Κούβα: Το εμπάργκο των ΗΠΑ εμποδίζει την έλευση βοήθειας από το εξωτερικό

452
epaselect epa08332938 A man with mask walks in Havana, Cuba, 30 March 2020. Cuban Ministry of Public Health confirmed 31 new cases of people with COVID-19, for a total of 170 and four people dead. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA/Ernesto Mastrascusa

Ο αποκλεισμός τον οποίο επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Κούβα εμποδίζει την άφιξη διεθνούς βοήθειας στο νησί της επανάστασης ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, στηλίτευσε χθες Δευτέρα ο Φρανσίσκο Ντουράν, ο Κουβανός υπουργός Υγείας.

«Εκτός των δωρεών από την Κίνα, που είναι σημαντικές, λάβαμε βοήθεια από διάφορες χώρες», καθώς και από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (ΠΑΟΫ) και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (ΠΑΗΕ), τόνισε ο Ντουράν μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Κούβας.

«Παρά τον αποκλεισμό των ΗΠΑ, η αλληλεγγύη προς την Κούβα συνεχίζεται», πρόσθεσε.

Η κινεζική κυβέρνηση και κινεζικές εταιρείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Κούβας να αποτρέψει την εξάπλωση του COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη χώρα την 11η Μαρτίου. Μεταξύ άλλων, έχουν δωριστεί 500 θερμόμετρα που χρησιμοποιούν υπέρυθρη ακτινοβολία, 2.000 σετ προστατευτικού ιματισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, 2.000 μάσκες N95 και 10.000 χειρουργικές μάσκες, που έφθασαν στην Κούβα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Αβάνα έχει καταγγείλει επανειλημμένα το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ απειλεί κυβερνήσεις που ζητούν την Κούβα να στείλει ομάδες Κουβανών γιατρών για να συμβάλλουν στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Η Κούβα ανακοίνωσε χθες Δευτέρα δύο θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Ο απολογισμός των θυμάτων του COVID-19 ανήλθε έτσι σε 36, επί συνόλου 1.087 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

ΠΗΓΗ: https://atexnos.gr/