Η κραυγή αγωνίας μιας Παλαιστίνιας μάνας

507

Η Φαντουά εξιστορεί στο ΕΒ το δικό της Γολγοθά όταν οι Ισραηλινοί συνέλαβαν τους δυο ανήλικους γιούς της

Του Σπύρου Σωτηρίου

Η Φαντουά Φαρχάν είναι μητέρα τριών αγοριών και ενός κοριτσιού και ζει με την οικογένεια της σε προσφυγικό οικισμό στην Παλαιστίνη κοντά στα σημεία ελέγχου με το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός στρατός είχε συλλάβει δύο από τους γιους της και εξιστορεί στο ΕΒ τα όσα έζησαν.

«Όταν συνέλαβαν τον μικρότερο γιό μου τον πήραν μακριά, τον έσπρωξαν και τον πίεσαν να μαρτυρήσει σε βάρος του μεγαλύτερου αδελφού του. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέλαβαν τον γιό μου ήταν απαίσιες.»

Όπως εξιστορεί, οι Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν στο σπίτι τους στις 3 το πρωί και είχαν μαζί τους άγρια σκυλιά. Έσπασαν την πόρτα και τους ξύπνησαν… «τρομοκρατηθήκαμε, βρισκόμασταν σε κατάσταση σοκ, δεν ξέραμε τι συνέβαινε. Μπήκαν στο σπίτι με τα σκυλιά και έψαχναν για τους  γιους μου.  Τους χτυπούσαν μέχρι που τους πήραν για ανάκριση».

Ο μεγάλος της γιός ήταν τότε 17 χρόνων και ο μικρότερος 13 (ο Μοχάμαντ ο οποίος εξιστόρησε την εμπειρία του στο α’ μέρος του ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε την περασμένη βδομάδα).

Για μερικές μέρες δεν ήξερε που βρίσκονται τα παιδιά. Η οικογένεια επικοινώνησε με την διεθνή υπηρεσία για τα παιδιά για να μάθουν που βρίσκονται, με άλλες υπηρεσίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα για να μπορέσουν να πάρουν από την φυλακή τουλάχιστον τον Μοχάμαντ –ο μικρότερος γιός- αφού ήταν ανήλικος κάτω των δεκαέξι και θα μπορούσε να βγει με την υπογραφή εγγυητικού εγγράφου ότι δεν θα επαναλάβει οποιαδήποτε πράξη.

Καταδικάστηκε αδίκως σε τρία χρόνια φυλακή

Μετά από εννιά μήνες κράτησης –«ενσωμάτωσης» όπως το αποκαλεί το Ισραήλ- ο μεγαλύτερος της γιός, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών χρόνων.

Η Φαντουά΄αναφέρει πως υπήρχαν πολλοί λόγοι που κατηγορήθηκε αδίκως και χωρίς επαρκή στοιχεία από τον Ισραηλινό στρατό. Ένας από τους λόγους, όπως είπε, ήταν ότι επειδή είναι πρόσφυγας σε προσφυγικό συνοικισμό, για αυτούς –τους Ισραηλινούς- είναι παράνομο. Μια άλλη κατηγορία είναι  ότι συμμετείχε σε απεργίες -και αυτό θεωρείται παράνομο για το Ισραήλ.

«Ένας άλλος λόγος είναι ότι έχει φίλους που μπορούμε να πούμε είναι πατριώτες, μιλούν για την ελευθερία και αυτό το θεωρούν απειλή οι Ισραηλινοί. Η βασική κατηγορία σε βάρος του ήταν ότι είχε επιθετικό όργανο και ότι θα το χρησιμοποιούσε για τρομοκρατικές ενέργειες σε βάρος των ισραηλινών στρατιωτών», σημείωσε η Φαντουάη οποία ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τον μικρότερο της γιο για να αποσπάσουν μαρτυρία σε βάρος του μεγαλύτερου του αδελφού.

Αφού δεν κατάφεραν να αποσπάσουν κάποια μαρτυρία,χρησιμοποίησαν φωτογραφίες από το Facebook -κάποιες ήταν παραποιημένες- όπου φαίνεται να ρίχνει πέτρες σε στρατιώτες. Όταν είδε τις φωτογραφίες αρνήθηκε ότι είναι ο ίδιος, ανέφερε η Φαντουάπροσθέτοντας ότι συνέλαβαν και άλλα παιδιά για να τα αναγκάσουν να καταθέσουν σε βάρος του γιού της.

