Την κάθετη διαφωνία τους εκφράζουν οι Συντεχνίες ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ και η αντίστοιχη της ΣΕΚ με την πρόθεση της εταιρείας DP World Limassol LTD που δραστηριοποιείται στο λιμάνι να προχωρήσει σε απολύσεις.

11.3.2021: Αυθόρμητη εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου Πάφου καταγγέλλοντας περιστατικά εκφοβισμού και προσβλητικής συμπεριφοράς από το Δήμαρχο Φαίδωνα Φαίδωνος. Αφορμή για την στάση εργασίας στάθηκε η καταγγελία Ανώτερης Λειτουργού για φραστική επίθεση από το Δήμαρχο ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη λειτουργός κατήγγειλε ξανά τον Δήμαρχο για παρόμοια συμπεριφορά.

15.3.2021: Η ΠΕΟ εκδίδει διακήρυξη για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτών τονίζοντας την ευθύνη της κυβέρνησης να βάλει φρένο στο κύμα αυξήσεων που πλήττει τα νοικοκυριά των εργαζομένων.

16.3.2021: Αυθόρμητη στάση εργασίας των εργαζομένων στην DP World εξαιτίας της μονομερούς απόφασης της εταιρείας να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού.

16.3.2021: Μερικό άνοιγμα της εστίασης και των καφέ. Κλειστά παραμένουν τα Γυμνάσια σε όλη την χώρα, ενώ κλείνουν όλα τα σχολεία της επαρχίας Λεμεσού.

19.3.2021: Παρουσίαση της Έκθεσης του ΙΝΕΚ ΠΕΟ για την Οικονομία και την Απασχόλησης 2020 στην οποία καταδεικνύεται πως οι εργαζόμενοι είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση εξαιτίας της οικονομικοκοινωνικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία και η υγειονομική κρίση εδώ και ένα χρόνο.

21.3.2021: Μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε για την Διεθνή Ημέρα Δράσης Ενάντια στο Ρατσισμό και τον Φασισμό έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών και πορεία προς την Πλατεία Ελευθερίας. Οι οργανώσεις που διοργάνωσαν την εκδήλωση, ανάμεσά τους και η ΠΕΟ, με τίτλο «Όχι στα συρματοπλέγματα της Ντροπής» σε κοινή τους διακήρυξη ενώνουν τη φωνή τους με χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο που πραγματοποιούν εκδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας και αντίστασης ενάντια στον Ρατσισμό.

22.3.2021: Πλατιά σύσκεψη με πρωτοβουλία της ΠΕΟ και της ΕΚΥΣΥ στην οποία αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μαζικής κινητοποίησης για διεκδίκηση της κατάργησης του ισοπεδωτικού πέναλτι του 12% στις συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την επαναφορά του δικαιώματος για πλήρη σύνταξη, κάτω από τις υφιστάμενες προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος, στο 63ο έτος της ηλικίας τους. Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν Συνδικαλιστικές και Κοινωνικές Οργανώσεις συστάθηκε η «Ομάδα Πρωτοβουλίας για Κατάργηση του 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στα 63».

22.3.2021: Συνεδρία Γενικού Συμβουλίου ΠΕΟ στην οποία συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στα εργασιακά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα. Στη συνεδρία καθορίστηκαν και οι βασικές προτεραιότητες της ΠΕΟ.

22.3.2021: Υπογράφηκε η ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ της ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ, της αντίστοιχης Συντεχνίας της ΣΕΚ και της διεύθυνσης της εταιρείας ΚΕΑΝ. Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών επήλθε μετά από τη μεσολάβηση του αρμόδιου Τμήματος του Υπουργείου Εργασίας.

2.4.2021: Δημοσιογραφική διάσκεψη των Οργανώσεων που αποτελούν την «Ομάδα Πρωτοβουλίας για Κατάργηση του 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στα 63», η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία της ΠΕΟ. Εξήγγειλαν μαζική κινητοποίηση για διεκδίκηση της κατάργησης του ισοπεδωτικού πέναλτι του 12% στις συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την επαναφορά του δικαιώματος για πλήρη σύνταξη, κάτω από τις υφιστάμενες προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος, στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

2.4.2021: Συνεχίζεται η άρση των μέτρων για τη διασπορά της πανδημίας με την επαναλειτουργία με τη φυσική παρουσία των μαθητών των δημοτικών σχολείων της επαρχίας Λεμεσού και των Γυμνασίων Παγκύπρια με την προσκόμιση αρνητικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου. Αυξάνεται ο αριθμός ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας στα ιδιωτικά φροντιστήρια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιτρέπεται η διεξαγωγή ατομικών αθλημάτων σε υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις.

7.4.2021: Παγκύπρια προειδοποιητική δίωρη στάση εργασίας του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού στα δημόσια νοσηλευτήρια αφού ο ΟΚΥπΥ δεν εφαρμόζει και παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση τη συμφωνία για τους κανονισμούς και όρους απασχόλησης των ωρομισθίων στα δημόσια Νοσηλευτήρια.

11.4.2021: Τιμήθηκε η μνήμη των Καβάζογλου και Μισιαούλη με την καθιερωμένη πορεία από το Πέρα Χωριό, η οποία κατέληξε έξω από το οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων Ιδαλίου.

13.4.2021: Σοβαρός τραυματισμός εργάτη σε νέο εργατικό ατύχημα όταν έπεσε από ύψος πέντε μέτρων ενώ μπογιάτιζε διαμέρισμα.

14.4.2021: Η Επαρχιακή Επιτροπή της ΣΕΜΜΗΚ ΠΕΟ Λεμεσού εξέλεξε τη Χαρούλα Οικονομίδου Σόλου στη θέση της νέας Επαρχιακής Γραμματέως.

17.4.2021: Η «Ομάδα Πρωτοβουλίας για Κατάργηση του 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στα 63» έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Η Ομάδα Πρωτοβουλίας παρέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις της.

22.4.2021: Εκατοντάδες πακέτα αλληλεγγύης δόθηκαν από το Λαϊκό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη ενόψει των εορτών του Πάσχα.

04.2021: Το Λαϊκό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Λεμεσού εν όψει των γιορτών του Πάσχα στήριξε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

23.4.2021: Η ΠΕΟ Πάφου πραγματοποιεί Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση.

