7 Οκτωβρίου… μέρα δικαίωσης ή μέρα ντροπής;

338

Ξημερώνει αύριο η μέρα, 7 Οκτωβρίου, και το μυαλό μας είναι στραμμένο εκεί, μαζί με πλήθος κόσμου, μαζί με την οικογένεια του Πάυλου, στις 11:00 στο Εφετείο Αθηνών, όπου η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Μ. Λεπενιώτου θα ανακοινώσει την απόφαση του δικαστηρίου για τις τέσσερις υποθέσεις που συνεκδίκασε επί 65 μήνες και περισσότερες από 450 συνεδριάσεις.

Συγκεκριμένα, 18 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και δύο μέλη της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας τα μέλη διέπραξαν μια σειρά βίαιων εγκλημάτων. Ακόμα 45 μέλη της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και άλλα ποινικά αδικήματα. Άλλα τρία κατηγορούνται για ελάσσονα αδικήματα που σχετίζονται με ψευδορκία και οπλοκατοχή. Οι δικαστές θα ανακοινώσουν επίσης την ετυμηγορία τους για τρία ανεξάρτητα εγκλήματα: τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Αιγύπτιου ψαρά Abouzid Embarak στις 12 Ιουνίου 2012, και τη δολοφονική απόπειρα εναντίον μελών του ΚΚΕ και του συνδικαλιστικού του οργάνου, του ΠΑΜΕ, στις 12 Σεπτεμβρίου 2013.

Το ενδιαφέρον για τη δίκη, δεν περιορίζεται μόνο στα ελληνικά σύνορα, αλλά τα ξεπερνά καθώς η ετυμηγορία, σε μια ιστορική δίκη όπως αυτή, που ξεκάθαρα στο ειδώλιο κάθεται ένα ακραίο ακροδεξιό κόμμα με επιθετική φασιστική ρητορική ενάντια σε ανθρώπους διαφορετικής καταγωγής , έχει τη δύναμη να στείλει ηχηρά το μήνυμα πως τα εγκλήματα μίσους δεν είναι ανεκτά. 

Ας μην είναι απλά ένα σύνθημα που επικράτησε τον τελευταίο καιρό παντού, ας μην είναι μόνο αυτό που έγραφαν πάνω τα πλακάτ των φίλων του Παύλου και της μητέρας του που τα κρατούσαν τις μέρες που διάρκησε η δίκη, ας είναι μια απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για καταδίκη του φασισμού, ας είναι μια πράξη που θα δικαιώσει τους αγώνες αυτής της μάνας που τόσα χρόνια  περιμενεί στωϊκά κουβαλώντας το δικό της γολγοθά να δει τους δολοφόνους που της στέρησαν το παιδί της να τιμωρούνται, ας είναι επιτέλους η απάντηση πως δεν αποδεχόμαστε τέτοιου είδους φαινόμενα, γιατί πολύ απλά δεν ανεχόμαστε το φασισμό ούτε και αυτούς που τον υπηρετούν, αλλά ούτε και αυτούς που τον καλύπτουν ναι λοιπόν στις 7 του Οκτώβρη, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ!!

Ας ευχηθούμε πως 5,5 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής και 7 από τη δολοφονία του Παύλου, έχει φτάσει η ώρα της Δικαιοσύνης, έχει φτάσει η ώρα που καταλάβαμε πως «ο φασισμός δεν πεθαίνει μόνος, τσάκισε τον». Έχει φτάσει η ώρα να καταδικάσουμε τη νεοναζιστική ιδεολογία συνολικά, έχει φτάσει η ώρα, όπως είπε χαρακτηριστικά και η οικογένεια Φύσσα, «να αναμετρηθούμε με το ναζισμό και να σταθούμε όρθιοι», με το κεφάλι ψηλά και τις γροθιές σφιγμένες, δικαιώνοντας και τιμώντας τη μνήμη του Παύλου, του Σαχζάτ Λουκμάν και όλων των θυμάτων επιθέσεων της συμμορίας του Μιχαλολιάκου επειδή δεν ήταν αρεστή η ιδεολογία, οι αντιφασιστικές ιδέες, η εμφάνιση, το χρώμα, η φυλή, η θρησκεία και τόσα άλλα.   

Της Μαρί-Κωνστάνς Κων/νου