Βέλγιο: 23 άνθρωποι στοιβαγμένοι σε φορτηγό-ψυγείο

333

Είκοσι τρεις άνθρωποι που φέρεται να προέρχονται από την Ερυθραία και επιδίωκαν να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εντοπίστηκαν χθες μέσα σε φορτηγό ψυγείο κοντά στο λιμάνι Ζεεμπρούγκε στο Βέλγιο, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Μπριζ.

Με τη θερμοκρασία εντός του φορτηγού ψυγείου στους 2 βαθμούς Κελσίου, η εισαγγελία διαβεβαίωσε πως “κανενός η ζωή δεν διατρέχει κίνδυνο”.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η ομάδα των προσφύγων και μεταναστών πιθανότατα επιβιβάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο φορτηγό που ήταν σε χώρο στάθμευσης σε αυτοκινητόδρομο της πόλης Βαρέμ, στην επαρχία της Λιέγης, στη Βαλλονία (στο νότιο Βέλγιο).

Η σκέψη τους ήταν να ακολουθήσουν μια απ’ ευθείας διαδρομή προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, το φορτηγό έπρεπε πρώτα να εκφορτώσει σε μια εταιρία στη βιομηχανική ζώνη Ζεεμπρούγκε του λιμανιού, όπου τελικά εντοπίστηκαν οι άνθρωποι αυτοί, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές.

Οι 23 παραδόθηκαν στην αστυνομία. Η ομοσπονδιακή αστυνομία τόνισε ότι υπήρχαν τρεις γυναίκες μεταξύ τους και ότι κάποιοι φέρεται ότι είναι Σουδανοί.

Στο λιμάνι Ζεεμπρούγκε ένα ψυχόμενο εμπορευματοκιβώτιο φορτώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, μέσα στο οποίο βρέθηκαν, λίγο μετά την εκφόρτωσή του σε βρετανικό λιμάνι, οι σοροί 39 Βιετναμέζων.

Σύμφωνα με τα φλαμανδικά μέσα ενημέρωσης, ο κυβερνήτης της Δυτικής Φλάνδρας, ο Καρλ Ντεκαλουέ ζήτησε από το βελγικό κράτος να ενισχύσει τους ελέγχους στο Ζεεμπρούγκε – μια από τις πλατφόρμες μεταφοράς εμπορευμάτων στην Βρετανία.

“Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξουν πρώτα νεκροί, ώστε κάποιοι να ξυπνήσουν”, κατήγγειλε ο κυβερνήτης, υπενθυμίζοντας την ανατροπή το πρωί της Τρίτης ανοιχτά του Ντε Παν μιας βάρκας με 14 ανθρώπους.

Μεταξύ των τελευταίων, έξι συνελήφθησαν, ενώ άλλοι οκτώ δεν έχουν βρεθεί.