Προελαύνει ο κορωνοϊός… Στις ΗΠΑ επιστρατεύουν ρυμουλκά ψυγεία για τους νεκρούς

246

Οι καλιφορνέζικες αρχές ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι ανέπτυξαν 166 ρυμουλκά ψυγεία που θα χρησιμοποιηθούν ως προσωρινοί νεκροθάλαμοι στα νοσοκομεία, που βρίσκονται αντιμέτωπα με πλημμύρα θανάτων εξαιτίας της COVID-19. Με τουλάχιστον 2.500 νεκρούς την εβδομάδα εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, η Καλιφόρνια έχει μετατραπεί σε μια από τις βασικές εστίες της πανδημίας στις ΗΠΑ και οι νεκροθάλαμοι είναι γεμάτοι.
 
Οι μολύνσεις άρχισαν να πολλαπλασιάζονται ήδη πριν από την μεγάλη οικογενειακή γιορτή των Ευχαριστιών στα τέλη Νοεμβρίου και η πολυπληθέστερη αμερικανική πολιτεία ετοιμάζεται πλέον για δεύτερη “έκρηξη” των κρουσμάτων, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς.
 
Ο Μαρκ Γκιλαρντούτσι, διευθυντής των υπηρεσιών διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων στην Καλιφόρνια, ενεργοποίησε έτσι το “σχέδιο αντιμετώπισης μαζικών θανάτων”, ώστε όλα τα θύματα να έχουν “μεταχείριση με σεβασμό και αξιοπρέπεια”. Τα περισσότερα από τα ρυμουλκά ψυγεία δεν είχαν κατασκευαστεί για να λειτουργούν ως νεκροθάλαμοι. Σχεδιάζεται να τροποποιηθούν ώστε να διπλασιαστεί ο αριθμός των πτωμάτων που χωρούν, σύμφωνα με τις αρχές.
 
Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Πέμπτη νέο τραγικό ρεκόρ, 3.999 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν πάνω από 265.000 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, κατά τους αριθμούς της σχολής αυτής ιατρικής της Βαλτιμόρης, που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο χθες στις 20:30 (τοπική ώρα 03:30 σήμερα Παρασκευή ώρα Κύπρου). Το προηγούμενο ρεκόρ (3.936 νεκροί σε 24 ώρες) καταγράφηκε την Τρίτη.
 
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία με συμπτώματα της νήσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός σπάει επίσης το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία και πλέον ξεπερνά τους 132.000 ασθενείς, κατά τα στοιχεία του COVID Tracking Project, που αναλύει καθημερινά την επιδημιολογική κατάσταση. Οι ΗΠΑ δεν είχαν καταγράψει ποτέ τόσο πολλά κρούσματα όσο την πρώτη εβδομάδα του 2021, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική στο νότιο και στο δυτικό τμήμα της χώρας.
 
Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 13.734 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 1.044 νέοι θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει ως εδώ τους 131.031 νεκρούς επί συνόλου 1.493.569 μολύνσεων. Το Μεξικό, η χώρα όπου καταγράφεται ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, κατέγραψε την Τετάρτη ρεκόρ θανάτων και μολύνσεων (1.165, 13.000). Ο απολογισμός που ανακοινώθηκε χθες συγκαταλέγεται στους βαρύτερους ως εδώ.
 
Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα ξεπέρασε το όριο των 200.000 θανάτων εξαιτίας της Covid-19, από την αρχή της πανδημίας. Τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 1.524 ασθενείς με την Covid-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει μέχρι σήμερα τους 200.498 νεκρούς. Το ίδιο χρονικό διάστημα επιβεβαιώθηκαν 87.843 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει πλέον σχεδόν τα 8 εκατομμύρια κρούσματα.
 
Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 35 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 674 κρούσματα του SARS-CoV-2. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη ημέρα που τα κρούσματα έμειναν κάτω από το όριο των χιλίων, με αξιωματούχους να εκφράζουν την ελπίδα ότι το λεγόμενο τρίτο κύμα αρχίζει να αποκλιμακώνεται.
 
Ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων είναι ο χαμηλότερος από τη 2η Ιανουαρίου. Ο ημερήσιος μέσος όρος των μολύνσεων υποχώρησε στα 799 την τελευταία εβδομάδα. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Ασίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 1.081 νεκρούς, ενώ ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί έφθασε τους 67.360, σύμφωνα με τα δεδομένα της κορεατικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA).
 
Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε χθες Πέμπτη την παράταση των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στη χώρα ως την 21η Ιανουαρίου και την επιβολή νέων, μετά την αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2. Παρά το εθνικό lockdown που επιβλήθηκε την 27η Δεκεμβρίου για δύο εβδομάδες, το τρίτο αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού, ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται άρχισε να αυξάνεται ξανά, με πάνω από 7.000 περιπτώσεις ανά εικοσιτετράωρο τις τελευταίες ημέρες.
 
Όπως προβλέπεται σε απόφαση που εγκρίθηκε από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Κνέσετ, της ισραηλινής Βουλής, τα περιοριστικά μέτρα, που αρχικά σχεδιαζόταν να διαρκέσουν ως τη 10η Ιανουαρίου, θα παραταθούν ως τουλάχιστον την 21η Ιανουαρίου. Τίθενται εξάλλου νέα μέτρα σε ισχύ από σήμερα Παρασκευή, τα περισσότερα σχολεία, που ως εδώ παρέμεναν ανοικτά, κλείνουν τις πόρτες τους, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που θα επιτρέπεται να πηγαίνουν στους χώρους δουλειάς θα μειωθεί περαιτέρω. Επιπλέον περιορισμοί επιβάλλονται ακόμη στις μετακινήσεις και τα ταξίδια. Θα επιτρέπεται να αναχωρούν από το Ισραήλ μόνον όσοι είχαν αγοράσει αεροπορικό εισιτήριο πριν από την 7η Ιανουαρίου.
 
Παράλληλα, οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν την εκστρατεία εμβολιασμού η οποία άρχισε τη 19η Δεκεμβρίου. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους ως τα τέλη Ιανουαρίου, διαβεβαιώνουν οι αρχές. Περίπου 100.000 δόσεις του προϊόντος της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna έφθασαν στο Ισραήλ χθες Πέμπτη. Το βράδυ, ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer για την αγορά επαρκούς αριθμού δόσεων προκειμένου να έχει εμβολιαστεί όλος ο ισραηλινός πληθυσμός άνω των 16 ετών περί τα τέλη του Μαρτίου.

Απο: ΚΥΠΕ