ΓΓ ΠΕΟ: “Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στη φτηνή ευέλικτη χωρίς δικαιώματα εργασία”

463

Η ομιλία της ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο 18ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπνδίας (ΠΣΟ) που ολοκληρώνεται σήμερα στη Ρώμη:

“Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Επιτρέψετε μου πρώτα από όλα να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στους Ιταλούς συναδέλφους της USB  για την φιλοξενία του συνεδρίου και την καθοριστική συμβολή τους στην διοργάνωση του.

Πραγματοποιούμε το 18ο Συνέδριο της ΠΣΟ σε μια περίοδο έντασης και παγκόσμιας αναταραχής, σε μια περίοδο εμβάθυνσης των οικονομικών ανισοτήτων και όξυνσης των αντιφάσεων και αντιθέσεων του οικονομικού συστήματος στο οποίο ζούμε.

Οι περιφερειακοί πόλεμοι και η υπόθαλψη των εθνικιστικών διαφορών με στόχο τον έλεγχο των αγορών και των ενεργειακών πόρων και τη στρατιωτική επικράτηση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ολοένα και εντείνονται θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.

Εδώ και περισσότερο από 2 μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο επικίνδυνο επεισόδιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού με τον πόλεμο στην Ουκρανία.  Ένας πόλεμος που οδηγεί στην περαιτέρω στρατικοποίηση της Ευρώπης και την ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση του ρόλου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.  Ένας πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες ανθρώπινων ζωών, εκατομμύρια πρόσφυγες και οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους λαούς.  

Ως κύπριοι εργαζόμενοι, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, που η χώρα μας παραμένει διαιρεμένη ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους  ξέρουμε πολύ καθαρά με ποιο μέρος της ιστορίας τασσόμαστε.  

Είμαστε με το μέρος της ιστορίας που εκφράζει αλληλεγγύη στους λαούς της Κούβας, σε κάθε λαό που υπερασπίζεται το δικαίωμα του να καθορίζει ο ίδιος την πορεία του, είμαστε με το μέρος του Παλαιστινιακού λαού που αγωνίζεται για το δικαίωμα να έχει το δικό του κράτος.

Είμαστε στο πλευρό των δυνάμεων της ειρήνης που απαιτούν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και αναζήτηση λύσης με ειρηνικά μέσα.

Είμαστε ενάντια στην περαιτέρω στρατικοποίηση της Ευρώπης και στην απαλλαγή της από τον Νατοϊκό έλεγχο.

Συναδέλφισσες/ συνάδελφοι

Για περισσότερο από δυο χρόνια η ανθρωπότητα βιώνει μια πρωτοφανή κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.  Η πανδημία ανέδειξε ακόμα περισσότερο τις αντιθέσεις και αντιφάσεις του καπιταλισμού.  Η στέρηση και η πείνα πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων συνυπάρχει με την συσσώρευση των κερδών στα χέρια λίγων. Η πρόσβαση στο αγαθό της υγείας και στα εμβόλια εμπορευματοποιείται αφήνοντας ακάλυπτες τις φτωχές περιοχές του πλανήτη.

Η πανδημία ανάδειξε επίσης και  τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της λιτότητας και του λιγότερου κράτους.  Είδαμε να χάνονται χιλιάδες ζωές στην Ευρώπη αφού λόγω των περικοπών τα δημόσια συστήματα υγείας δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας.

Η ΠΕΟ όλο αυτό το διάστημα αγωνίστηκε για να προστατευτεί  η υγεία των εργαζομένων για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που έμειναν έκτος εργασίας,  να αποφευχθούν απολύσεις, για να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. 

Ταυτόχρονα συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην απορρύθμιση της εργασίας, την φτηνή ευέλικτη χωρίς δικαιώματα εργασία.

Καταφέραμε να κρατήσουμε και να ανανεώσουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, επαναφέροντας τους μισθούς και τα ωφελήματα στα επίπεδα που ήταν πριν την οικονομική κρίση του 2013.  Επιβάλλαμε την εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων που κατοχυρώνουν την υποχρεωτικότητα βασικών όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας.   Αναγκάσαμε την κυβέρνηση να μπει στη συζήτηση για εισαγωγή μίνιμουμ μισθών και βασικών δικαιωμάτων για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από Σ.Σ.Ε.