«Θέλουμε να ζούμε ελεύθεροι και χωρίς φόβο»

Ερ: Πως ήταν τα δύο χρόνια στην φυλακή , πως πέρασε ο γιός σας; Δέχθηκε ψυχολογικές πιέσεις;

Απ: Τις πρώτες ημέρες πέρασε δύσκολα ψυχικά και σωματικά. Πέρασε πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Ήταν απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο και κρατείτο σε ένα μικρό στενό κελί. Δεν του επιτράπηκε να έχει επαφή με την οικογένεια του, δεν ήξερε ποιες συνέπειες θα έχει η οικογένεια του από την κράτηση του, αν θα βασάνιζαν τον ίδιο ή την οικογένεια του. Περισσότερο ήταν η ψυχολογική πίεση από την απομόνωση και την άρνηση τους να συναντήσει την οικογένεια του.

Ερ: Μετά την αποφυλάκιση του τι κάνει;

Απ: Πρόσφατα έχει αποφοιτήσει από το σχολείο και έχει εγγραφεί στο κολλέγιο για το πρώτο εξάμηνο.

Ερ: Μετά από όλα αυτά που ζείτε στην Παλαιστίνη ποια είναι τα όνειρα που έχετε για τα παιδιά σας;

Απ: Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά όπως όλοι οι άνθρωποι, θέλουμε μια κανονική ζωή για τα παιδιά μας και για εμάς. Να μπορούμε να κοιμηθούμε χωρίς τον φόβο ότι την επομένη θα εισβάλλουν στο σπίτι μας, με την αγωνία ότι μπορεί να έρθουν να μας συλλάβουν. Να μπορούμε να μετακινούμαστε ελεύθερα, να πηγαίνουμε από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να μας σταματήσουν οι ισραηλινοί στρατιώτες.

UNICEF: Τα παιδιά υποφέρουν και μετά την απελευθέρωση τους

Σύμφωνα με έρευνα της UNICEF πολλά από τα Παλαιστίνια παιδιά που συλλαμβάνονται από τον Ισραηλινό στρατό, μετά από την απελευθέρωση τους   αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σωματική και ψυχική τους υγεία λόγω των συνθηκών και των δεινών που υποφέρουν κατά την περίοδο  φυλάκισης  της κράτησης τους στις ισραηλινές φυλακές. Τα παιδιά υποφέρουν από αϋπνίες, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματα στην τάξη, εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά εξαιτίας των σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων που είχαν υποστεί στην διάρκεια της φυλάκισης τους.

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοιού επιδείνωσε την κατάσταση των Παλαιστινίων κρατουμένων και ιδιαίτερα των παιδιών στις ισραηλινές φυλακές  αφού δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα.  Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση στις φυλακές Gilboa στο βόρειο Ισραήλ  όπου η  ανυπαρξία οποιονδήποτε μέτρων  για την προστασία των κρατουμένων, είχε ως  αποτέλεσμα 137 κρατούμενοι να μολυνθούν  από το COVID-19 στη φυλακή.

Παρά τις κακουχίες και  τα δεινά της κατοχής, ο λαός της Παλαιστίνης δεν σταμάτησε να αγωνίζεται και να διεκδικεί τα δίκαια του, το δικαίωμα για το δικό του ανεξάρτητο κράτος.

Η αλληλεγγύη αποτελεί το κύριο στήριγμα σε αυτό τον αγώνα και ιδιαίτερα στο ζήτημα της απελευθέρωσης των παιδιών που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ.  

Αλληλεγγύη στον αγώνα των Παλαιστινίων

Η Σουζάν Νταϊσέρ Σαλάμ είναι Παλαιστίνια συνδικαλίστρια, μέλος της Γραμματείας Επιτροπής Εργαζομένων Γυναικών της ΠΣΟ, και είναι το άτομο που μας έφερε σε επικοινωνία με τα παιδιά και τη μητέρα, βοηθώντας μας παράλληλα να συνομιλήσουμε μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας μαζί τους. Η Σουζάν στέλνει το δικό της μήνυμα:

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την ΠΕΟ για την υποστήριξη της προς τους εργαζόμενους και τον λαό της Παλαιστίνης και την συνεχή αλληλεγγύη στον αγώνα μας.

Χαιρετίζω όλους τους συντρόφους για την συνεχιζόμενη υποστήριξη στον αγώνα μας για υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, νιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας και ότι στέκεστε δίπλα μας.

Έχετε γίνει μάρτυρες πριν μερικές βδομάδες της σφαγής στην Γάζα που κόστισε την ζωή σε πολλές οικογένειες   μεταξύ  αυτών πολλές γυναίκες και παιδιά. Το Ισραήλ τα κάνει όλα αυτά και παραβιάζει  τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους νόμους μπροστά στα μάτια όλων.

Γι’ αυτό καλούμε όλους εσάς που στέκεστε δίπλα μας και μας υποστηρίζετε να κάνετε ότι μπορείτε  για να τερματιστεί η κατοχή και να ελευθερωθεί η Παλαιστίνη.»