24.4.2021: Κινητοποιήσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις οποίες συμμετείχε και η ΠΕΟ. Οι πορείες ξεκίνησαν και από τις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής, με σημείο συνάντησης ένθεν κι ένθεν του ενετικού τείχους στο χώρο παρά την πύλη Πάφου. Οι «Αρχές» στα κατεχόμενα δεν επέτρεψαν στους Τουρκοκύπριους να φτάσουν στη πύλη Πάφου και ως εκ τούτου μαζεύτηκαν στην πλατεία Ινονού. Οι δύο πορείες διεξήχθησαν με συνθήματα ενάντια στη διχοτόμηση και υπέρ της Ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού αφού η άτυπη πενταμερής διάσκεψη στη Γενεύη ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.

26.4.2021: Ανανεώθηκε η Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων στον  Αντικαρκινικό  Σύνδεσμο Κύπρου.

26.4.2021: Σε ισχύ το τρίτο καθολικό lock down στην Κύπρο το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Μαΐου. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε στη λήψη νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων με στόχο την μερική αναχαίτιση της αυξανόμενης μετάδοσης του SARS-CoV-2.

28.4.2021: Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία: Η ΠΕΟ καλεί όλους τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα για τερματισμό της μάστιγας των εργατικών ατυχημάτων.

1.5.2021: Με σύνθημα «Μένουμε δυνατοί-Υπερασπιζόμαστε-Διεκδικούμε» η ΠΕΟ τίμησε και φέτος διαδικτυακά και όχι με παρελάσεις στους δρόμους, την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, λόγω του τρίτου Lock Down. Οι εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά ξεκίνησαν με συμβολική εκδήλωση στην οποία κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των αφανών ηρώων της εργατικής τάξης. Στην εκδήλωση απηύθυνε ομιλία ο Γ.Γ. της ΠΕΟ και χαιρέτισαν ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος της Ντεβ-ις. Στη συνέχεια ακολούθησε διαδικτυακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα ανάλογο της επετείου.

05.2021: Επιστολές προς τους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας απέστειλε η ΠΕΟ υποβάλλοντας την εισήγηση όπως δίνονται διευκολύνσεις στους εργαζόμενους για να μπορούν να απουσιάσουν από την εργασία τους για να εμβολιαστούν χωρίς να τους γίνεται αποκοπή μισθού.

 05.2021: Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά της COVID-19. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στις μέχρι τώρα έντονες αντιπαραθέσεις κατά διαστήματα μεταξύ της βρετανοσουηδικής εταιρείας και της Ε.Ε. που ξεκίνησε από όταν η AstraZeneca φάνηκε να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις αρχικές της δεσμεύσεις για παραδόσεις των εμβολίων.

9.5.2021: Η ΠΕΟ απευθύνει χαιρετισμό σε όλες τις μάνες με την ευκαιρία της Γιορτής της Μάνας.

11.5.2021: Σε επ΄ αόριστο απεργία κατήλθαν όλοι οι εκπαιδευτικοί των Απογευματινών και Βραδινών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΑΝ (Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, Μουσικά Σχολεία, Προπαρασκευαστική Μαθητεία, Βραδινά Τεχνικών Σχολών, κλπ) μετά από την εξάντληση του χρονικού περιθωρίου που δόθηκε για να τοποθετηθεί η κυβέρνηση στα όσα έχουν συζητηθεί μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για την κατάργηση του καθεστώτος απασχόλησης της αγοράς υπηρεσιών στα απογευματινά και βραδινά εκπαιδευτικά προγράμματα του ΥΠΠΑΝ και την επαναφορά σε μισθωτή απασχόληση.

14.5.2021: Χιλιάδες εκπαιδευτικοί συμμετέχουν μαζικά σε νέα κινητοποίηση αυτή τη φορά με αυτοκινητοπομπή από το ΓΣΠ και πορεία προς το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Οικονομικών με κατάληξη στο Προεδρικό και επίδοση ψηφίσματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

17.5.2021: Νέες χαλαρώσεις για την καθημερινότητά μας αφού επεκτείνεται το ωράριο απαγόρευσης μετακίνησης από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Επίσης, η χρήση του SafePass παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους αυξημένης συνάθροισης.

20.5.2021:  Η Κύπρος συγκλονίζεται από το σοβαρό εργατικό ατύχημα που έγινε σε υποσταθμό της ΑΗΚ στα Λατσιά όταν ξέσπασε φωτιά μετά από έκρηξη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν κρίσιμα δύο εργάτες.

Οι δύο εργάτες της ΑΗΚ μεταφέρθηκαν στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας και στη συνέχεια στο εξωτερικό για νοσηλεία αφού φέρουν εξαιρετικά σοβαρά εγκαύματα. Το ατύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης.

20.5.2021: Ακόμη ένα εξαιρετικά σοβαρό εργατικό ατύχημα στην επαρχία Λευκωσίας όταν εργάτης που εργαζόταν σε εσωτερικό χώρο εργοταξίου έπεσε στο έδαφος από ύψος τριών μέτρων.

20.5.2021: Υπογραφή της Συμφωνίας Πλαισίου για το συνταξιοδοτικό μεταξύ κυβέρνησης και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων του δημόσιου τομέα. Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχτεί τη δημιουργία τετελεσμένων σε τόσο σοβαρά ζητήματα και θα αντιδράσει αν επιχειρηθεί να επιβληθούν αποφάσεις χωρίς προηγουμένως να υπάρχει συμφωνία με τους εργαζόμενους που επηρεάζονται.

24.5.2021: Οι εκπαιδευτικοί στα Απογευματινά και Βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα την απεργία τους διεκδικώντας επαναφορά τους σε καθεστώς μισθωτού. Ιδρύεται ταμείο αλληλεγγύης για την στήριξη του αγώνα τους.

25.5.2021: Θανατηφόρο δυστύχημα αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς σε προγραμματισμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα. 

27.5.2021: Οι εκπαιδευτικοί με κύριο σύνθημα «Αγώνας-Αγώνας Διαρκείας» πραγματοποιούν νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο την ώρα που συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο.

27.5.2021: Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τον κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID το οποίο θα εκδοθεί από τις εθνικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή.

