Χρειαζόμαστε διεθνή αλληλεγγύη μεταξύ της εργατικής τάξης

472

Η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου και σε συνδυασμό με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την ασυδοσία των εργοδοτών, επέφεραν μεγάλο πλήγμα στους εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο. Το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες του κόσμου πρέπει να μας ενδιαφέρει, τόσο από πλευράς της ενημέρωσης όσο και από την πλευρά της διεθνούς αλληλεγγύης για τους αγώνες των εργαζομένων σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Το Ε.Β. φιλοξενεί σήμερα συνέντευξη του Keisuke Fuse Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της Zenroren, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Ιαπωνίας.

Ο Keisuke Fuse μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα του, για τις απολύσεις εργαζομένων εν μέσω πανδημίας, για την αύξηση των αυτοκτονιών στην Ιαπωνία, για τον αγώνα κατά των πυρηνικών, για την ανάγκη ισχυρότερης διεθνούς αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων και για πολλά άλλα.

Συνέντευξη στον Σπύρο Σωτηρίου

Ποια είναι η κατάσταση στην Ιαπωνία με την πανδημία και ιδιαίτερα στους χώρους εργασίας; Σε ποιο βαθμό έχουν επηρεαστεί τα δικαιώματα, οι μισθοί και οι παροχές των εργαζομένων;

Στην Ιαπωνία, βρισκόμαστε τώρα στο τρίτο κύμα της πανδημίας. Τα κρούσματα καθημερινά ήταν μεταξύ 2000 και 3000. Το ΑΕΠ τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο μειώθηκε κατά 27,8%, μια σοβαρή πτώση όπως και σε χώρες της ΕΕ. Ακόμα, το ΑΕΠ από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο ήταν χαμηλότερο από άλλες χώρες της G7. Οι δυσκολίες στην απασχόληση ήταν σοβαρές. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, 75.000 χιλιάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν από τον Μάρτιο, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος, επειδή δεν περιλαμβάνει την απασχόληση μικρής διάρκειας ή εκείνους που εξαιρούνται από το σύστημα ασφάλισης ανεργίας. Αυτό σημαίνει ότι η πανδημία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, τους νέους και τους ηλικιωμένους εργαζόμενους που έχουν επισφαλείς συμβάσεις εργασίας. Είναι ακόμα λυπηρό που ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξήθηκε δραματικά από τον Οκτώβριο. Η αυτοκτονία γυναικών ήταν 1.8 φορές υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι τον Οκτώβριο, ενώ αυτή των ανδρών ήταν 1.3 φορές μεγαλύτερη.

Η κυβέρνηση παρείχε επιδότηση στους εργοδότες για να πληρώσουν αποζημίωση απουσίας από την εργασία για τους υπαλλήλους, αλλά αυτή η αποζημίωση δεν επαρκεί, ενώ το 30% των εργαζομένων καθώς και οι περισσότερες γυναίκες, δεν την έχουν ακόμα λάβει. Επιπλέον, ορισμένες μεγάλες εταιρείες ανακοίνωσαν πακέτο πρόωρης συνταξιοδότησης, όπως η All Nippon Airways (ANA) η οποία ανακοίνωσε τη μείωση του 30% των υπαλλήλων της και των μισθών κατά 30 έως 40% για τον επόμενο χρόνο. Το Ιαπωνικό Γραφείο Ταξιδιών (JTB, ένα από τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία) ανακοίνωσε μείωση 6500 εργαζομένων από τις αρχές του επόμενου έτους. Οι Ιάπωνες εργαζόμενοι, και ιδιαίτερα οι επισφαλείς εργαζόμενοι, έχουν υποφέρει από την πανδημία, επειδή γενικά έχουν λιγότερα δικαιώματα.

Ποιες ήταν οι ενέργειες της Zenroren για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους;

Η Zenroren αγωνίστηκε σκληρά για να προστατεύσει την απασχόληση μεταξύ των μελών μας και αυξήσαμε τις προσπάθειές μας να προσεγγίσουμε τους ανοργάνωτους εργαζόμενους για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά τους. Έχουμε τηλεφωνική γραμμή χωρίς χρέωση για συμβουλές και κλήσεις έκτακτης ανάγκης από εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Επίσης έχουμε αγωνιστεί στους χώρους εργασίας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, τους μισθούς και την απασχόληση των εργαζομένων. Για παράδειγμα, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους ταξί στο Τόκιο, ζήτησε από τους υπαλλήλους να εγκαταλείψουν τις εταιρείες του ομίλου «προσωρινά» και να λάβουν επίδομα ανεργίας για τον Μάρτιο. Η Zenroren εκπροσωπεί μία από τις εταιρείες του ομίλου και έτσι διαπραγματευτήκαμε με τον εργοδότη και ζητήσαμε από το Υπουργείο Εργασίας να παρέμβει. Στη συνέχεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος αποδέχτηκε την πρότασή μας και κράτησε όλους τους εργαζομένους, λαμβάνοντας κρατική επιδότηση. Αυτό έγινε και σε άλλες βιομηχανίες, ενώ πολλοί ανοργάνωτοι εργαζόμενοι έχουν υποστεί απολύσεις.

