Οι λιμενεργάτες της Γένοβα στο πλευρό της Ρακέτε

334

Παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης έχει ξεσηκώσει η σύλληψη της γερμανίδας πλοιάρχου του Seawatch 3 Κάρολα Ρακέτε , που αψήφησε την απαγόρευση ελλιμενισμού των ιταλικών αρχών για να γλιτώσει τη ζωή των μεταναστών που βρίσκονταν για εβδομάδες στη θάλασσα.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η στάση του Συνδικάτου λιμενεργατών της Γένοβα, που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε το δικαίωμα του Sea Watch 3 να ελλιμενιστεί στην Ιταλία.

Το συγκεκριμένο συνδικάτο έχει αποδείξει πολλές φορές στο μακρινό, αλλά και πολύ πρόσφατο παρελθόν, πως διαθέτει οξυμένα αντανακλαστικά και εκφράζει αντιϊμπεριαλιστική και διεθνιστική δράση. Το 1973, την εποχή της δικτατορίας στην Ελλάδα, οι λιμενεργάτες στη Γένοβα επέβαλαν 6ημερο αποκλεισμό όλων των πλοίων με ελληνική σημαία, ενώ μόλις πριν λίγους μήνες, τον περασμένο Μάη, με απόφαση των οργανώσεων CULMV και GMT Workers, είχαν αντιδράσει στη φόρτωση του πλοίου “Bahru Yanbu”, με υλικό προοριζόμενο για το Πολεμικό Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας, που συνεχίζει τις γενοκτονικές του επιχειρήσεις σε βάρος του λαού της Υεμένης.

Διαβάστε την ανακοίνωση από το Collettivo Autonomo Lavoratori Portual και τη μετάφραση των Nomadic Universality (όπως τη δημοσιεύει toperiodiko.gr):

Ένα πλοίο που μεταφέρει 42 ανθρώπινα όντα περιμένει δύο βδομάδες ανοιχτά της νήσου Λαμπεντούζα. Είναι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τη φτώχεια και τη φυλάκιση. Οι υπεύθυνοι για αυτούς τους πολέμους και αυτή η δυστυχία κάθονται στα κοινοβούλια και στα επιχειρηματικά γραφεία της Ιταλίας και της Ευρώπης. Οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα κάνουνε μπαλάκι, από τη Ρώμη στο Στρασβούργο, την ευθύνη να τους αφήσουν να βγουν στη στεριά.

Δεν είμαστε ούτε ήρωες ούτε πολιτικοί. Κάποιος μάς είπε «ταραχοποιούς». Είμαστε απλοί λιμενεργάτες της Γένοβας, αλλά ακριβώς ως εργαζόμενοι αναγνωριζόμαστε μόνο στις ιδρυτικές αξίες του εργατικού κινήματος: την αδελφότητα μεταξύ των ανθρώπων, τη διεθνή αλληλεγγύη. Επειδή γνωρίζουμε καλά, όπως το γνωρίζουν όλοι, ότι αυτοί οι άντρες και αυτές οι γυναίκες που φεύγουν διωγμένες για να βρουν ελπίδα, θα καταλήξουν, στην Ιταλία και αλλού, να κάνουν τις δουλειές με τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση για πέντε δεκάρες, κυνηγημένοι, πλουτίζοντας ακριβώς αυτούς που φωνάζουν με όλη τους τη δύναμη ότι δεν τους θέλουν και ότι «πρέπει να γυρίσουν στη χώρα τους».

Ε, λοιπόν, έρχονται εδώ μόνο και μόνο επειδή οι κυβερνήσεις μας έχουν καταστρέψει τις χώρες τους.

Πιστεύουμε ότι εάν το Sea Watch 3 διασπάσει το μπλόκο που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, θα πρέπει να το υποδεχτούμε με συγκεκριμένη και ενεργή αλληλεγγύη, με όλη τη δύναμη την οποία είναι ικανοί να δείξουν οι εργαζόμενοι και οι αντιρατσιστές. Καθόσον μας αφορά, το Sea Watch 3 μπορεί να χαράξει ρότα προς το λιμάνι μας· για εμάς θα είναι ευπρόσδεκτοι. Mπορούμε να κλείνουμε τα λιμάνια, αλλά μπορούμε και να τα ανοίγουμε.

Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε σταματήσει, όχι μόνοι μας φυσικά, δύο φορές το φορτίο μιας εταιρείας –της Bahri- που ειδικεύεται στην εμπορία όπλων, όπως ήμασταν παρόντες και στην πλατεία για να «εξηγήσουμε» στους φασίστες και τους προστάτες τους ότι στην πόλη μας δεν έχουν καμία ελπίδα.

Καθώς πλησιάζει η 30η Ιουνίου και ο Σαλβίνι σχεδιάζει να κάνει άλλη μια επίσκεψη στη Γένοβα, δεν μπορούμε παρά να υπενθυμίσουμε σε όλους –και πρώτα απ’ όλα στους εαυτούς μας- ότι ένας άλλος ακρογωνιαίος λίθος της εργατικής παράδοσης είναι ο αγώνας.

Ξέρουμε πώς να μπλοκάρουμε τα λιμάνια, μπορούμε να το ξανακάνουμε.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ-ΦΡΟΥΡΙΟ

ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Υπενθυμίζουμε ότι ένα μόλις μήνα πριν οι λιμενεργάτες στο ιταλικό λιμάνι Γένοβα μπλόκαραν «πλοίο του θανάτου». Αντέδρασαν στη φόρτωση υλικού που προοριζόταν για το Πολεμικό Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας και τον εξοπλισμό με τον οποίο συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του λαού της Υεμένης. Μεταξύ άλλων ύψωσαν στο λιμάνι και πανό με σύνθημα «Οχι για τον πόλεμο», ενώ εκπρόσωποι των συνδικάτων σημείωσαν σε δηλώσεις τους ότι «δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα που συμβαίνει στην Υεμένη».