30.5.2021: Πραγματοποιούνται οι Βουλευτικές εκλογές οι οποίες χαρακτηρίστηκα από μαζική αποχή. Στην νέα Βουλή συμμετέχουν επτά κόμματα.

05.2021: Ανανεώθηκε η Συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στην εταιρεία DELORBIS PHARMACEUTICALS LTD μετά από μεσολαβητική πρόταση από το Υπουργείο Εργασίας.

1.6.2021: Το ΓΕΣΥ μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις συμπλήρωσε δύο χρόνια από την εφαρμογή του. Ήδη στα δύο αυτά χρόνια έχει αποδείξει στην πράξη γιατί δικαίως αποκαλείται η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, ενώ και η συμβολή του στην αντιμετώπισή της πανδημίας είναι καίρια.

1.6.2021: Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού και η ΕΚΥΣΥ Καϊμακλίου επισκέφθηκε τον παιδικό και βρεφοκομικό σταθμό Καϊμακλίου.

3.6.2021: Ξεκίνησε τις εργασίες της η 109η Σύνοδος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). Είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση της που πραγματοποιείται η Σύνοδος μέσω διαδικτύου εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπισή της. Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί στις 19 Ιουνίου.

4.6.2021: Πραγματοποιείται καλλιτεχνική εκδήλωσης στο προαύλιο του σχολείου Φανερωμένης στη Λευκωσία για στήριξη του αγώνα των εκπαιδευτικών στα Απογευματινά και Βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας.

5.6.2021: Νέο τραγικό εργατικό ατύχημα στο οποίο έχασε την ζωή του εργάτης σε φάρμα στο Δάλι όταν κατά τη διάρκεια της εργασίας του δέχτηκε επίθεση από ταύρο.

7.6.2021: Η ΠΕΟ στηρίζει τον αγώνα των νοσηλευτών που υποχρεώθηκαν να κατέλθουν σε απεργία εξαιτίας της αυταρχικής και αντισυνδικαλιστικής στάσης του Υπουργείου Υγείας, το οποίο επιχειρεί να μετατρέψει την συνδικαλιστική δράση σε πειθαρχικό και ενδεχόμενα και σε ποινικό παράπτωμα.

7.6.2021: Πραγματοποιήθηκε στις 7, 8, 9, 14 και 15 Ιουνίου με επιτυχία η Συνδικαλιστική Σχολή της ΠΕΟ στα Αναπαυτήρια της ΠΕΟ στα Περβόλια.

10.6.2021: Κινητοποίηση έξω από το Συνεδριακό Κέντρο λίγο πριν την πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, πραγματοποιούν οι εκπαιδευτικοί των απογευματινών και βραδινών προγραμμάτων.

10.6.2021: Τέλος στην νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στα πλαίσια των χαλαρώσεων των μέτρων που λήφθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, λόγω της καλής επιδημιολογικής εικόνας.

11.6.2021: Νέο εργατικό ατύχημα στον κλάδο των οικοδομών με τον τραυματισμό εργαζόμενου που έπεσε από ύψος 2 μέτρων.

16.6.2021: Έκτη εβδομάδα κινητοποιήσεων για τους εκπαιδευτικούς. Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

16.6.2021: Κινητοποίηση του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ με τη συμμετοχή και της ΠΕΟ εξαιτίας της απόφασης της Νομικής Υπηρεσίας για μη δίωξη των 15 αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση των επτά γυναικών θυμάτων του κατά συρροή δολοφόνου Μεταξά, κατηγορούμενοι για παραμέληση καθήκοντος.

22.6.2021: Έχασε δυστυχώς τη μάχη ο ένας εκ των δύο εργαζομένων στην ΑΗΚ που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την έκρηξη που σημειώθηκε στον υποσταθμό στα Λατσιά στις 20 Μαΐου.

24.6.2021: Η ΠΕΟ εκφράζει την στήριξη και την αλληλεγγύη της με τα Τουρκοκυπριακά συνδικάτα, που για άλλη μια φορά διαμαρτύρονται για τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της τουρκοκυπριακής διοίκησης.

25.6.2021: Τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Η ΠΕΟ καταγγέλλει το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να είναι θεατής και στην νέα κούρσα αυξήσεων με το οποίο βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι οι καταναλωτές.

06.2021: Ανανεώθηκε η Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων στην εταιρεία «REMEDICA».

06.2021: Ανανεώθηκε η Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων στην εταιρεία «Lordos United Plastics Public Ltd».

06.2021: Ανανεώθηκε η Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων στην εταιρεία Larnaca Public Transport (LPT).

06.2021: Μετά από σειρά συναντήσεων μεταξύ των Συντεχνιών ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ Λάρνακας και της αντίστοιχης της ΣΕΚ Λάρνακας και της εταιρείας ΣΥΝΕΡΓΚΑΖ ΛΤΔ σε σχέση με τη μεταβίβαση του προσωπικού στις νέες εγκαταστάσεις στην περιοχή Βασιλικού, η εταιρεία αποφάσισε τη μεταφορά όλου του προσωπικού της στη νέα κοινοπραξία VLPG PLANT LTD με τους ίδιους όρους εργασίας και ωφελήματα όπως αυτοί περιλαμβάνονται στη Συλλογική Σύμβαση.   

06.2021: Ανανεώθηκε η Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων στην εταιρεία Exxon Mobil Cyprus Ltd.

06.2021: Ανανεώθηκαν οι Συλλογικές Συμβάσεις των εργαζομένων στις εταιρείες COCA COLA HBC CYPRUS LTD,  A&P (Andreou and Paraskevaides) ENTERPRISES LTD και Γαλακτοκομείο ΑΔΕΛΦΟΙ ΛΑΝΙΤΗ ΛΤΔ.

2-4.7.2021: Πραγματοποιήθηκε το 23ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ, το οποίο εξέλεξε την νέα Κεντρική Επιτροπή και τον νέο Γενικό Γραμματέα του κόμματος Στέφανο Στεφάνου.

3.7.2021: Η πρωτοφανής πύρινη λαίλαπα στην ορεινή Λεμεσό και Λάρνακα οδήγησε σε φρικτό θάνατο τέσσερις εργάτες που ήρθαν από την Αίγυπτο για να εργαστούν και να στηρίξουν τις οικογένειές τους και άφησε πίσω της χιλιόμετρα καμένης γης, ξεσπίτωμα και πόνο.

