Απεργία στο Euronews για το σχέδιο κατάργησης θέσεων εργασίας

572

Εργαζόμενοι του τηλεοπτικού δικτύου Euronews, με έδρα την Λυών, πραγματοποίησαν χθες 24ωρη απεργία καταγγέλλοντας κατάργηση θέσεων εργασίας που αποφασίσθηκε τον Νοέμβριο, έγινε γνωστό από συνδικαλιστικές πηγές.

Περίπου 50 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί μπροστά από την έδρα του Euronews για να διαμαρτυρηθούν κατά της κατάργησης θέσεων εργασίας και των περικοπών στον προϋπολογισμό, στην πρώτη απεργία στην ιστορία του ευρωπαϊκού ενημερωτικού δικτύου.

Ο πρόεδρος του διευθυντηρίου Μάικλ Πίτερς παρουσίασε στα μέσα Νοεμβρίου στα συνδικάτα σχέδιο αναδιάρθρωσης για την αντιμετώπιση της μείωσης των διαφημιστικών εσόδων εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. «Προβλέπεται ότι περί τα 30 έως 40 άτομα θα απολυθούν όταν θα ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες», δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Euronews διευκρινίζοντας ότι το τηλεοπτικό δίκτυο απασχολεί σήμερα περίπου 500 μόνιμους συνεργάτες, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για την ψηφιακή ανάπτυξη και «αυτές προτείνονται κατά προτεραιότητα στα μέλη του προσωπικού τις θέσεις εργασίας των οποίων αφορά το σχέδιο αποχωρήσεων».

Τα συνδικάτα θεωρούν ότι πρόκειται για ένα καθαρά οικονομικού χαρακτήρα σχέδιο και καταγγέλλουν ότι καμία από τις προτάσεις των συνδικάτων δεν έγινε δεκτή. Το συνδικάτο SNJ Euronews ειδικότερα εκφράζει ανησυχία για την κατάργηση της τουρκόφωνης υπηρεσίας του Euronews, «ενός από τα ελάχιστα ελεύθερα τουρκόφωνα μέσα ενημέρωσης». Αν και η τουρκική υπηρεσία δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο περικοπών, απειλείται ελλείψει εξωτερικής χρηματοδότησης.

Η ιταλική υπηρεσία θα μετατραπεί σε ψηφιακή. «Είμαστε μία πολυγλωσσική εταιρεία, ένας Πύργος της Βαβέλ, και θέλουμε να παραμείνουμε σημείο αναφοράς στο ευρωπαϊκό τοπίο των μέσων ενημέρωσης», επιμένει η δημοσιογράφος του συνδικάτου SNJ. Το 2017, το δίκτυο εγκατέλειψε το παραδοσιακό του σχήμα για να αποκτήσει δώδεκα γλωσσικά δίκτυα καθένα με τη δική του συντακτική λογική. Τότε, είχαν αποχωρήσει 90 άτομα.

Το Euronews ξεκίνησε το 1993 από μία εικοσάδα ευρωπαϊκών τηλεοπτικών δικτύων. Σήμερα ο “άρχων” του δικτύου είναι ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Ναγκίμπ Σαουίρις. Ο όμιλός του MGN κατέχει από τον Απρίλιο 2020 το 88% των μετοχών του Euronews μετά την αποχώρηση του αμερικανικού ενημερωτικού δικτύου NBC (όμιλος Comcast).

Από ΚΥΠΕ