Απεργίες και κινητοποιήσεις εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη

400

Το τελευταίο διάστημα  πραγματοποιούνται   απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη με  κύριο αίτημα  τις  αυξήσεις μισθών απέναντι στο τεράστιο κύμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι διεκδικούν   καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Στη Βρετανία οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους  και το κλαδικό Συνδικάτο RMT πραγματοποίησαν πριν τις καλοκαιρινές διακοπές  σειρά επαναλαμβανόμενων 24ωρων  απεργιών  στην πρώτη πανεθνική κινητοποίηση του κλάδου από το 1989. Οι κινητοποιήσεις τους παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν συνεχίζονται ενώ τον δρόμο τους ακολουθούν οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία, τις τηλεπικοινωνίες, τα λιμάνια, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στα πανεπιστήμια.

Στην Γαλλία η χώρα συγκλονίζεται εδώ και αρκετές ημέρες  από τις  απεργιακές κινητοποιήσεις των  εργαζομένων  σε διυλιστήρια μεγάλων ενεργειακών εταιρειών. Βασικά αιτήματα των εργαζομένων  είναι οι αυξήσεις στους μισθούς κατά 10% , σε μια περίοδο που και στη Γαλλία οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με τεράστια ακρίβεια και ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά κατανάλωσης ενώ οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι. Ταυτόχρονα οι απεργοί διεκδικούν    την φορολόγηση των κερδών των εταιρειών και επίσης  διαμαρτύρονται για τις νέες προτάσεις νόμου που  ετοιμάζει η κυβέρνηση Μακρόν, με πρώτη τη νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στην Αυστρία πάνω από 20 χιλιάδες κόσμου μαζεύτηκαν σε κεντρική πλατεία της Βιέννης ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Η Συνομοσπονδία Εργαζομένων OGB  πραγματοποίησε εκστρατεία επαφών στους χώρους εργασίας και ζητά την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και την προσωρινή ακύρωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Επιπλέον ζητούν την σύσταση επιτροπής κατά του πληθωρισμού που θα διασφαλίσει ότι οι φορολογικές περικοπές θα περάσουν και θα αποτραπεί η περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Στην Πορτογαλία και με σύνθημα «Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενάντια στην αύξηση του κόστους ζωής και στην επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα», χιλιάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν στους δρόμους   της Λισαβόνας και του Πόρτο, δείχνοντας τη δυσαρέσκειά τους.

Όπως σημειώνει  η συνδικαλιστική οργάνωση CGTP IN οι εργαζόμενοι με τον  οργανωμένο αγώνα  ενωμένοι και με σιγουριά, απαιτούν  άμεσες απαντήσεις στην επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων και των συνταξιούχων λόγω της αύξησης του κόστους ζωής. Πιο συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι διεκδικούν  αύξηση των αποδοχών όλων των εργαζομένων κατά 90€,  αύξηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού,  αύξηση όλων των συντάξεων για αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης και διασφάλιση της ανατίμησής της, αύξηση των επιδομάτων κοινωνικής στήριξης, καθορισμό ανώτατων ορίων στις τιμές των βασικών αγαθών και υπηρεσιών και επιβολή  φόρου  στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Στην Ελλάδα το ΠΑΜΕ προετοιμάζει με την οργάνωση εξορμήσεων, επαφών και γενικών  συνελεύσεων σε  εργοστάσια, οικοδομές, γραφεία, τα λιμάνια,  σχολεία και νοσοκομεία  την οργάνωση της πανελλαδικής γενικής απεργίας της 9ης Νοέμβρη.

Στο επίκεντρο της απεργίας  βρίσκονται οι διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας , για την προστασία των  εισοδημάτων των εργαζομένων  από τις ραγδαίες αυξήσεις  σε βασικά προϊόντα, για να μην υπάρξουν αποκοπές ρεύματος  σε κανένα  νοικοκυριό.  

Στο Βέλγιο τα σωματεία των εκπαιδευτικών διοργάνωσαν  μαζική διαδήλωση με την συμμετοχή  13.000 εκπαιδευτικών. Οι δάσκαλοι και τα συνδικάτα τους σε όλο το Βέλγιο διεκδικούν  μικρότερα τμήματα διδασκαλίας, μικρότερο φόρτο εργασίας, περισσότερες επενδύσεις και προσλήψεις στην δημόσια παιδεία. Με την έναρξη του χειμώνα και με την έλλειψη  καυσίμων να γίνεται πιο έντονη, οι  εκπαιδευτικοί  και οι μαθητές αγωνιούν για τη δυνατότητα διεξαγωγής μαθημάτων εντός των τάξεων όταν δεν παρέχεται  επαρκής θέρμανση. Τα σωματεία των εκπαιδευτικών δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στην εθνική απεργία που προγραμματίζουν οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες στις 9 Νοεμβρίου με κύριο αίτημα τις  αυξήσεις μισθών και μέτρα για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κρίσης κόστους ζωής.

Σε μεγάλες πόλεις της Ιταλίας πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις από την συνδικαλιστική οργάνωση USB  με διανομή ενημερωτικού υλικού και συναντήσεις με πολίτες ενάντια στην ακρίβεια και  στο υψηλό κόστος ζωής, τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ενέργειας και του ηλεκτρικού  και την κερδοσκοπία των εταιρειών στον τομέα της ενέργειας.  

Στην Ολλανδία απεργίες πραγματοποιούν εργαζόμενοι σε κλάδους της οικονομίας ενώ η συνδικαλιστική οργάνωση FNV προετοιμάζει στις 26 Νοεμβρίου μέρα δράσης με βασικό αίτημα την αύξηση των μισθών αφού ο  πληθωρισμός στη χώρα  βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από τη δεκαετία του 1970.  Πρόσφατα η οργάνωση δημοσίευσε τα αποτελέσματα έρευνας  με την συμμετοχή 28 χιλιάδων   μελών της, τα οποία ο  πρόεδρος της  FNV χαρακτήρισε συγκλονιστικά. Σύμφωνα με τα ευρήματα τις έρευνας   οι μισθοί υστερούν πολύ σε σχέση με τις αυξανόμενες τιμές με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να περικόπτουν δαπάνες για αγορά τροφίμων, περιορίζουν εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους, αποφεύγουν τις επισκέψεις σε γιατρούς,  σχεδόν το ένα τέταρτο των νέων αναβάλλει την απόκτηση παιδιών και το ένα τρίτο των ατόμων που δικαιούνται κοινωνική βοήθεια παραλείπει κάποια από τα καθημερινά γεύματα.  

Στην Ουγγαρία,  με αφορμή την  Παγκόσμια  Μέρα Εκπαιδευτικών στις 5 Οκτωβρίου χιλιάδες εκπαιδευτικοί διοργάνωσαν απεργιακές  κινητοποιήσεις με βασικά αιτήματα τις αυξήσεις στους μισθούς τους, την απόσυρση επιστολών απόλυσης σε βάρος καθηγητών και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στο πλευρό των εκπαιδευτικών στέκονται οι γονείς και οι μαθητές που στην Βουδαπέστη και σε άλλες πόλεις της χώρας  σχημάτισαν ανθρώπινες  αλυσίδες.