5.7.2021: Επαναλειτουργεί η Παιδική Κατασκήνωση του Γραφείου Εργατικής Νεολαίας της ΠΕΟ και τα Αναπαυτήρια της ΠΕΟ στα Περβόλια γέμισαν με χαρούμενες παιδικές φωνές.

5.7.2021: Η ΠΕΟ ζητά διερεύνηση του θανάτου των τεσσάρων εποχικών εργατών που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά που ξέσπασε στην ορεινή Λεμεσό και Λάρνακα και στήριξη των οικογενειών τους. Όπως τονίζει με επιστολή που απέστειλε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ στην Υπουργό Εργασίας, η μεγαλύτερη και ανεπανόρθωτη ζημιά της πυρκαγιάς ήταν ο θάνατος των τεσσάρων εποχικών εργατών, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα. Καλεί την Υπουργό να απαντήσει στα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν σε ότι αφορά το καθεστώς εργοδότησης, τις συνθήκες εργασίας και τις πιθανές ευθύνες που προκύπτουν για τους χειρισμούς που αφορούσαν την ασφάλεια και την υγεία τους ως εργαζόμενοι. Επίσης, πρέπει να φροντίσει για την μεταφορά των σορών στις οικογένειες τους και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των οικογενειών τους αφού έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια της εργασίας τους και να φροντίσει για την παροχή στήριξης στις οικογένειες τους.

9.7.2021: Ραγδαία είναι η εξάπλωση της covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα.

15.7.2021: Ολοκληρώνεται με επιτυχία η Παιδική Κατασκήνωση του Γραφείου Εργατικής Νεολαίας της ΠΕΟ που πραγματοποιήθηκε σε δύο περιόδους φέτος, λόγω της πανδημίας.

16.7.2021:Νέα έκτακτα πιο αυστηρά μέτρα αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση μετά την έκρηξη κρουσμάτων με αυστηρότερους ελέγχους των Safe Pass.

17.7.2021: Επαναφορά/αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία, στις ειδικότητες που καλύπτονται από την Συλλογική Σύμβαση, ανακοινώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Συντεχνίας Οικοδόμων, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών  Κύπρου ΠΕΟ. Η επαναφορά/αύξηση γίνεται στη βάση της συμφωνία που υπήρξε μεταξύ των Συντεχνιών Οικοδόμων και της Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών.

20.7.2021: Ολοκληρώνεται η δεύτερη ομάδα της Συνδικαλιστικής Σχολής για τα επαγγελματικά στελέχη της ΠΕΟ.

22.7.2021: Συνεδρία Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος με θέματα τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, τον κατώτατο μισθό, τον εκσυγχρονισμός της στρατηγικής απασχόλησης ξένων εργατών, τον περί δημόσιας απασχόλησης Νόμος, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα Σχέδια κατάρτισης και πρόσληψης ανέργων, τα σχέδια επιδότησης covid και το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας «ΕΡΓΑΝΗ».

23.7.2021: Το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπάλληλων ΠΕΟ παρουσίασε σε δημοσιογραφική διάσκεψη τα αποτελέσματα της μελέτης με θέμα «Χαρτογράφηση Υπηρεσιών Κοινωνικής Εργασίας και Μέριμνας στην Κύπρο: Διαθεσιμότητα, Προκλήσεις και Προοπτικές.  Φάση Α’: Παιδοκομικοί Σταθμοί και Κέντρα Προστασίας και Φροντίδας Παιδιών» που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου-ΙΝΕΚ ΠΕΟ.

30.7.2021: Η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, της οποίας ο Γραμματέας είναι μέλος του Δ.Σ. του ΑΞΙΚ καταγγέλλει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για υπαγωγή του Ινστιτούτου στο ΤΕΠΑΚ αναφέροντας πως οι ενέργειες της κυβέρνησης και του Υπουργείου είναι παράτυπες, προσβλητικές και απαξιωτικές.

1.8.2021: Τέλος τα δωρεάν rapid test αποφάσισε η Κυβέρνηση για όσους είναι 12 ετών και πάνω και ανεμβολίαστοι.

11.8.2021: Απεργία των εργαζομένων της εταιρείας DP World μετά τις αυθαίρετες απολύσεις. Η απεργία έληξε στις 13 Αυγούστου  όταν η εταιρεία απέσυρε τις απολύσεις.

08.2021: Η ΠΕΟ εξέφρασε με ανακοίνωσή της την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή  της προς τους εργαζομένους και όλο τον ελληνικό λαό στις δύσκολες  στιγμές που  βίωσαν από τις  πυρκαγιές που μαίνονταν ανεξέλεγκτα για μέρες, απειλώντας  ανθρώπινες ζωές και καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον και περιουσίες.

27.8.2021: Η ΠΕΟ ζητά λήψη ουσιαστικών μέτρων από την κυβέρνηση για την προστασία των καταναλωτών από την ασυδοσία και αισχροκέρδεια αφού οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων φτάνουν στα ύψη.

08.2021: Υπογράφηκε η ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης που ρυθμίζει τους όρους εργασίας των εργαζόμενων στο «ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ» ιδιωτικό νοσοκομείο.

09.2021: Ξεκίνησε η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου αρχικά σε ηλικιωμένους.

1.9.2021: Η ΠΕΟ, μαζί με τις Τουρκοκυπριακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS, BES KOOPSEN, DAU-SEN τίμησαν την 1η Σεπτεμβρίου, η οποία καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) ως Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη με την πραγματοποίηση δημοσιογραφικής διάσκεψης στο «Σπίτι της Συνεργασίας» στο Λήδρα Πάλας. Στη διάσκεψη δόθηκε στη δημοσιότητα κοινή διακήρυξη των Οργανώσεων. Στη συνέχεια έγινε κοινή κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Ε/κ και Τ/κ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δίπλα από το κτίριο της ΠΑΣΥΔΥ. Το βράδυ τα Τουρκοκυπριακά Συνδικάτα και άλλες Τ/Κ οργανώσεις φιλοξένησαν την θεατρική παράσταση του θεάτρου ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ, «Περιμένοντας τον Γκοντο», η οποία ανέβηκε στην ανοικτή αγορά του κατεχόμενου Δήμου Λευκωσίας. Στην εκδήλωση παρέστη αντιπροσωπεία της ΠΕΟ.