Η Zenroren πραγματοποίησε επίσης εκστρατείες για να απαιτήσει αποζημίωση απόλυσης και πετύχαμε την αύξηση της μέγιστης πληρωμής από 8800 γιεν σε 15000 (70 ευρώ σε 120 ευρώ), κάτι που ήταν μεγάλη επιτυχία. Όμως, τα κυβερνητικά σχέδια έχουν ακόμα αδυναμίες, επομένως συνεχίζουμε να απαιτούμε από την κυβέρνηση να βελτιώσει το σύστημα αποζημίωσης ανεργίας, καθώς και να επιδοτεί τους βασικούς μισθούς των εργαζομένων, ιδιαίτερα στους τομείς της ιατρικής και της υγειονομικής περίθαλψης.

Πιστεύετε ότι η πανδημία αποκάλυψε την αποτυχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών;

Ναι, σε μεγάλο βαθμό. Από τη δεκαετία του ’80, παρακολουθούμε τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές. Ένα σαφές παράδειγμα είναι ο αριθμός των δημόσιων υπηρεσιών υγείας σε κοινότητες σε ολόκληρη την Ιαπωνία, ο οποίος μειώθηκε στο μισό τις τελευταίες 2 δεκαετίες, παρόλο που τα γραφεία υγείας σε κάθε κοινότητα είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση ασθενών με COVID, υποβολή σε εξετάσεις PCR και νοσηλεία. Οι υπηρεσίες αυτές λαμβάνουν τεράστιο αριθμό κλήσεων από πιθανούς ασθενείς και κλινικές την ίδια στιγμή που ο αριθμός των δημοσίων εργαζομένων στο κέντρο μειώθηκε επίσης δραματικά. Μερικοί εργαζόμενοι έκαναν 140 ώρες υπερωρίες σε ένα μήνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επίσης, ο αριθμός κλινών που μπορούν να θεραπεύσουν ασθενείς με COVID και άλλες λοιμώδεις ασθένειες μειώθηκαν στο 60 έως 70% στην Ιαπωνία την ίδια περίοδο.

Τον περασμένο Ιούλιο και πιο συγκεκριμένα στις 29-30 Ιουλίου πραγματοποιήσατε το 30ο Συνέδριο της οργάνωσης σας. Μπορείτε να μας πείτε ποια ήταν τα κύρια ζητήματα που σας αφορούσαν και ποιες αποφάσεις έχετε λάβει;

Η νέα πρόεδρος Masako OBATA, συνοψίζει το σχέδιο δράσης της Zenroren εδώ: http://www.zenroren.gr.jp/jp/english/2020/09/english200914_01.html

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές για να ξεπεράσει την πανδημία. Για παράδειγμα, η ομοσπονδία των επιχειρήσεων και ο πρωθυπουργός Suga, προώθησαν το “Society 5.0”, ένα σχέδιο για την υλοποίηση ψηφιακών πλατφορμών σε πολλούς κλάδους σε δημόσιες υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνουν κάθε πληροφορία που αφορά μεμονωμένα άτομα (ιατρικά αρχεία, πληρωμές φόρων, αγορές, οποιαδήποτε δημόσια βοήθεια δικαιούνται όπως σύνταξη κ.λπ.) Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτήν τη μεταρρύθμιση, πρέπει να ξεπεράσουμε την αποτυχία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και να δημιουργήσουμε μια πιο αξιοπρεπή κοινωνική και οικονομική πολιτική, με την οργάνωση περισσότερων εργαζομένων στην Zenroren.