Η προσπάθεια του κεφαλαίου για εισαγωγή ρυθμίσεων που θα κάνουν ολοένα και πιο ευέλικτη και φτηνή την εργασία, χρησιμοποιώντας προς τούτο και την τεχνολογία είναι έντονη και στην Κύπρο, όπως και σε όλο το κόσμο.

Η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας και των  ψηφιακών  πλατφόρμων για προώθηση της ευελιξίας, η μετατροπή εξαρτημένων εργαζομένων σε αυτοαπασχολούμενους, είναι φαινόμενα που ολοένα και πληθαίνουν.  

Οι προτεραιότητες που θέτει το έγγραφο του 18ου Συνεδρίου για αγώνα με στόχο την λειτουργία συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για πλήρη και σταθερή εργασία που θα αμείβεται αξιοπρεπώς είναι η απάντηση που παγκόσμια και τοπικά οφείλουμε να δώσουμε.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα αυτή τη περίοδο είναι το θέμα της ακρίβειας, αγωνιζόμαστε για να ληφθούν μέτρα, τα οποία να ελαφρύνουν την πίεση που δέχονται τα εισοδήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού από τις συνεχείς αυξήσεις και παράλληλα διεκδικούμε βελτιώσεις στην κοινωνική πολιτική, βελτιώσεις των χαμηλών συντάξεων, μέτρα στήριξης της εργαζόμενης οικογένειας, βελτίωση των οικογενειακών επιδομάτων.

Οι αγώνες μας για βελτίωση της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι συνυφασμένοι με τον αγώνα για να απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή και για επανένωση του τόπου και του λαού μας κάτω από μια Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία. Ένα αγώνα τον οποίο δίνουμε μαζί ενωμένοι με τους Τουρκοκύπριους συναδέλφους μας.

Συναδέλφισσες/φοι

Σε μια περίοδο που οι δυνάμεις της αντίδρασης και του συμβιβασμού προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν  το κίνημα των εργαζομένων, να απαξιώσουν και να υποβαθμίσουν τους εργατικούς αγώνες, ο ρόλος και η σημασία της ΠΣΟ είναι  καθοριστική για την πορεία που θα πάρουν τα πράγματα.

Η ΠΣΟ με την δράση της, με την ανάπτυξη και διεύρυνση της έχει απαντήσει σε όλους εκείνους που προέβλεπαν την διάλυση και εξαφανισμό της.

Βέβαια χρειάζεται συνεχώς να εργαζόμαστε για αναβάθμιση και βελτίωση της δράσης μας.

Με καλύτερη στόχευση και ανάδειξη των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, σε εθνικό, περιφερειακό, παγκόσμιο επίπεδο. Με περαιτέρω ανάπτυξη της διεθνούς αλληλεγγύης και των κοινών αγώνων.  Με ακόμα πιο δυναμική παρουσία και παρεμβάσεις σε διεθνείς οργανώσεις. 

Από μέρους της ΠΕΟ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με όσες δυνάμεις έχουμε και με κάθε μέσο αυτή την προσπάθεια. 

Στο σημείο αυτό νιώθω την ανάγκη από μέρους της ΠΕΟ να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον σύντροφο και φίλο Γιώργο Μαυρίκο, ο οποίος αποχωρεί από την θέση του Γενικού Γραμματέα της ΠΣΟ.  Η συμβολή του στη διατήρηση και ανάπτυξη της ΠΣΟ με προσήλωση πάντα στις αρχές και τις αξίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι καθοριστική.

Για τους κύπριους εργαζόμενους, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους ο Γιώργος ήταν και θα είναι πάντα ένας συνεπής συνοδοιπόρος στον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και για επανένωση του τόπου μας.

Όλοι όσοι είμαστε εδώ στη Ρώμη και όσοι  παρακολουθούν το συνέδριο διαδικτυακά μοιραζόμαστε κάτι κοινό. Το όραμα για ένα άλλο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση,  για αυτό το όραμα συνεχίζουμε με πίστη και αισιοδοξία.”