2.9.2021: Ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης και λαϊκός αγωνιστής Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. Η ΠΕΟ τον αποχαιρέτησε αναφέροντας πως «οι ήχοι και οι μουσικές του, συντρόφευσαν για δεκαετίες και συντροφεύουν ακόμα τους εργαζόμενους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.  Εκεί που βγάζουν το μεροκάματό τους, στα εργοστάσια, στα εργοτάξια, στα γραφεία, στα χωράφια, στην ψυχαγωγία και την διασκέδαση τους αλλά και στους αγώνες τους για τα δίκαια και τα δικαιώματα τους». 

6.9.2021: Επίσκεψη Πρέσβη της Παλαιστίνης στην ΠΕΟ. Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ αναφέρθηκε στις διαχρονικές σχέσεις και την συνεργασία που διατηρεί η Ομοσπονδία με το Παλαιστινιακό συνδικαλιστικό κίνημα.

8.9.2021: Συνεδρία Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος. Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν οδικό χάρτη για τρία ύψιστης προτεραιότητας ζητήματα τα οποία απασχολούν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις,  που αφορούν τη θέσπιση κατώτατων μισθών, τη ρύθμιση της τηλεργασίας και την πολιτική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες.

13.9.2021: Τέθηκε σε εφαρμογή η ηλεκτρονική δήλωση πρόσληψης εργοδοτουμένων μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «Εργάνη».

16.9.2021: Η ΕΚΥΣΥ πραγματοποιεί μαζικό και διεκδικητικό έκτακτο Συνέδριο και εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Δερύνεια με τη συμμετοχή Οργανώσεων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.

16.9.2021: Αναβάλλονται για τον Μάιο του 2024 οι Δημοτικές εκλογές. Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψήφισε σε νόμους τα τρία νομοσχέδια με τα οποία παρατείνεται η θητεία των υφιστάμενων δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων και των μελών των σχολικών εφοριών. Οι εκλογές ανάδειξης των νέων τοπικών αρχών θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα με τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

17.9.2021: Επιστολή προς την Υπουργό Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου απέστειλε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ σχετικά με την συζήτηση που αναπτύσσεται για την ανάγκη μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και λήψης άλλων μέτρων για την ελάφρυνση των καταναλωτών.

20.9.2021: Αντιπροσωπεία της ΠΕΟ είχε συνάντηση με τον νέο πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ.

21.9.2021: Συνάντηση με την νέα πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ είχε αντιπροσωπεία της ΠΕΟ.

23.9.2021: Την αμέριστη συμπαράσταση του ΑΚΕΛ προς τους πρώην εργαζόμενους της J&P Overseas (Ιωάννου & Παρασκευαΐδης) εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου σε συνάντηση που είχε μαζί τους στα γραφεία του κόμματος. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Γ.Γ. της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου.

23.9.2021: Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το έκτακτο Επαρχιακό Συνέδριο και εκδήλωση διαμαρτυρίας της ΕΚΥΣΥ Λάρνακας.

24.9.2021: Υπογράφηκε η συμφωνία για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ της ΚΕΔΙΠΕΣ και των Συντεχνιών ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και της αντίστοιχης της ΣΕΚ.

28.9.2021: Ακόμη ένα Συνέδριο με αγωνιστικό παλμό πραγματοποίησε  η  ΕΚΥΣΥ στη Λευκωσία αυτή τη φορά.

29.9.2021: Τρίωρη απεργία γιατρών του δημοσίου.

30.9.2021: Η ΠΑΣΕΥ και η ΠΕΟ στηρίζουν την αυθόρμητη στάση εργασίας των εργαζομένων της Αγγλικής Σχολής λόγω της απόφασης του Διευθυντή να θέσει σε διαθεσιμότητα την Πρόεδρο της Συντεχνίας της Οργάνωσης του Προσωπικού (ESSA).

09.2021: Υπογράφηκε η Συλλογική Σύμβαση που διέπει τους όρους απασχόλησης στο Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας (ΣΑΛ).

10.2021: Έντονη ανησυχία και προβληματισμό εκφράζει το Συνδικαλιστικό Κίνημα της ΠΕΟ, μετά την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να τερματιστούν τα Σχέδια στήριξης των εργαζομένων για αντιμετώπιση της πανδημίας.

10.2021: Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), το 19% των παιδιών και εφήβων στην Κύπρο, δηλαδή περίπου δύο στα 10, διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Το ποσοστό στους ηλικιωμένους είναι ακόμα ψηλότερο αφού φτάνει το 22,5%.

10.2021: Συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες για την ανέγερση των φοιτητικών διαμερισμάτων της ΠΕΟ Λεμεσού και υπολογίζεται ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Μαΐου 2022.

3.10.2021: Με σύνθημα «Πορευόμαστε για Λύση και Επανένωση», το ΑΚΕΛ πραγματοποίησε μεγάλη πορεία από το Φρέναρος και κατέληξε στο  οδόφραγμα της Δερύνειας. Στην πορεία συμμετείχαν μαζικά στελέχη και μέλη της ΠΕΟ.

6.10.2021: Αλλάζει ο αριθμός των επισκέψεων των βραχυπρόθεσμων παραπεμπτικών σε ειδικούς ιατρούς από τρεις σε δύο επισκέψεις ανά παραπεμπτικό, σύμφωνα με ενημέρωση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

7.10.2021: Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σε χώρο εργασίας του τσιμεντοποιείου  Βασιλικού όταν εργάτης που εκτελούσε εργασίες έχασε την ισορροπία του και έπεσε από ύψος τριών μέτρων.

Ο εργάτης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις όπου και κρατήθηκε για νοσηλεία.

13.10.2021: Συνάντηση με τον νέο πρόεδρο του Δ.Σ. της Cyta είχε αντιπροσωπεία της ΠΕΟ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα και στην οποία συμμετείχαν επίσης άλλα μέλη της ηγεσίας της Ομοσπονδίας καθώς και ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και οι Γραμματέας και Αναπληρωτής Γραμματέας της Κλαδικής ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ- CYTA.