Στην Κύπρο και στον υπόλοιπο κόσμο θεωρείται ότι, λόγω του γεγονότος ότι η Ιαπωνία είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και η πιο τεχνολογικά προηγμένη, αυτό αντικατοπτρίζεται στη ζωή των Ιαπώνων. Έτσι είναι;

Πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Λόγω της λανθασμένων πολιτικών του κεφαλαίου και της κυβέρνησης τις τελευταίες 2 έως 3 δεκαετίες, η τεχνολογική πρόοδος στην Ιαπωνία έχει περιοριστεί κατά πολύ. Η Ιαπωνία έχει χάσει το πλεονέκτημά της σε πολλές τεχνολογίες, όπως στους ημιαγωγούς, στην τηλεόραση και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Ήταν εκπληκτικό για εμάς ότι κατά την διάρκεια της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης (κάτι σαν το lockdown αλλά όχι νομικά υποχρεωτικό) τα περισσότερα ιαπωνικά δημόσια σχολεία δεν μπορούσαν να παρέχουν διαδικτυακά μαθήματα, λόγω μη επαρκούς εξοπλισμού στα σχολεία ενώ δεν είχαν κανένα προϋπολογισμό για την παροχή tablet ή υπολογιστή στους μαθητές τους. Μπορεί να γίνει μια σύγκριση με τη Δημοκρατία της Κορέας, όπου τα σχολεία μετατοπίστηκαν γρήγορα προς την προσφορά των μαθημάτων διαδικτυακά και ελέγχουν την κατάσταση χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία. Είναι κρίμα που η κεντρική και η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ιαπωνία, το μόνο που κάνουν είναι να “ζητούν” από τους ανθρώπους να πλένουν τα χέρια σας, να φορούν μάσκες και να μην πηγαίνουν σε εστιατόρια ή σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Τα ζητήματα της ειρήνης, του αφοπλισμού και των πυρηνικών όπλων, οι περιβαλλοντικές και κλιματικές συνέπειες εξακολουθούν να αφορούν τους εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο. Ποια είναι η θέση της Οργάνωσης σας σε αυτά τα θέματα;

Η Zenroren εκτιμά την υποστήριξη του στόχου της κατάργησης των πυρηνικών όπλων από την ΠΕΟ και την εργατική τάξη στην Κύπρο. Ναι, έχουμε έντονες απόψεις για πυρηνικό και γενικότερο αφοπλισμό, και για την κατάργηση των στρατιωτικών συμμαχιών, καθώς και για μια πιο δίκαιη και πιο πράσινη οικονομία και κοινωνία. Όπως ίσως γνωρίζετε, η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2017 και θα τεθεί σε ισχύ στις 22 Ιανουαρίου 2021 τον επόμενο χρόνο με επικύρωση 50 κρατών. Δυστυχώς, μόνο λίγες χώρες υπό στρατιωτική συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ, καθώς και η Κύπρος και η Ιαπωνία δεν είναι μέρη της Συνθήκης. Εμείς ελπίζουμε με την περαιτέρω ανάπτυξη της αλληλεγγύης μας για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και των στρατιωτικών συμμαχιών, να φτάσουμε σε ένα πιο δίκαιο και ειρηνικό κόσμο, χωρίς πυρηνικά όπλα.

Η κλιματική κρίση προκαλεί επίσης έντονη ανησυχία στην Ιαπωνία, καθώς έχουμε περισσότερες φυσικές καταστροφές, όπως ισχυρές βροχές, τυφώνες ή καταιγίδες το καλοκαίρι, οι οποίες πιστεύουμε ότι προκαλούνται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Συνεργαζόμαστε στενά με περιβαλλοντικές ΜΚΟ και θύματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του αέρα, των υδάτων και άλλων κακών επιχειρηματικών συμπεριφορών, και απαιτούμε από την κυβέρνηση και τις μεγάλες επιχειρήσεις να εφαρμόσουν μια πιο πράσινη πολιτική στην παραγωγή. Επίσης, απαιτούμε όπως σταματήσει όλη η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, ιδιαίτερα μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011.

Ποια είναι η σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης στις σημερινές συνθήκες; Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους εργαζόμενους της Κύπρου και της ΠΕΟ;

Δεν μπορούμε να συναντηθούμε λόγω της πανδημίας, αλλά χρειαζόμαστε πολύ ισχυρότερη διεθνή αλληλεγγύη, δεδομένου ότι το παγκόσμιο κεφάλαιο εξακολουθεί να είναι ισχυρό και να επιτίθεται στην εργατική τάξη και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο. Διεξάγουν μια παγκόσμια επίθεση εναντίον μας, επομένως χρειαζόμαστε διεθνή αλληλεγγύη μεταξύ της εργατικής τάξης. Γνωρίζουμε ότι η ΠΕΟ ξεκίνησε μια μεγάλη πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος διαίρεσης της Κύπρου, οργανώνοντας συναντήσεις πέρα από τα «σύνορα». Εκτιμούμε ιδιαίτερα την πρωτοβουλία σας και ελπίζουμε να συνεχίσετε να ενισχύετε τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ της εργατικής τάξης των χωρών μας.