Ο ΓΓ ΟΗΕ καταδίκασε τη χρήση της πανδημίας ως πρόσχημα για καταστολή ελευθεριών

379

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε τη χρήση της πανδημίας από ορισμένες χώρες ως πρόσχημα για την καταστολή των «φωνών της διαφωνίας» και την φίμωση των μέσων ενημέρωσης.

«Προβάλλοντας την πανδημία ως πρόσχημα, οι αρχές ορισμένων χωρών έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας και έχουν υιοθετήσει έκτακτες ρυθμίσεις για την καταστολή της διαφωνίας, για την παραβίαση των πλέον θεμελιωδών ελευθεριών, για την φίμωση των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και την παρεμπόδιση του έργου των μη κυβερνητικών οργανώσεων», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ κατά την ετήσια ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Η παρέμβαση Γκουτέρες δεν είναι προφανώς άσχετη με τα όσα συμβαίνουν και εδώ στην Κύπρο με την απαγόρευση, μέσω διαταγμάτων με πρόσχημα την πανδημία, των διαδηλώσεων και την προσπάθεια φίμωσης των φωνών διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Υπενθυμίζουμε και τα γεγονότα της 13ης Φεβρουαρίου με την άγρια καταστολή της ειρηνικής διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς καθώς και την προσπάθεια ακύρωσης της μετέπειτα μαζικής διαμαρτυρίας του περασμένου Σαββάτου.

«Οι περιορισμοί που συνδέονται με την πανδημία χρησιμεύουν ως δικαιολογία για τον τορπιλισμό των εκλογικών διαδικασιών, την αποδυνάμωση της φωνής των διαφωνούντων και την καταστολή των επικρίσεων», τόνισε μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΟΗΕ.

«Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ακτιβιστές και ακόμη και επαγγελματίες της υγείας, έγιναν στόχος συλλήψεων, διώξεων και μέτρων εκφοβισμού και παρακολούθησης εξαιτίας της επίκρισης των μέτρων -ή της έλλειψης μέτρων – τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας», ανέφερε.

Επίσης, «η πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες παρεμποδίσθηκε, ενώ η θανατηφόρα παραπληροφόρηση διευρύνθηκε, εκ μέρους επίσης ορισμένων ηγετών», είπε, χωρίς να τους κατονομάσει.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες αφιέρωσε μεγάλο μέρος της παρέμβασης του στην πανδημία της Covid-19, τονίζοντας ότι επιδείνωσε την κατάσταση των ευάλωτων και διατάραξε την ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων οικογενειών, που έχασαν την εργασία τους ή είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρέουν.

«Η πανδημία επηρέασε κατά δυσανάλογο τρόπο τις γυναίκες, τις μειονότητες, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους με αναπηρία, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους αυτόχθονες πληθυσμούς», είπε. «Χρόνια προόδου στο ζήτημα της ισότητας των φύλων εξανεμίσθηκαν», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ κατήγγειλε επίσης τον «εθνικισμό των εμβολίων». «Δέκα χώρες έχουν μοιρασθεί μεταξύ τους τα τρία τέταρτα των δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα», είπε. «Η ανικανότητα διασφάλισης ισότιμης πρόσβασης στο εμβόλια αποτελεί νέα ηθική αποτυχία και μας πηγαίνει πίσω», πρόσθεσε.

Στην παρέμβασή του, ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε επίσης την ενίσχυση του αγώνα κατά της επανεμφάνισης του νεοναζισμού, της λευκής υπεροχής και της τρομοκρατίας με φυλετικά και εθνικά κίνητρα και την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε παγκόσμια κλίμακα για να τεθεί τέλος στην «σοβαρή και αυξανόμενη απειλή» αυτή. Περισσότερο από εσωτερική τρομοκρατική απειλή, «μετατρέπονται σε διακρατική απειλή», προειδοποίησε.