15.10.2021: Πραγματοποιήθηκαν τα έκτακτα Συνέδρια για τη συγχώνευση δύο ιστορικών Συντεχνιών, της Συντεχνίας Οικοδόμων, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών Κύπρου και της Συντεχνίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Μηχανοτεχνιτών και Ηλεκτροτεχνιτών Κύπρου (ΣΕΜΜΗΚ ΠΕΟ).

15.10.2021: Η ΠΕΟ με ανακοινώσεις της ζητά την άμεση λήψη μέτρων ενάντια στην ακρίβεια.

18-29.10.2021: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασίας: Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ως Εθνικός Εστιακός Πόλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA), υλοποιεί σε εθνικό επίπεδο την Ευρωπαϊκή Εκστρατεία που διεξάγει ο EU-OSHA, με θέμα «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας – ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ».

18.10.2021: Πραγματοποιήθηκε στα Αναπαυτήρια της ΠΕΟ στα Περβόλια η πρώτη ομάδα της Συνδικαλιστικής Σχολής των επαγγελματικών στελεχών της ΠΕΟ για το β’ εξάμηνο του 2020-2021. Στην ομάδα αυτή συμμετείχαν 28 επαγγελματικά στελέχη της ΠΕΟ από όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

20.10.2021: Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΕΟ συνάντηση της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και της Τουρκοκυπριακής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης BES. Οι δύο οργανώσεις έχουν μακρά ιστορία συναδελφικών σχέσεων και συνεργασίας ως οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).

20.10.2021: Τελέστηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης «Ο Οικοδόμος» ΚΕΠΟ στο Πέρα Χωριό Νήσου. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν οι ηγεσίες της ΠΕΟ, της ΣΕΚ, του Συνδέσμου Εργολάβων Κύπρου και της ΟΕΒ και η Υπουργό Εργασίας.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης «Ο Οικοδόμος» αποτελεί χωρίς αμφισβήτηση μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις των τελευταίων χρόνων για τους εργαζόμενους στην Οικοδομική Βιομηχανία, η οποία επιτεύχθηκε µετά την παγκύπρια απεργία του 2012-2013 που διήρκεσε 22 µέρες.

25.10.2021: Συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ στην οποία εγκρίθηκε η Έκθεση Δράσης προς το 28ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ.

30.10.2021: Μεγαλειώδης εκδήλωση διαμαρτυρίας του ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό με σύνθημα «Δεν πάει άλλο». Στην εκδήλωση συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες και πολλά οργανωμένα σύνολα που απαίτησαν την παραίτηση του προέδρου Αναστασιάδη υπό το βάρος των πολλών σκανδάλων στα οποία φέρεται να εμπλέκεται ο ίδιος και ο στενός του περίγυρος.

10.2021: Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ καταγγέλλει για ακόμη μια φορά το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών για το οποίο ακαριαία την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Υπενθυμίζουμε ότι στην Κύπρο παρατηρήθηκαν εκείνο το διάστημα ιδιαίτερα μεγάλες ελλείψεις σε σιτηρά και ζωοτροφές.  

3.11.2021: Η ΠΕΟ με ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις προτάσεις που ακούστηκαν εκείνη την περίοδο για αλλαγές στο ΓΕΣΥ που στόχευαν στην  αλλοίωση της φιλοσοφίας και του χαρακτήρα του.

3.11.2021: Συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος στην οποία έγινε διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την θέσπιση του κατώτατου μισθού στην Κύπρο. Στη διάρκεια της συνεδρίας εκπρόσωπος του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας παρουσίασε τις βασικές πτυχές και παραμέτρους της μελέτης που ετοίμασε το Γραφείο αναφορικά με τη θέσπιση του κατώτατου μισθού.

4.11.2021: Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του Τουρκοκύπριος εργαζόμενος όταν ενώ εργαζόταν σε οικοδομή στη Λευκωσία έπεσε από σκαλωσιά ύψους δύο ορόφων.

4.11.2021: Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τροποποίηση στο νόμο της Προστασίας της Μητρότητας και στο νόμο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.  Η τροποποίηση αυτή προνοεί αύξηση της άδειας μητρότητας και κάλυψη της με επίδομα για τις εργαζόμενες που αποκτούν 2ο παιδί σε 22 εβδομάδες άδεια και για της εργαζόμενες που αποκτούν 3ο ή και περισσότερα παιδιά σε 26 εβδομάδες. Η ΠΕΟ χαιρέτησε την τροποποίηση που βελτιώνει δικαιώματα εργαζομένων όμως παραμένει στη θέση της για καθολική αύξηση άδειας μητρότητας από το 1ο παιδί. 

5.11.2021: Πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Συνέδριο του Εθνικού Δικτύου Ενάντια στη Φτώχεια (ΕΔΕΦ-Κύπρου) με τίτλο «Ενεργός Συμμετοχή των Ατόμων που Βιώνουν Φτώχεια».

8.11.2021: Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα η πρώτη επαρχιακή προσυνεδριακή εκδήλωση για τα 80χρονα της ΠΣΕ – ΠΕΟ. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο ΣΚΑΛΑ, τιμήθηκαν στελέχη της ΠΕΟ που συμπλήρωσαν 40 χρόνια αδιάλειπτης δράσης στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

8.11.2021: Συνάντηση των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ, των Συντεχνιών ξενοδοχοϋπαλλήλων ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ και της αντίστοιχης της ΣΕΚ και των Εργοδοτικών Συνδέσμων με την Υπουργό Εργασίας στην οποία επιτεύχθηκε συμφωνία για τον τρόπο υπολογισμού και καταβολής του ανεργιακού επιδόματος των ξενοδοχοϋπαλλήλων για τη χειμερινή περίοδο 2021-2022.

13.11.2021: Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νέοι έδωσαν μαζικά το παρόν τους και διαμαρτυρήθηκαν έντονα ενάντια στο κύμα ακρίβειας που πνίγει κυριολεκτικά τα νοικοκυριά. Στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η ΠΕΟ σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου το Σάββατο 13 Νοεμβρίου απαίτησαν την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων που να προστατεύουν και να στηρίζουν τους εργαζόμενους και την κοινωνία ευρύτερα.

15.11.2021: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και αγωνιστικότητα το Επαρχιακό Συνέδριο και η εκδήλωση διαμαρτυρίας της ΕΚΥΣΥ Λεμεσού.

15.11.2021: Με μεγάλη επιτυχία και συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε στην Πάφο η Επαρχιακή εκδήλωση για την επέτειο των 80χρονων της ΠΣΕ-ΠΕΟ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Οίκημα της ΠΕΟ Πάφου και τιμήθηκαν βετεράνοι του κινήματος.

16.11.2021: Παρουσιάστηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη από το Ιστορικό Εργατικό Μουσείο ΠΕΟ η ολοκλήρωση και η λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου της ΠΕΟ, ενός μεγαλεπήβολου σχεδίου που στόχο έχει να περισωθεί η ιστορία του Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος. Ταυτόχρονα, στοχεύει στο να προσφέρει η ΠΕΟ ελεύθερη αναζήτηση χωρίς περιορισμούς σε αυτά τα αρχεία στους ερευνητές και στο ενδιαφερόμενο κοινό μέσω της ψηφιοποίησης των εγγράφων και της προβολής τους.

18.11.2021:  Αυθόρμητη στάση εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία μεταφορών «Larnaca Public and Operation Ltd» ζητώντας πιο ανθρώπινες συνθήκες όταν κάνουν το διάλειμμά τους στο αεροδρόμιο.

19.11.2021: Συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας είχε η Γραμματεία του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ. Στη συνάντηση το Γραφείο Γυναικών παρουσίασε στην Υπουργό την μελέτη με θέμα «Χαρτογράφηση Υπηρεσιών Κοινωνικής Εργασίας και Μέριμνας στην Κύπρο: Διαθεσιμότητα, Προκλήσεις και Προοπτικές.  Φάση Α’: Παιδοκομικοί Σταθμοί και Κέντρα Προστασίας και Φροντίδας Παιδιών» που διεξήγαγε σε συνεργασία με το ΙΝΕΚ ΠΕΟ.

20.11.2021: Στα πλαίσια των προσυνεδριακών δραστηριοτήτων για το 28ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ πραγματοποιήθηκε συνάντηση–συζήτηση με νέους εργαζόμενους, η οποία συνδιοργανώθηκε με την ΕΔΟΝ. Στόχος της ήταν η ενημέρωση των νέων εργαζομένων που εργάζονται τόσο σε οργανωμένος όσο και σε ανοργάνωτους χώρους εργασίας για τα δικαιώματά τους και τα οφέλη της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

22.11.2021: Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό η επαρχιακή προσυνεδριακή εκδήλωση για τα 80χρονα της ΠΣΕ – ΠΕΟ.

23.11.2021: Σε προειδοποιητική μονόωρη στάση εργασίας κατήλθαν οι Λιμενεργάτες και Σημειωτές στα τερματικά της Eurogate Container Terminal Limassol και DP World Limassol στο λιμάνι Λεμεσού και στο λιμάνι της Λάρνακας. Η στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε μετά από τρεις προειδοποιήσεις προς τους εργοδότες από τη ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ και της αντίστοιχης Συντεχνίας της ΣΕΚ με 1η προειδοποίηση να δίνεται από την περασμένο Ιούλιο και οφείλεται στην αρνητική στάση τους στα αιτήματα των εργαζομένων για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που έληξε στις 31/12/2020.

23.11.2021: Μπαίνει επισήμως στη ζωή μας η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού. Η παραλλαγή αυτή αναγνωρίστηκε και επισημάνθηκε ως ανησυχητική, λόγω του υψηλού αριθμού μεταλλάξεών της. Συνδέθηκε επίσης με αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

24.11.2021: Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια η ΠΕΟ τιμά την επέτειο της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την ίδρυση της ΠΣΕ-ΠΕΟ πραγματοποιώντας την Κεντρική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο της Ομοσπονδίας στη Λευκωσία.

24.11.2021: Χρήση μάσκας και από παιδιά 6 ετών και άνω αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε. Ταυτόχρονα, όλα τα άτομα ηλικίας 6–11 ετών, οφείλουν να παρουσιάζουν Safe Pass.

25.11.2021: Κρατώντας πανό με συνθήματα κατά της αγοράς υπηρεσιών και ζητώντας δικαίωση στο αίτημά τους για μετατροπή τους σε υπάλληλους του Υπουργείου Παιδείας, εκπαιδευτικοί στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας προχώρησαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Οι εργαζόμενοι ζητούν να καταργηθεί το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών στο οποίο βρίσκονται από το 2013 και να μετατραπούν σε εργαζομένους στο Υπουργείο.

25.11.2021: Έκτακτο Επαρχιακό Συνέδριο της ΕΚΥΣΥ Πάφου και εκδήλωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων.

26.11.2021: Πραγματοποιείται το 29ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ στην Αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΟ στη Λευκωσία στην παρουσία 300 περίπου εκλεγμένων συνέδρων.

26.11.2021: Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ ζητά με επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας να καταρτιστεί η Στρατηγική της Κύπρου για την Ασφάλεια και Υγεία με συγκεκριμένους και ταυτόχρονα φιλόδοξους στόχους, αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουν δραστικά και προς το θετικότερο τα δεδομένα στον τομέα αυτό.

30.11.2021: Ημερίδα διοργάνωσε η ΠΕΟ με θέμα «Η νομοθετική κατοχύρωση ελάχιστων μισθών ως μέρος της διαδικασίας ρύθμισης των Εργασιακών Σχέσεων».

2.12.2021: Υπογράφηκε η Συμφωνία Πλαίσιο μεταξύ της κυβέρνησης και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα για τα έτη 2019, 2020 και 2021. Στη Συμφωνία Πλαίσιο περιλαμβάνεται και η συμφωνία για εισαγωγή επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

6.12.2021: Η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ πραγματοποίησε εκδήλωση στην οποία απονεμήθηκε το Βραβείο Θεατρικής Πολιτιστικής Προσφοράς στην Ζωή Κυπριανού για το πολυετές και αξιόλογο έργο της, μέσω της Τέχνης του Θεάτρου στις Φυλακές.

8.12.2021: Αρχίζει ο εμβολιασμός με την τρίτη-ενισχυτική δόση για τα άτομα 18 ετών και άνω με εμβόλια τεχνολογίας MRNA.

9-10.12.2021: Πραγματοποιείται το 28ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στην παρουσία εκατοντάδων εκλεγμένων συνέδρων από όλη την Κύπρο και κάθε κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας. Το Συνέδριο θεωρείται δίκαια ιστορικό όχι μόνο γιατί έθεσε τις βάσεις για τις νέες διεκδικήσεις και τους νέους αγώνες της Ομοσπονδίας για τα επόμενα χρόνια αλλά και γιατί εξέλεξε την πρώτη γυναίκα στην θέση αυτή στην ιστορία της ΠΕΟ αλλά και ολόκληρου του Συνδικαλιστικού Κινήματος της Κύπρου. Το Συνέδριο εξέλεξε νέο Γενικό Συμβούλιο.

10.12.2021: Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ εξέλεξε την Σωτηρούλα Χαραλάμπους στη θέση της νέας Γενικής Γραμματέως της Ομοσπονδίας, η οποία διαδέχθηκε τον Πάμπη Κυρίτση που ήταν για 23 χρόνια επικεφαλής της ΠΕΟ. Ολοκληρώνονται οι εργασίες του Συνεδρίου.

13.12.2021: Υπογράφηκε η ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ της εταιρείας Nicosia Public Transport και των Συντεχνιών ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ και της αντίστοιχης της ΣΕΚ που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

14.12.2021: Συνήλθε στην πρώτη του συνεδρία μετά την εκλογή του από το 29ο Παγκύπριο Συνέδριο το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ. Εκλέγηκε νέος Γ.Γ. ο Νεόφυτος Ττιμινής στη θέση του Λευτέρη Γεωργιάδη που αφυπηρέτησε.

14.12.2021: Λιμενεργάτες και σημειωτές στα δύο λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας αποφάσισαν να απέχουν από κάθε μορφής υπερωρίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαδικασία ανανέωσης της Συλλογικής Σύμβασης για την οποία η ευθύνη βαραίνει την εργοδοτική πλευρά.

15.12.2021: Νέες αποφάσεις από την κυβέρνηση για αναχαίτηση της πανδημίας λόγω της εξαιρετικά επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας.

16.12.2021: Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην εταιρεία «COCA COLA HBC CYPRUS LTD» ενέκρινε την καταρχήν συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και των Συντεχνιών ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ και της αντίστοιχης της ΣΕΚ για ανανέωση της Συλλογικής του Σύμβασης η οποία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

16.12.2021: Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί των παιδιών 5-11 ετών με το εμβόλιο της Pfizer.

12.2021: Δίνεται στην κυκλοφορία το πρώτο αντϊικό φάρμακο για τη θεραπεία κατά της ήπιας και μέτριας νόσησης από Covid-19. Στην Κύπρο θα φτάσει στις 17 Ιανουαρίου.

12.2021: Η Κομισιόν δικαιώνει τους εκπαιδευτικούς που εργοδοτούνται από το κράτος, ως πάροχοι υπηρεσιών, χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Με δήλωση της η Κομισιόν δικαιώνει τον αγώνα των εκπαιδευτικών καθώς επιβεβαιώνει την ανάγκη για άμεση υλοποίηση της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου της Κύπρου που έκρινε, ως εσφαλμένη, την μετατροπή των εργαζομένων σε αυτοεργοδοτούμενους, καθώς υπάρχει ξεκάθαρη σχέση εργοδότη- εργοδοτουμένου.

12.2021: Οι εργαζόμενοι στο αγρόκτημα Φασουρίου αποφασίζουν να κατέλθουν σε απεργία για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους. Η ημερομηνία της απεργίας θα ανακοινωθεί αργότερα.

12.2021: Αντιπροσωπεία της ΠΕΟ Λεμεσού και του ΑΚΕΛ Λεμεσού επισκέφθηκαν το Πελέντρι και είδαν επί τόπου τις ζημιές που υπέστη το σπίτι της κυρίας Παναγιώτας Γιάγκου 81 χρονών, μετά που κάποιοι έριξαν “για πλάκα” κροτίδα, η οποία προκάλεσε πυρκαγιά. Η πυρκαγιά κατέστρεψε κομμάτι του σπιτιού, διάφορα έπιπλα και είδη υπόδησης καθώς και άλλα πράγματα, αναγκαία για το σπιτικό της κυρίας Παναγιώτας. ΠΕΟ και ΑΚΕΛ πρόσφεραν βοήθεια στην ηλικιωμένη γυναίκα.

17.12.2021: 400 περίπου πακέτα μοίρασε φέτος το Λαϊκό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε οικογένειες που έχουν ανάγκη για να περάσουν αξιοπρεπώς τις γιορτές των Χριστουγέννων.

18.12.2021: Πολυπολιτισμική θεατρική παράσταση διοργάνωσαν η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ μαζί με το Γραφείο Μεταναστών της ΠΕΟ και τη στήριξη της Εργατικής Νεολαίας ΠΕΟ στο Αμφιθέατρο της ΠΕΟ στη Λευκωσία.

21.12.2021: Εξαγγέλθηκαν νέα μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στην κοινότητα αφού η αύξηση των κρουσμάτων είναι ραγδαία λόγω και της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον που είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Ξεκίνησε η διάθεση self-test από τα φαρμακεία.

27.12.2021: Αντιπροσωπεία της ΠΕΟ με επικεφαλής την Γ.Γ. Σωτηρούλα Χαραλάμπους πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις στην κατεχόμενη Λευκωσία με τις ηγεσίες των Τουρκοκυπριακών συνδικαλιστικών οργανώσεων DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS, KOOP-SEN, BES, DAU-SEN. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με την ευκαιρία του νέου έτους καθώς και την εκλογή νέας ηγεσίας της ΠΕΟ.

28.12.2021: Δεύτερη συνεδρία του νέου Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ για την εκλογή των αξιωματούχων της Ομοσπονδίας, των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου και του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΠΕΟ.

28.12.2021: Οι τράπεζες ανακοινώνουν νέες υπερχρεώσεις. Η ΠΕΟ αντιδρά έντονα.

30.12.2021: Σε εφαρμογή νέα πιο αυστηρά μέτρα για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού αφού σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο ξεπερνώντας στις 29 Δεκεμβρίου τις 3000.

Από την έντυπη έκδοση του ΕΒ